петък, 17 ноември 2017 г.

На тази дата: 17 ноември 1950 г. 14-ият Далай Лама е ръкоположен за държавен глава на Тибет

1950 г. Тензин Гятсо - 14-ият Далай Лама, е ръкоположен за държавен глава на Тибет.

Тензин Гяцо (Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо) e роден на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет и получил името Лхамо Дхондруб. През 1909 г. Далай Лама XIII посещава селцето Такцер и остава силно впечатлен от красотата на природата и изказва желание да се върне отново там някога.

През 1937 г. след смъртта на Далай Лама XIII Тубтен Гяцо в селото пристига група лами, които търсят неговото превъплъщение. След съответен изпит двегодишният Ламо Дондруп e признат за въплъщение на своя предшественик.

Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той има двама официални наставника - Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са включени „петте големи науки”: логика, тибетско изкуство и култура, санскрит, медицина, будистка философия) и „петте малки науки”: поезия, музика и драматично изкуство, астрология и словесност.

През 1949 г. комунистите на власт в Китай отхвърлят независимостта на Тибет и изпращат свои военни и идеологически части, за да освободят населението на робството на теокрацията. През 1950 г. 15-годишният настоящ Далай Лама става глава на правителството. През следващите девет години, той търси мирно решение на кризата, но е принуден да потърси убежище в Индия, където в Дхармасала установява тибетско правителството в изгнание.

От изгнание Далай Лама Тензин Гяцо изобличава политиката на Китай и воюва последователно и неуморно, но с мирни средства за връщането на автономията на Тибет. На 9 март 1961 г. той отправя апел към Обединените Нации в полза на възстановяването на независимостта на Тибет. Дън Сяопин през 1979 г. заявява, че освен независимостта всичко друго може да бъде обсъдено. От тогава Далай Лама настоява не за независимост, а за реална автономия на Тибет, като се позовава на китайската конституция.

Делото на 14-тия Далай Лама Тензин Гяцо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

На 17 ноември 1950 г. със специална духовна церемония роденият на 6 юли 1935 г. Тензин Гяцо е ръкоположен като 14-и Далай Лама. С това той става духовен и държавен глава на Тибет. Тензин е роден в християнско семейство, а когато е избран за  Далай Лама е едва на 13 години.

Будистите вярват, че Далай Лама е една и съща душа, която се преражда в различни личности. След дълга серия от духовни изпитания те определят кой е новото превъплъщение. Преди да бъде избран за 14-и Далай Лама във все още юношеска възраст Тензин се изправя пред сериозно изпитание - комунистическото правителство на Китай, което окупира Тибет и го провъзгласява за своя територия.

През следващите девет години Негово светейшество търси мирно решение на кризата, но е принуден в крайна сметка да потърси убежище в Индия. В индийския град Дхармасала той оглавява тибетско правителство в изгнание. По време на т.н. Културната революция хуйвенбините разрушават много тибетски манастири, а монасите са преследвани, затваряни и измъчвани.

Макар и намиращ се в изгнание, Далай Лама не престава да изобличава политиката на Китай. С мирни средства той преследва неуморно целта си - връщането на автономията на Тибет. Негово светейшество отправя множество апели за освобождението на родината си, а делото му среща подкрепа от страна на много политици, видни личности, интелектуалци и институции от цял свят. На 10 декември 1989 г. Далай Лама е удостоен с Нобелова награда за мир.