четвъртък, 14 декември 2017 г.

Бойко Рашков: СРС изтичат от прокуратурата към определени медии

Шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви пред Нова тв, че медии са публикували разпечатки от подслушвания, които неговото бюро не може да получи. Той показа в ефир материал на агенция "Пик".

"Това е излязло от прокуратурата, не от Бюрото", заяви Рашков.
Заглавието на статията е "БОМБА В ПИК! Корнелия Нинова в скандални разговори с олигарха Красимир Георгиев - лидерката на БСП прикривала аферата "Фронтиер" на Р. Овч. чрез натиск на разследващи (ШОКИРАЩИ ФАКСИМИЛЕТА)".

В нея има публикувани разпечатки от няколко разговора на бизнесмена Красимир Георгиев. От агенцията казват, че материалите са им изпратени от анонимен източник.
Рашков поясни, че когато някой е подслушван, всичко се сваля на хартия. Бюрото обаче нямало достъп дори до тези веществени доказателства.

"Но тези веществени доказателства се изпращани някъде", заяви Рашков, посочвайки материала на т. нар. агенция, чиито тези много често се припокриват 100% с тезите на Делян Пеевски.
Преди време лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че като зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев през 2007 г. от нея е искано, а тя е отказала, да се продаде "Булгартабак" за 100 милиона. Тя добави, че се е обявила против Делян Пеевски, след което той завел дело срещу нея. Процесът продължил 2 години, имало и публични внушения, че Нинова е корумпирана.

Рашков обясни, че точно този случай е свързан с неправомерното подслушване на двама магистрати. За него той говореше и по време на изслушването му в парламента през миналата седмица. Пред депутатите Рашков заяви, че работата на Бюрото е затруднена, тъй като със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров не се предоставят материалите по няколко случая, при които са използвани СРС.
"Тъй като има такава заповед, на нас ни се отказва да се запознаем с тези материали. Затова аз заявих в българския парламент, че Бюрото оттук нататък няма да може да уведомява гражданите със 100% убеденост, че те са били подлагани на СРС-та", каза Рашков.
Случаите, за които се пречи на Бюрото, били три. В единия от тях ставало дума за обвинение в противодържавно престъпление, което според Рашков е било "екзотично дори по тоталитарно време".
"Сега деянието, за което този човек се подозира, почти няма място в Наказателния кодекс. Този човек иска да знае дали срещу него са използвани СРС-та. Вчера от него пристигна трета молба. Ние в момента нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор - той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват дадат информацията", каза Рашков.
Бюрото е изпратило 43 сигнала за нарушения на главния прокурор.


Както е известно, Цацаров се появи на изслушване на Бойко Рашков в парламента и след като Рашков (между другото - бивш избран кандидат за главен прокурор, б.р.) изнесе данни за притеснителни СРС, обвинител № 1 го нападна с традиционното обвинение в политическо говорене.