четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Разкрития: Путин крие милиардите си при роднини

Руският президент Владимир Путин винаги е отричал да притежава много пари. Според бизнесмена Бил Браудър, Путин е един от най-богатите хора в света. А пред американския режисьор Оливър Стоун руският президент философски заключи: "В ковчега няма място. Не можеш да вземеш парите си в гроба."

Името на Путин никога не се е появявало в документи, които биха го свързали с огромни богатства. Според декларациите му за имуществено състояние, публикувани от "Прозрачност без граници", руският президент притежава скромна банкова сметка и няколко имота. Приходите му през 2016 г. са 8,9 милиона рубли или 133 000 долара.

Малко хора обаче вярват, че Путин е обикновен гражданин. Мрежата за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) обаче разкрива, че руският държавен глава просто управлява парите си достатъчно умело.

Сред роднините и близките приятели на Путин има хора, които никога не са се занимавали с бизнес или политика и все пак имат огромни активи на стойност стотици милиони, въпреки че често трудно си спомнят имената на компаниите, които притежават.

Путин, неговите роднини и близки приятели и свързаните с тях компании.

Михаил Шеломов е син на братовчедката на руския президент Любов Шеломова. През последните 10 години той работи като "главен специалист" в петербургския клон на държавната компания "Совкомфлот", която се занимава с транспортиране на нефт и нефтени продукт. Точната му заплата не е известна, но според руския сайт за работни обяви Trud.com, на позицията си той получава около 40 000 рубли месечно или 8 400 долара годишно. Според OCCRP обаче той притежава активи на стойност 573 милиона долара.

Чрез базираната в Санкт Петербург компания Accept, която нито има собствен сайт, нито извършва някаква дейност, той притежава дялове в десетки фирми, близки до Владимир Путин. Единствената й функция е да притежава други фирми, с чиято дейност самият Шеломов не е запознат.

В края на 2016 г., Accept купува 50% от Igora Drive - фирма, която строи писта за автомобилни състезания близо до любимия зимен курорт на Путин Игора. Според руски издания, проектът е на стойност 192 милиона долара. Когато е попитан от OCCRP за писатата, Шеломов е изненадан - "Защо питате мен? Чувал съм за това, но не знам повече от вас."

Другите инвеститори в проекта са близкият до Путин банкер Юрий Ковалчук и свързаният с руската държавна железница бизнисмен Владимир Василиев. Ковалчук е един от най-богатите хора в Русия според местното издание на "Форбс" със състояние от над 1 милиард долара. От 2014 г. той е под американски санкции заради руското нахлуване в Крим. Василиев пък е спечелил 382 милиона долара за последните чеири години от договори с руската железница. Откъде обаче Шеломов има средства за инвестиране в такъв проект?

Като използват публично достъпни документи, репортерите от OCCRP изчисляват активите на компанията на Шеломов на 573 милиона долара.

През 2004 г. Accept получава 18 милиона долара заем от панамската офшорна компания Santal Trading Corporation. В договора обаче не присъства механизъм за осигуряване на връщането на парите.

Същата година компанията придобива 6.1 % от банка "Россия". Тя е известна като банката на приятелите на Путин и върху нея са наложени американски санкции от 2014 г. Мажоритарни собственици на банката са Юрий Ковалчук и Генадий Тимченко, а малки дялове имат Шеломов и музикантът Сергей Ролдугин, станал известен около разследването на "Досиетата Панама".

Отново през 2004 г. банка "Россия" придобива мажоритарен дял в "Согаз" - застрахователната компания на държавния газов гигант "Газпром". По това време и Accept купува 12.5% от компанията. "Газпром" продава "Согаз", но компанията продължава да се занимава със застраховането на енергийния гигант и до 2013 г. стойността на дела на Accept достига 193.4 милиона долара според оценката на "Газпромбанк".

През 2009 г. компанията на Шеломов придобива дъщерната компания "Согаз-Недвижимост", която се занимава с недвижими имоти. Стойността й е 34.2 милиона долара. Не е ясно откъде Шеломов получава парите за покупката.

През ноември 2009 г. Accept купува компанията Platinum, която тогава притежава активи на стойност 324 милиона долара. Тя е свързана с братята Аркадий и Борис Ротенберг, които са сред най-богатите хора в Русия и близки приятели на Владимир Путин. Те са собственици на банката SMP, а през 2014 г. САЩ налага санкции върху тях. Преди да бъде придобита от компанията на Шеломов, Platinum става един от най-големите кредитори на банка "Россия". Според отчета за второто тримесечие на 2008 г. банката дължи 164 милиона долара на компанията. До края на годината Platinum придобива 2.3% от банка "Россия". Когато я купува Шеломов придобива и нейния дял.
Случаят с Шеломов се вписва в установен модел. Има много други хора в близкото обкръжение на Владимир Путин, които са като него - не се занимават с бизнес, не изглеждат като милионери, но притежават огроми активи в приближени до руския президент компании, за чиято дейност не знаят почти нищо.

По-голяма част от тях са роднини или близки приятели на Путин от детството. Това повдига въпроса - тези пари на руския президент ли са всъщност?

Бивш служител на КГБ, който иска анонимност, разказва пред OCCRP, че като бивш офицер от тайните служби, Путин "никога няма да остави следи като подпис на документ, който може да го компрометира, или да позволи името му да се появи в документ за притежание на големи активи".

"Защо да компрометира името си, ако може да разчита на близки приятели и далечни роднини, които да пазят богатството му? И от правна гледна точка - всичко е наред."