вторник, 12 декември 2017 г.

КОНПИ обяви: Парите на Прокопиев са с ясен произход, но незаконни - от сделката за "Каолин"

Комисията за отмемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) обяви, че приватизацията на "Каолин" АД от далечната 1999 година е била незаконна.

Това е и основната причина за поискания запор на имущество на Иво Прокопиев, съпругата му, три компании, на които той е собственик, и фондация "Граждански медии". Това се разбра от думите на председателя на комисията Пламен Димитров. Запопът и бъдещият иск срещу Прокопиев и дружествата му са за над 199 млн. лв., като разминаването в личните приходи и разходи на самия Прокопиев е 14 млн. лв., твърди проверяващият орган.

От експозето на Пламен Димитров стана ясно, че 150 млн. лв. от "голямата" сума, която КОПНИ претендира, са от продажбата на "Каолин" АД през 2012 г.

Въпросният доход и имущество според КОНПИ са нерегламентирани, защото комисията е открила, че самото придобиване на "Каолин" е било такова - пред 1999 година. Инспекторите, които са рабтили по проверката - Иванка Начева и Ваня Бързачка, разказваха как точно са установили нарушения в приватизационната процедура, а Димитров на свой ред обясни, че проверка на органа, който следи приватизационните сделки по закон - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, е установила, че няма нарушения. Нямало и как да е друго, щом самата агенция е участвала в приватизационната сделка.

От думите на Иванка Бързачка се разбра, че произходът на средствата на Иво Прокопиев и дружествата е ясен, но не е законен. Тя изброи сумите като разбивки - за какво претендира КОНПИ, като в повечето случаи става дума за преводи на средства към Прокопиев или негови дружества от "Каолин" АД до продажбата на компанията през 2015 г.

Проверяваното лице се опита да упражни натиск върху решението на независим орган. Вие преценете доколко това е допустимо. Благодаря все пак, че Прокопиев сам опроверга една от провокациите – атака срещу неговите медии – не засягат функционирането на негови фирми.

Пламен Димитров се оплака от "безпрецедентен натиск" от Иво Прокопиев чрез медии с цел да се повлияе на работата на КОНПИ, обяви, че е имало теч на класифицирана информация от комисията и това също било без прецедент. Част от информацията е била манипулирана - например, че има запор на дружества, отнасящи се до медиите, които Прокопиев издава. По думите на Димитров това не е вярно - запор има само на 13,4% от акциите на "Соларпро холдинг" АД.


"Запорът на акции пречи на продажбата, но не и на работата на медиите", декларира шефът на КОНПИ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар