сряда, 29 ноември 2017 г.

На тази дата: 29 ноември отбелязваме Ден за солидарност с палестинския народ

По решение на Генералната асамблея на ООН от 1977 г. 29 ноември е обявен за 
Международен ден за солидарност с палестинския народ. Датата е избрана, тъй като именно на този ден през 1947 г. ООН приема резолюцията за разделяне на Палестина на две части - еврейска и арабска, които по-късно стават отделни държави — Израел и Палестина.

Известно е изказването на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по повод отбелязването на 29 ноември: „Сега аз съм с онези, които в целия свят изразяват дълбока солидарност с палестинския народ, чиито страдания продължават. Той продължава да няма държава и е подложен на гнет. Изразявайки своята солидарност с тях, аз не пренебрегвам страданията на народа на Израел. Той е лишен от сигурност и постоянно противостои на тероризма.“
Още в края на миналата година ООН обяви цялата 2014-а за Международна година за солидарност с палестинския народ. Решението бе подкрепено от 110 страни членки, включително България. Седем, в това число Израел и САЩ, гласуваха против, а 6 се въздържаха.

С решение бе възложено на Комитета по упражняване на неотменимите права на палестинския народ да организира съответните дейности в сътрудничество с правителствата на страните членки, организациите в системата на ООН, междуправителствените организации и гражданското общество. Специално внимание се отделя на решаващата роля на медиите в провеждането на открита и позитивна дискусия в подкрепа на диалога между хората и прокламиране на мира и разбирателството в района на Близкия изток.