четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Спокойно! Партийната субсидия е спасена!

Всички партии, минали бариерата от 1% на избори, ще продължават да взимат държавна субсидия от 11 лева на спечелен глас. Това решиха депутатите, след като гласуваха набързо текстовете, залегнали в закона за държавния бюджет за 2018 г., касаещи годишната издръжка на политическите формации.

Хората на Веселин Марешки от "Воля" внесоха предложение партиите, минали на последните избори 1%, но не и 4-процентовата бариера за влизане в парламента, да получават субсидия от скромното левче на глас. Още по-изненадващо депутатите от бюджетна комисия проспаха това предложение и го приеха. Така то залегна във финалния вариант на държавния бюджет.

Де факто тази промяна засегна само формацията на варненския опонент на Марешки Костадин Костадинов - "Възраждане". Но пък създаваше опасен прецедент при следващи избори още малки формации съвсем да изпаднат зад борда поради невъзможност да поддържат партийния си живот.

Оказа се, днес от "Воля" са оттеглили предложението си, вероятно заради обвиненията, че чрез тях Марешки се опитва да удари Костадинов, с когото водят и съдебни битки. По тази причина нямаше дебат и еднаквата и за малки, и за големи партийна субсидия от 11 лева бе спасена.

Отдавна обаче се води дебат дали тя да не бъде премахната или поне намалена. От поведението на пленарната зала днес не пролича някой да има намерение да инициира пак такъв дебат, който би трябвало да мине през промяна в закона за политическите партии. По темата се изказа само депутатът от левицата Жельо Бойчев, без да засяга пиперливата тема с размера на парите, които държавата отпуска на политическите формации.