сряда, 8 ноември 2017 г.

На тази дата: 8 ноември 1923г. Хитлер прави "Бирен пуч" за завземане на властта

8.11.1923 г. Националсоциалистическата германска работническа партия в Мюнхен прави опит за завземане на властта. Предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер т.нар. „Бирен пуч” започва в бирария „Бюргербраукеллер”. Бунтът цели сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария.

Вечерта на 8 ноември около 3000 души се събират в огромната бирена зала, за да чуят речта на члена на баварското правителство Густав фон Кар. Заедно с него на трибуната се намират местни висши военни - командващият въоръжените сили на Бавария генерал Ото фон Лосов и началникът на баварската полиция полковник Ханс фон Шайсер. 

Докато Кар говори пред множеството, около 600 члена на СА (щурмови отряди на нацистите) незабелязано обграждат залата. Те поставят на улицата картечници, насочени към входните врати. Лидерът на нацистите Адолф Хитлер, обкръжен от свои поддръжници, стремително се промушва в тъмнината между масите, скача на стол, стреля в тавана и в настъпилата тишина крещи: „Националната революция започна”.

Със заплахи Хитлер постига споразумение с членовете на правителството на следващия ден армията на Бавария да потегли за Берлин за сваляне на централното правителство. Хитлер възнамерява да действа като Мусолини, който година по-рано с неголям отряд завзема Рим.

На 9 ноември отряд от около 3000 нацисти се отправя с марш към централния площад на Мюнхен. Ръководството на Бавария обаче в последния момент променя намеренията си и поставя на площада кордон от местната полиция. При сблъсъка загиват 16 нацисти и трима полицаи. Сред ранените са самите Хитлер и Гьоринг. Скоро Хитлер и негови сподвижници се оказват в затвора, получавайки минималната присъда от пет години, но излежава само осем месеца. Любопитен факт е, че именно в този период той пише прочутата си книга „Моята борба”.