петък, 10 ноември 2017 г.

Парламентът избра Кирил Ананиев за здравен министър

Финансистът Кирил Ананиев е новият министър на здравеопазването. Подкрепиха го 121 депутати, 85 (БСП и ДПС) бяха "против", "въздържал се" нямаше.

Предложението за освобождаването на проф. Николай Петров и избирането на Кирил Ананиев на мястото му, подписано от премиера Бойко Борисов, бе представено от вицепремиера Томислав Дончев, Борисов не дойде в парламента.

Предишният министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка, след като разследване разкри, че е дал обществени поръчки за 1.6 млн. лв. на партньора на дъщеря си.

Кирил Ананиев бе министър на финансите в служебното правителство на Огнян Герджиков, той е бил зам.-финансов министър в почти всички правителства от 1998 г. досега - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Георги Близнашки, както и във втория и третия кабинет на Бойко Борисов. Всички те са разчитали на него за държавните бюджети. В момента е начело на Надзорния съвет на НЗОК.


Той започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС.