сряда, 8 ноември 2017 г.

Остров от боклуци изникна в Карибско море

Гигантско струпване на боклук с размерите на остров бе открито в Карибско море, между Хондурас и Гватемала, съобщава Би Би Си. Един от първите репортажи за него е на британската фотографка Каролайн Пауър.

Островът се е образувал предимно от пластмасови отпадъци – бутилки, прибори и съдове за еднократна употреба, найлонови торбички, храна…

„Снимките не могат да предадат цялата истина за гледката. Това бе едно от най-ужасяващите и отвратителни зрелища, каквото човек трудно може да си представи, че ще срещне в океана – разказва Каролайн Пауър. – Плавахме около 8 километра, заобиколени от боклуци. По повърхността се носеше предимно пластмаса и найлонови торбички – в неизброими количества, навсякъде. Направо невероятно.“

В един момент станало дори още по-лошо, когато стигнали до ивица с повече и по-разнообразни отпадъци, широка 30 метра и дълга над 3 километра, която се простирала до хоризонта.

„Изглеждаше почти като остров“, казва Пауър.

В страна като Великобритания се използват годишно около 13 милиарда пластмасови бутилки. От тях само 3 млрд. се рециклират. Останалите би трябвало да стигнат до сметищата, но много от тях попадат в океана. В световния океан има огромно количество отпадъци и 90% от тях са пластмаса.


Може би си струва да преразгледаме отношението си към пластмасови отпадъци?