събота, 11 ноември 2017 г.

Фотофакт: Надпис на Альоша в Пловдив "Захарова е травестит"

Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна вчера сутрин с изрисувани по него свастики, антисемитски лозунги и обиди към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Преди няколко дни Захарова заяви, че Червената армия е помогнала за спасяването на българските евреи. Повод бе поредното боядисване на паметника на Съветската армия в София. Тогава обаче по него имаше и антисемитски надписи.

Изказването й породи остра полемика у нас. Президентът Румен Радев обвини гласа на московската дипломация в непознаване на историята.

Доскорошният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров пък я нарече
"пикла без ц*ци"
Вчера Захарова заяви на брифинг, че има опит целият разговор за паметника в българската столица да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Тя допълни, че не е чула президента ни Румен Радев да казва нищо за оскверняването.

Антисемитските лозунги на паметника на Альоша гласят: "Комунизъм=еврейство", "Убий чифута!", "6 000 000 лъжи" (оспорване на оценките, че толкова са избитите по време на Втората световна война евреи - б.р.), "Kristall Nacht" ("Кристална нощ" на немски" - б.р.). Не липсва и числото 88, което кодира нацисткия поздрав Heil Hitler - "Н" е осмата буква от латинската азбука.

"Министерството на външните работи категорично осъжда поредния вандалски акт, извършен върху паметника Альоша в Пловдив, при което са използвани нацистка символика и антисемитски лозунги."
Това се казва в разпространено вчера изявление на дипломатическото ведомство.


"Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, както и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза. Надяваме се компетентните органи да разкрият извършителите и да ги подведат под отговорност", заявяват от МВнР.