вторник, 10 октомври 2017 г.

Фалшив профил в социалните мрежи източва кредитни карти

ГДБОП е по следите на измамник, който завлякъл десетки хора чрез фалшив профил в социалните мрежи. Измамените, сред които са мениджър на банка, адвокат и журналисти, твърдят, че са се доверили на лице, което се представя в социалните мрежи като Александър Николов, съобщава bTV.

Според разследващите има данни, че измамникът действа сам и в схемата не участва организирана група.

В мрежите 35-годишният Александър Николов се представя като добре образован мъж, който живее в Париж. За себе си твърди, че е работил щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като „Еърбъс”.

Така той започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети. По тази схема измамени са семейството Габриела и Александър Стоименови, които губят 4000 лева за билети до Мексико.

„Проверявайки впоследствие, се оказа, че въобще билети не е имало, не е имало резервация, абсолютно нищо”, казва Габриела. По думите ѝ излъганите са над 40 души. Има измамени освен със самолетни билети, с източване на кредитни карти, продаване на мобилни телефони и на лаптопи.

„Той се оправдава по какъв ли не начин – че е в операция, че има затруднения, проблеми с банката, че вече е пуснал парите, че преводът още не е пристигнал, и в един момент спря да се обажда”, призна Габриела.

Сред измамените е и Кирил Иванов, който живее във Великобритания. Загубил е около 300 паунда. „Това, което най-много ме притеснява, е, че този човек или организация, защото аз не съм сигурен, че става въпрос за един човек, притежават личните ми данни”, заяви Кирил.
Според него измамникът е изградил "брилянтен образ" в интернет пространството и заради имиджа му много хора му се доверяват.

Смята се, че схемата действа от повече от 5 г. „Досега никой не го е виждал, той е продавал сайтове, работи с десетки хора и никой няма никакъв контакт с него, освен по телефона. Това е абсурдно”, смята измамената Габриела. По думите ѝ снимките в профила му в социалните мрежи категорично не отговарят на лицето. „Не се казва Александър Николов, а Спас Василев. Не живее в Париж, имаме два варианта за местоживеенето му, не сме много сигурни”, посочва още Габриела.

Според Кирил в началото идеята за профила е била извличане на информация и впоследствие се е превърнал в дребно печалбарство чрез схемата за самолетни билети. „Толкова умело си играе със съзнанието ти, че те кара да му вярваш и да му имаш доверие”, категорична е и Габриела.

Пред bTV директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов подчерта, че лицето е установено и в ГДБОП текат оперативни мероприятия по установяване на свидетели и разпитите им.

„Събираме всички необходими материали, за да бъдат докладвани на прокуратурата”, заяви той. Спиридонов не коментира дали лицето е същото като от снимките в социалните мрежи, нито пък дали е лицето от снимка в интернет, за която се твърди, че е истинска на измамника.

Спиридонов не цитира истинската самоличност на измамника с аргумента, че вероятно ще се наложи да бъде обявен за издирване. Директорът на ГДБОП не пожела да каже и местоживеенето му.

Според шефа на ГДБОП става дума за класически измамник. „Очевидно си е изградил легенда, с която е подвел хората, има подход към измамите”, отбеляза шефът на ГДБОП.