петък, 17 ноември 2017 г.

Цвета Караянчева е новият председател на парламента

Цвета Караянчева от ГЕРБ е новият председател на парламента. Нейната кандидатура бе гласувана веднага след оставката на нейния предшественик Димитър Главчев.

До сега Караянчева бе зам.-председател на парламента, депутат е от 2009 година.
По-рано Димитър Главчев подаде оставка.. Това стана след председателски съвет на партиите в парламента, на която присъства и премиерът Борисов.

Главчев беше кратък пред депутатите:

"Току-що внесох в деловодството на НС своята оставка, с това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме "различен двоен аршин", когато има някакъв проблем веднага реагираме.

За разлика от други... Това е морален акт, каквато е оставката, по този начин искам да се възстанови парламентарната обстановка във залата и да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство.

Трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма.

Благодаря на всички, които ме подкрепят"

До скандалите в парламента се стигна тази сряда, когато председателят на парламента Димитър Главчев отне грубо думата от лидера на БСП Корнелия Нинова, а след това отстрани нея и Антон Кутев съответно за 1 и 2 заседания.

БСП поискаха оставката на Главчев и събраха подписи от ДПС, които вчера внесоха.

От думите на депутати стана ясно, че за поста председател на Народното събрание ще бъде предложена Цвета Караянчева, която сега е заместник-председател на парламента. Кой да предложи за нейното зам.-председателско място, ГЕРБ ще обсъди допълнително.


Самият Димитър Главчев сподели, че обмисля да напусне парламента, защото трудно би стоял в една пленарна зала с Корнелия Нинова и Антон Кутев от БСП. Колегите му обаче настоявали той да остане народен представител.