четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Чичо Пацо, който всеки ден чакаше на пилоните на НДК

История за сторено добро, достойна за сюжет на филм. Възрастен мъж пътува километри всеки ден в продължение на седмица, за да намери притежателя на изгубен портфейл.

Тъй като нямал нищо друго освен имена и адрес, той написал писмо на собственика и всеки ден го чакал на точно определено място в София, за да му го предаде.

Всичко започнало в началото на предишната седмица, когато Георги си загубил портфейла. По съвет на приятели още на следващия ден обявил документите за изгубени и все пак нещо отвътре му дало надежда, че ще ги намери.

Вечерта на прибиране, мъжът, който е от Пловдив, намерил в пощата си писмо без подател, а текстът го оставил без думи:

Здравей, Георги!

Аз съм чичо Пацо от "Банишора". Снощи намерих твоята кожена кесийка с документи, 9 на брой - 4 карти плюс тази за тока, лична карта, шофьорско свидетелство и талонче. Предлагам ти следното, тъй като аз нямам телефон и нямам пари, за да дойда до Пловдив, всеки ден, считано от сряда, ще чакам на пилоните на НДК между 17 и 18 ч. Знам как изглеждаш. Сега се успокой и до скоро.

Георги получава милото писмо в своята пощенска кутия и отива в София, но леко скептичен, разказва самият той пред телевизия "Bulgaria On Air".

Но писмото и историята се оказват истина, когато Георги вижда чичо Пацо на пилоните. Срещат се и си правят дори селфи. Банишорецът е чакал от сряда до понеделник, за да се появи притежателят на портмонето.

"Точно това, което си представях, беше. Интелигентен човек, между 60 и 70 години", разказа Георги.

Любопитен момент от историята е, че чичо Пацо и Георги са родени на една и съща дата.
Във Фейсбук Георги създаде и Фейсбук група "Да помогнем на чичо Пацо". Възрастният мъж от "Банишора" живее с малко пари и в полупорутена къща в софийския квартал.

Георги се е видял с чичо Пацо още един път, за да му даде сим карта и да има връзка с него.

"За съжаление, не успях нищо друго да измъкна - от какво има нужда. Отказва всичко - храна, дрехи, подслон, не иска! Ще продължа да се боря, да може да му помогнем поне за къщата. Ще ви държа в течение и пак ще пиша и ще разкажа малко за него от това, което знам", написа днес във Фейсбук страницата Георги.