вторник, 5 декември 2017 г.

Читателите на "Тайм" избраха саудитския принц за личност на годината

Саудитският престолонаследник принц Мохаммед бин Салман е избран за личност на годината от читателите на сп. "Тайм".

Това сочат резултати от онлайн анкетата на изданието. Принцът остави далече зад себе си други световни лидери, индустриални магнати, хора от шоу бизнеса и активисти.

32-годишният Мохаммед бин Салман получи 24 на сто от гласовете. Синът на саудитския крал Салман се прочу с ареста на десетки бизнесмени и членове на кралското семейство за корупция. Мнозина смятат, че това е опит за узурпиране на властта.

Далеч след Мохаммед бин Салман втори с едва 6 на сто от гласовете са жертвите на сексуално насилие и домогвания по целия свят, споделили опита си в рамките на кампанията #MeToo ("Аз също").

Трето място с по 5 процента си поделят състезателят по американски футбол Колин Каперник, бойкотирал президента Доналд Тръмп, разследващият руската връзка на президента специален прокурор Робърт Мълър и "Мечтателите" - имигранти без документи, вкарани в САЩ като деца.
В читателската класация за 2017 г. влизат също руският лидер Владимир (Путин (3%), папа Франциск (3%), американският президент Доналд Тръмп (2%), бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън (2%), канадският премиер Джъстин Трюдо (2%), китайският вожд Си Цзинпин (1%) и други.

Иначе окончателният избор за личност на годината се прави от редакторите на "Тайм". Това е или един човек, или група от хора с най-голямо влияние - независимо дали положително или отрицателно - през последните 12 месеца.

Обикновено изборът на читателите се различава от този на редакторите. През миналата година например победител в читателската анкета бе индийският премиер Нарендра Моди. Редакторите обаче избраха Доналд Тръмп.


Изборът на редакторите ще бъде огласен утре.