понеделник, 13 ноември 2017 г.

Летище Пловдив свали струните от цигулка на най-известните ни лютиери

Да свалиш дори струните на цигулката си на летището като мярка за безопасност. Това се е случило на двама от най-добрите и известни български лютиери - Христо и Ева Маринови - Марино, на Летище Пловдив преди полет за Милано Бергамо, Италия, на 5 ноември.

"Бяхме принудени от служителите по сигурността да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени, и да ги оставим на родителите ни които ни изпращаха на летището. Струните били считани за “режещи предмети” и затова потенциално опасни", пише в социалните мрежи Ева Маринова - Марино.

Ева и Христо са от Асеновград. Те са завършили най-престижното училище за лютиери в Кремона, Италия. На техните инструменти свирят изтъкнати цигулари, а марката им "Маrino" е сред най-известните в света.

Всеизвестен факт е, че голяма част от музикантите вземат инструментите си с тях в самолета, особено цигуларите, тъй като цената на един музикален инструмент може да надхвърли милион евро.

Началникът на смяна на летището дори се "похвалил", че преди време накарал китаристи да махнат струните от инструментите си. Когато разбира колко струват "режещите предмети", все пак той предлага на Христо и Ева да ги оставят на родителите им, които ги изпращат на летището.
Въпреки, че цигулките им не са изхвърлени, Ева е категорична: това не е цивилизовано отношение към един музикален инструмент и предупреждава всичките си познати музиканти да не пътуват от и за Летище Пловдив "до момента, в който служителите по сигурността не покажат по цивилизовано отношение към струнните музикални инструменти".

Махането на струните може да опропасти концертът на някой музикант, тъй като уникалният звук на всяка цигулка се извлича след фина настройка на струните.


От Летище Пловдив обявиха пред журналисти, че служителят им по сигурността не е изтълкувал правилно наредбите за проверка и е превишил правомощията си, карайки семейството да премахне струните на цигулката.