сряда, 29 ноември 2017 г.

Самолетът на Борисов не е бил допуснат да прелети над Иран

Правителственият самолет „Еърбъс“, с който премиерът Бойко Борисов замина вчера на официално посещение в Саудитска Арабия, е бил принуден от изтребители да прелети над Ирак вместо над Иран. Темата се коментира и в кулоарите на парламента. Всички документи за полета са били абсолютно изрядни.

Ето какво гласи официално изявление от вицепремиера и външен министър Захариева:

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство.

Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас. След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.