вторник, 12 декември 2017 г.

Иво Прокопиев: Бойко Борисов е съучастник на акцията на КОНПИ срещу „Икономедиа“

Премиерът Бойко Борисов е съучастник – активен или пасивен – на акцията на КОНПИ срещу „Икономедиа“, тъй като политическата отговорност за нея е на ГЕРБ. Не съм сигурен дали председателят на комисията е бил съгласен да се води това производство, но той е лично назначение на Борисов.

Това заяви Иво Прокопиев на брифинг, който даде в БТА веднага след пресконференцията на КОНПИ за запора върху имущество на неговото семейство.

Собственикът на „Икономедиа“ преценил, че този казус е достатъчно сериозен да запознае министър-председателя с него, но Борисов или не поискал, или не успял да го предотврати. „Върху Пламен Георгиев е оказан натиск от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде започнато това производство“, посочи още издателят.

Иво Прокопиев обяви, че е разбрал за проверката от интервю на поредседателя на КОМПИ Пламен Георгиев във вестник. Не съм прехвърлял никакво мое имущество на никого под никаква форма, за да покажа, че всичко е изрядно, подчерта той.

Собственикът на "Икономедиа" отново заяви, че твърденията на КОНПИ са "дребни мошеничества и аналитична неграмотност" и отрече всичко, което комисията твърди относно законността на доходите му и сделката с "Каолин". Припомни, че по последната има оправдателна присъда на трета инстанция.

Управляващият директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева определи като несъстоятелни твърденията на Пламен Георгиев, че запорите на дялове и акции не се отразяват на работата на медиите от пресгрупата. "Тези запори имат и репутационен, и търговски аспект, пречат и на спокойствието на журналистите", каза тя.

"Тук става въпрос за контролния пакет акции в "Икономедиа". А ако държавата наистина ги придобие? Държавен вестник ли ще издаваме", попита Галя Прокопиева.
Адвокат Атанасов, който защитава семейство Прокопиеви по това дело, коментира, че в иска за обезпечение няма нищо състоятелно и това работи само в полза на клиентите му. Мога да ви кажа какво няма в преписката - няма основание за имуществено несъответствие, категоричен бе той. Юристът припомни, че от 2006 г. насам иск на КОНПИ и нейният предшественик, по който съдът да не е наложил обезпечение. Затова уваженият от Бургаския съд иск за запор не бил показателен за нарушение.

Това е друг начин да се поречи да си вършим работата. Ако замълчим сега, всички ще загубят, коментира главният редактор на "Дневник" Велислава Попова.

Колегата ѝ Алексей Лазаров, главен редактор на "Капитал", добави, че в седмичника всички журналисти имат развито чувство за хигиена и не им е безразлично за кого работят. През годините много негови колеги проверявали по различни поводи обстоятелства около собствеността на медията. "Щом работим още тук, значи не виждаме проблем", каза той.


На финала Галя Прокопиева, провокирана от въпрос на "Канал 3", разказа как в продължение на 40 дни екип на същата телевизия е стоял на входа на дома им с камери, насочени към спалнята. Тя помоли екипа на телевизията да спазва поне метър дистанция от семейството и да не крещи при всяко тяхно излизане.