вторник, 21 ноември 2017 г.

В Румъния 88-годишен комендат на комунистически лагер получи 20 години затвор

Бившият комендант на трудов лагер в Румъния от времето на комунизма Йон Фичор бе осъден днес на 20 години затвор за престъпления срещу човечеството, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

88-годишният Фичор е ръководил трудовия лагер от 1958 до 1963 г.

Върховният касационен съд потвърди днес присъда от 20 години затвор, която бе постановена на Фичор през март миналата година заради смъртта на 103 политически затворници. Съдебното решение е окончателно и следва Йон Фичор да бъде отведен в затвор.

Бивши затворници твърдят, че са били бити с железни пръти, страдали са от недостиг на храна и лекарства и са живели в неотоплени килии в трудовия лагер, ръководен от Фичор. "Най-много смъртни случаи - 53, има през 1960г. Най-младият затворник, който е починал, е бил на 19 години, а най-възрастният - на 71", се казва в обвинението на прокуратурата.

Джордже Томичи, който е оцелял в лагера, разказва пред "Ройтерс": "Охраната ме караше да паса трева. Спомням си един адвокат, когото накараха да скубе тревата в царевичната нива със собствените си зъби. Зад него оставаше опасана ивица".

Фичор отрича обвиненията и настоява, че просто е изпълнявал заповеди.

Това е второто подобно дело в Румъния. През февруари миналата година бившият комендант на затвора в Ръмнику Сърат 90-годишният Александру Вишинеску бе признат за виновен за престъпления срещу човечеството и получи 20 години затвор.


Според Института за изследване на комунистическите престъпления (IICCMER) вероятно 2 милиона румънци са били убити, затворени, депортирани, интернирани или репресирани по някакъв друг начин в периода 1945-1989г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар