сряда, 15 ноември 2017 г.

На тази дата: 15 ноември 1949 г. обесени са убийците на Махатма Ганди

Телохранителите на Ганди спасяват убиеца от разгневената тълпа и го 
предават на правосъдието. Скоро властите изясняват, че убиецът не е 
действал самостоятелно. Разкрит е голям антиправителствен заговор. 
Атентатът е планиран десет дни по-рано. Пред съда застават осем души. 
Всички те са признати за виновни в убийство. Двама от тях са осъдени 
на смърт и обесени на 15 ноември 1949 г. Останалите заговорници 
получават големи присъди за излежаване в затвор.
1949 г. обесени са убийците на Махатма Ганди. Първото покушение над Махатма Ганди е на 20 януари 1948 г., два дни след като прекратява гладна стачка.

Лидерът на страната говори в обръщение към вярващите от верандата на дома си в Делхи, когато бежанец от Пенджаб хвърля по него самоделна бомба. Устройството се взривява на няколко крачки от Ганди, но няма пострадали.

Индийското правителство, разтревожено от инцидента, настоява за усилване на личната охрана на Ганди, но той не иска и да чува за това. На 30 януари 1948 г. Ганди се събужда на разсъмване и се заема с работа над проекта за конституция, който трябва да представи на конгреса. Целият ден преминава в обсъждания с колеги върху бъдещия основен закон на страната. Идва време за вечерна молитва и, съпроводен от своята племенница, Ганди излиза на поляната пред дома си.

Както обикновено, събралата се тълпа бурно приветства „бащата на нацията”. Привърженици на учението му се втурват към него, опитвайки се да докоснат нозете на Махатма. Използвайки настъпилата суматоха, индуският националист Натурам Годсе наред с другите поклонници се приближава към Ганди и стреля три пъти в него. Първите два куршума преминават през тялото на Ганди, а третият остава в белите дробове, в областта на сърцето. Отслабналият Махатма показва със знак, че прощава на убиеца, и след това умира. Смъртта му настъпва в 17.17 ч.

Годсе се опитва да сложи край на живота си, но в този момент към него се хвърлят хора, за да се разправят с него на място. Телохранителите на Ганди спасяват убиеца от разгневената тълпа и го предават на правосъдието. Скоро властите изясняват, че убиецът не е действал самостоятелно.

Разкрит е голям антиправителствен заговор. Атентатът е планиран десет дни по-рано. Пред съда застават осем души. Всички те са признати за виновни в убийство. Двама от тях са осъдени на смърт и обесени на 15 ноември 1949 г. Останалите заговорници получават големи присъди за излежаване в затвор.