сряда, 1 ноември 2017 г.

Вдъхновяващи цитати от народни будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители – общобългарски празник, който ознаменува делото на нашите просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Ето няколко вдъхновяващи цитата :

Паисий Хилендарски

"О неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах."

Христо Ботев

"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."

Иван Вазов

„И ний сме дали нещо на света, на славяни книга да четат.“

Стоян Михайловски

„В царството на тиквите кратуната е цар.“

Петко Р. Славейков

„Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена.”

Свети Иван Рилски

Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички.“