понеделник, 20 ноември 2017 г.

Борисов изнесе лекция в УНСС

Евролидерите трябва да спрат да бъдат пасивни и да участват на място когато се решават въпросите за Сирия, Иран и другите кризисни райони. Това заяви премиерът Бойко Борисов в лекция пред академичната общност, дипломати и студенти в УНСС. Борисов каза, че когато Европа отсъства и само чака решенията от срещите в Русия, Турция и Щатите по темата, накрая обира само пасивите от мигрантската вълна.

Бойко Борисов - министър-председател: Цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, Турция, Иран, но бежанците идват в Европа. Те не се връщат нито в Русия, нито в Иран, дори виждате - Арабският свят не ги приема. Когато се решава такъв въпрос трябва задължително там да има европейски лидер.

Бойко Борисов разкритикува евролидерите и за липсата на диалог с турския президент Реджеп Ердоган. Подчерта, че това е най-големият съсед на Европа с най-силната армия в южния фланг на НАТО и затова споразуменията с Турция трябва да се пазят.

Е ли логично да считаш, че един човек е напълно неприемлив за теб и в същото време да му дадеш пушката и патроните да ти пази гърба. И тук политиците трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство.
Той припомни, че в Турция по волята на Ердоган се намират над 3 млн. бежанци и зададе въпроса какво ще стане с България ,ако тези 3 милиона тръгнат през страната ни към Европа.Затова премиерът отново настоя държавите от евросъюза да спрат да строят огради, а да засилят външните си граници, за да минават мигрантите само през контролните пунктове.

Бойко Борисов акцентира и върху един от най-важните за европредседателството ни приоритети - европейското бъдеще на Западните Балкани.

На техните млади хора трябва да им кажем какво ще им е бъдещето. Ако не направим това, на Балканите ще има много повече джихадисти, отваря се и място за мафията, обясни премиерът.

Шенген скоро ще бъде променен, защото някои държави не заслужават да са там и защото свободното движение не означава безконтролно движение, посочи в заключение Бойко Борисов и обяви, че е оптимист за скорошното ни членство в чакалнята на Еврозоната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар