петък, 29 декември 2017 г.

Нов протест срещу решението за Пирин ще има тази вечер в София

Нов протест на природозащитниците е планиран за тази вечер, след като правителството официално даде възможност за изграждане на втори кабинков лифт в Банско.
Под надслов "Няма да дадем Пирин на мафията" недоволните се събират в 18:30 на площад "Патриарх Евтимий", съобщава БНР.

Представители на неправителствения сектор протестираха снощи в столицата. Те планират протестите да продължат и по време на Европредседателството.

Сред плановете им е обжалване на решението на Министерския съвет, което промени плана за управление на Национален парк "Пирин", и иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия.

Екоминистърът Нено Димов заяви в интервю за БНР, че с решението за Пирин правителството цели баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда. В крайна сметка съдът решава кое е законово и кое не - смята Димов.
Той напомни, че вчера освен еколозите протестираха и жители на Банско, които искат новия лифт, а чакащите на опашките на сегашния са "протестиращи мълчаливо".


В интервю за Нова тв министърът каза, че взетото в навечерието на Нова година решение на правителството, не разрешава строителството на обекти, различни от спортните. По думите му, ако има заявено инвестиционно намерение за строителството на втора кабинка, проектът трябва да бъде оценен в "спешен порядък" според екозаконодателството. Димов обясни, че единствено настоящият концесионер би имал предимство при подобно развитие на нещата, тъй като той реално се явява собственик на концесията и други участници би били в неизгодна позиция.