петък, 29 декември 2017 г.

Смут около новия пост на Калина Крумова

Калина Крумова - бивш депутат от "Атака" и екс-председател на женската структура на "България без цензура" на Николай Бареков - е започнала работа като експерт в Държавно-обществената консултативна комисия за безопасност на движението по пътя, съобщава "Медиапул".

Структурата съществува от 2003 г. като междуведомствено звено, чийто председател е министърът на вътрешните работи. Административното обслужване на комисията също се осъществява от МВР, а финансирането за тези функции се осигурява от бюджета на Вътрешното министерство.

Новата функция на Крумова става ясна след появата й на пресконференцията на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на регионалното развитие Николай Нанков, заедно със секретаря на Комисията за безопасност на пътя Алекси Кесяков (бивш дългогодишен ръководител на КАТ).

Новината за присъединяването на Крумова като експерт в комисията към МВР предизвика критики от страна на депутата от ГЕРБ Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора Казанлиева, която беше прегазена на пешеходна пътека във Варна от моторист с превишена скорост през 2011 г.

Делото за убийството на момичето се превърна в спорен казус след окончателната присъда на ВКС. Съдебният състав намали присъдата на моториста, след като прецени, че има данни за "съпричиняване" на произшествието от страна на жертвата.

"Искам да призова всички почернени майки да се разграничат от тази дама. Преди шест години в мъката си се заблудихме и повярвахме. Но днес ви пиша като майка, която е загубила дете на пешеходна пътека, не като народен представител. Не вярвам, че нейната борба за намаляване на черната статистика е чиста и свята! Друго не коментирам", пише Нели Петрова в профила си във Фейсбук.

В 41 Народно събрание Калина Крумова беше сред 23-мата съвносители (всички останали - депутати от ГЕРБ) на проект за промяна на Наказателния кодекс, който се въведоха по-високи наказания за причиняване на ПТП на пешеходна пътека. Останалите й законодателни инициативи засягаха социалното осигуряване, семейните помощи за деца и др. Проектът за узаконяване на сурогатното майчинство беше сред основните й идеи като депутат.

По-късно тя се оказа национален координатор на фондацията "Безопасни улици от Валя", създадена от майка на дете, сгазено на пешеходна пътека в Бургас.

Извън това обаче в биографията на бившата народна представителка няма формални признаци за висока експертиза по проблемите на тежките пътни произшествия. Бившата водеща на сутрешния блок на ТВ СКАТ е завършила Икономика на социално-културната сфера с магистратура по Журналистика и масмедии в УНСС.

Крумова влезе в 41 Народно събрание като депутат от "Атака", но само 2 години след началото на мандата напусна парламентарната група на Волен Сидеров и обяви принадлежност към ГЕРБ, включително като подаде заявление за членство в партията.


През последната година Калина Крумова се занимава с новосъздадения Институт по политика, който започна работа с обучения за млади политици. Съосновател на института наред с Крумова е психологът от БАН Антоанета Христова.