сряда, 4 октомври 2017 г.

Президентът върна избора на Георги Чолаков за шеф на ВАС

Президентът Румен Радев не е подписал указа за назначението на новоизбрания председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Със свой указ президентът е върнал избора на Чолаков на новия състав на ВСС.

По думите на държавния глава новият ВСС е "носител на нова легитимност". "Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото", допълни президентът.

За втори път български държавен глава се възползва от възможността да върне назначението на един от т.нар. „трима първи“ в съдебната система. Това пръв направи през 1999 година президентът Петър Стоянов, който върна назначението на Бойко Рашков за главен прокурор.

Това, което предстои да направи ВСС, е Пленумът да реши как да процедира. Новите членове на ВСС не са на едно мнение.

Представляващият новия ВСС Боян Магдалинчев смята, че просто трябва кандидатурата да бъде прегласувана. Негови колеги обаче са на мнение, че процедурата трябва да бъде рестартирана, с изслушване на кандидати и гласуването им.

Пред журналисти Радев коментира изказването на премиера Борисов сутринта, който заяви, че с държавния глава са в добри отношения. Премиерът пред камерите подава ръка и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват, коментира Радев.
„Оценявам усилията на премиера Бойко Борисов да поддържа диалог в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството“, заяви той.

По думите му трябва да е ясно, че не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те.

Според президента оставките не са решение на проблемите и призова са създаването на независим разследващ орган, "който да стигне до дъното на схемите и моделите“.

„В цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента“, каза още държавният глава.