понеделник, 20 ноември 2017 г.

Валери Симеонов: Бойко Борисов е "самовластен властелин"

Бойко Борисов е "самовластен властелин", виновен е за оставката на бившия вече парламентарен шеф Димитър Главчев, за която е сключил сделка с БСП без да се консултира с коалиционния си партньор "Обединени патриоти" (ОП).

Това са част от акцентите от последното интервю на вицепремиера и съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов, дадено пред Пик. Интервюто е публикувано в късните часове на отминалия неделен ден. В него Симеонов се оплаква, че той и партньорите му в ОП трябвало да научат от медиите за оставката на Главчев, въпреки че малко преди това е имало среща на управляващата коалиция. Вицепремиерът смята още, че Борисов е виновен за напускането на експредседателя на парламента, в това число и защото не го е разубедил да остане. Както и че главата на Главчев е паднала след договорка с БСП - за да се усмири лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Да си решава Борисов дали иска еднолично управление или коалиция. Ако иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!", казва в заключение Валери Симеонов.
Помолен днес за коментар, по време на брифинг в Министерския съвет, посветен на втория лифт в Банско, Симеонов неколкократно отказа с мотива, че не това е темата, по която е излязъл да говори пред медиите днес. На четвъртия опит, все пак каза:

"Аз стоя зад думите си."

Това не е първият път, в който вицепремиерът Симеонов критикува коалиционните отношения, или по-скоро липсата на такива. В края на септември той се оплака, че коалиционният съвет не се е събирал от два месеца. Тогава той протестираше срещу назначения на ГЕРБ във властта.