неделя, 19 ноември 2017 г.

Учени предупреждават за много и мощни земетресения през 2018 г.

Учени предупреждават за възможно голямо увеличение на броя разрушителни земетресения по света следващата година. Те вярват, че промените в скоростта на въртене на Земята около оста ѝ могат да предизвикат интензивна сеизмична активност, особено в гъсто населени тропически региони, пише "Гардиън".

Макар че тези колебания в ротацията са малки и променят дължината на деня с милисекунди, те да повлияят на освобождаването на огромни количества подземна енергия.

Връзката между въртенето на Земята и сеизмичната активност бе подчертана миналия месец в доклад на Роджър Белем от университета в Боулдър, Колорадо и Ребека Бендик от университета на Монтана в Мисула. Той бе представен на годишна среща на Геоложката общност на Америка.

"Връзката между ротацията на Земята и сеизмичната активност е силна и предполага, че ще има увеличение в броя на силните земетресения следващата година", каза Белем пред "Observer" миналата седмица.

В проучването си двамата учени преглеждали данните за земетресения с магнитуд 7 и повече, станали от 1900 г. насам. Открили пет периода, когато е имало значително повече силни земетресения в сравнение с останалото време. Тогава са станали между 25 и 30 силни земетресения на година, а в не толкова интензивните периоди - около 15 големи.

Учените търсили причината за периоди с такава концентрация на силни земетресения и открили, че когато ротацията на Земята е намалявала, са следвали периоди на увеличен брой силни земетресения.

Белем и Бендик открили, че през последните 150 години е имало няколко около 5-годишни периода, когато ротацията на Земята се е забавяла. Следвали са ги периоди на много и силни земетресения.
"Ясно е. Земята ни отправя предупреждение за предстоящи пет години на земетресения", казва Белем.

Откриването на връзката е особено важно, защото ротацията на Земята започна поредното си забавяне преди повече от 4 години.

"Изводът е ясен. Следващата година би трябвало да видим значително увеличение на броя на опустошителните земетресения. Тази година беше лесно. Имахме само около 6 тежки земетресения. Спокойно може да има и 20 в предстоящата 2018 г."


Трудно е да се прогнозира къде ще станат тези земетресения, въпреки че според Белем е много вероятно те да са в райони близо до екватора. В същото време тропиците са населявани от около 1 милиард души.