вторник, 10 октомври 2017 г.

България освобождава Стоичков като почетен консул в Барселона

Стартира процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул в Испания, съобщиха от Министерството на външните работи.

Знаменитият бивш футболист бе почетен консул със седалище Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуня и Арагон.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.
Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ.

От МВнР изтъкват, че "в допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви".

Накрая от дипломатическото ведомство припомнят, че Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България. София и Мадрид поддържат отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес.
Какво се случи
Скандалът избухна през миналата седмица. Тогава от Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" Стоичков набеди Сорая Саенс де Сантамария, че и тя, и семейството, и родата ? са последователи на диктатора Франко.

Повод бяха сблъсъците на 1 октомври по време на референдума за незавимост на Каталуня. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.
Сорая Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството ѝ. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на сина ѝ, който е едва 11-годишен.

За освобождаването на Стоичков се заговори още в неделя. Тогава бе съобщено и за постъпила от испанското посолство в София нота. Вчера стана ясно, че външното министерство в Мадрид е възмутено от изказванията на Камата, но засега няма намерение да предприема някакви стъпки във връзка със случая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар