петък, 1 декември 2017 г.

Депутатите с 400 лв. добавка заради нощното заседание за бюджета

Депутатите ще получат този месец минимум 400 лв. добавка към заплатата, заради скандалното снощно заседание за приемане на бюджета, което продължи до 03:15 ч. на следващата сутрин. Това са две минимални пенсии и ще се получат за няколко часа преуморяване на народните избраници в името на държавните финанси. Добавката идва на основание на кодекса на труда и е за „извънреден и нощен труд“.

Съгласно закона, такова трудене се заплаща със 100% увеличение. За нормалния работник това трудно се прилага, те често хорате и изобщо не си получават възнагражденията. Но за депутатите всичко е „по устав“ и си се плаща. Един депутат взима малко над 3000 лв. заплата, а заедно с всички преизчисления и надбавки – около 5000.

Това прави ставката за 1 ден, при 22 работни дни около 230 лв. Вчера избраниците са работили 18 часа. Т.е. имат 10 часа извънреден труд. Т.е. 1,25 дни. Дължимата заплата за това става 287 лв. Но следва надбавката от 100%.


Т.е. веднъж денят се брои като ден, а втори път – като извънреден. Общо ще вземат 574 лв. Тъй като обаче има данъци, то „чисто“ ще добавят към доходите си между 400 и 500 лв. Днес обсъжданията на бюджета продължават. Ако все така неуморно работят, може да се наложат отново добавки, което пък означава, че самият бюджет ще влезе в преразход.