четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Договорът с Македония влиза в парламента другата седмица

Договорът за добросъседство между България и Македония влиза за ратификация в Народното събрание другата седмица, съобщи тази вечер външната министърка Екатерина Захариева.

"Надяваме се, че и там (в Скопие - б.р.) ще го ратифицират", каза тя в интервю за БНТ. "Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя ".

"Видяхме до какво доведе този агресивен език към съседни държави", добави Захариева, припомняйки, че Македония чака от 2009 г. дата, за да започне преговори за членство в ЕС.
Пречка са проблемите със съседите ѝ от ЕС.

Захариева припомни, че европейската перспектива на Западните Балкани е приоритет на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Тя посочи, че този приоритет има подкрепата както на държавите членки, така и на Европейската служба за външно действие и на Комисията.

"Хората разбират какво искаме да направим, много е важно да живеем в стабилен регион", каза тя за приемането на този приоритет от обществото  у нас.

Междувременно Ройтерс съобщи, че македонски съд е осъдил днес на различни срокове лишаване от свобода 33 етнически албанци за заговор за терористични нападения и сблъсък с полицията, в които загинаха 22 души в Куманово на 9 май 2015 г. Присъдите включват пет доживотни, предаде агенцията.