събота, 21 януари 2017 г.

Цитат на деня: Да дойде Корнелия да ми санира къщата у Банкя

Аз ся напролет, като съм по-свободен, ще санирам у Банкя къщата. И викам ся да дойде Корнелия да ми я санира, найш колко ше е хубаво. Ама не искат... не щат.

Това казва министър-председателя в оставка Бойко Борисов на среща с жители на Айтос, които живеят в в сгради, обновявани чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

След двучасов спор в сряда Народното събрание одобри увеличаване на бюджета за саниране с 1 млрд. лева и така стойността на програмата става 2 млрд. лева.


Мадона: С Тръмп стигнахме дъното, оттук трябва да се движим само нагоре

Мадона, която отявлено критикува Доналд Тръмп, се опита да намери нещо хубаво във встъпването му в длъжност като президент, предаде Асошиейтед прес, цитирана от Дарик.

"Той всъщност ни прави голяма услуга, тъй като стигнахме възможно най-ниско", каза Мадона. „Оттук може да се движим само нагоре, така че какво ще направим? Имаме два избора, разрушение и сътворение. Аз избирам сътворението".

Суперзвездата се изказа в Бруклинския музей на дискусия, водена от писателката и поетеса Елизабет Александър.

Мадона се зарече да застане начело на протести срещу Тръмп, включително и в съботния женски поход във Вашингтон. Тя каза също, че макар и да е била "ужасена", когато той спечели изборите, сега е убедена, че това е било необходимо.

"Вярвам, че е имало причина да бъде избран Тръмп, за да ни покаже колко мързеливи, необединени и апатични сме станали към свободата и правата, които имаме като американци, и как ги приемаме за даденост", каза Мадона. „Струва ми се, че хората забравят какво е написано в конституцията. Казват, че най-тъмно е преди зазоряване и мисля, че това трябваше да се случи, за да се обединят хората, така че нека партито да започва".



Кого се очаква да видим в екипа на Румен Радев

Новият президент Румен Радев се очаква да обяви в понеделник екипа, с който ще работи на "Дондуков" 2 - ден след официалното му встъпване в длъжност в неделя. Само няколко дни по-късно - по всяка вероятност на 27 януари, след разпускането на 43-ия парламент и насрочването на предсрочни избори, ще видим и служебния кабинет, който ще управлява страната до съставянето на ново редовно правителство след вота.

Кого се очаква да видим край Радев е най-често задаваният въпрос в последната седмица в политическите кулоари. Близки до новия държавен глава твърдят, че в служебното правителство няма да видим лица от левицата. Но такива вероятно ще има сред секретарите и съветниците му.

Журналистът Иво Христов ще поеме поста "началник на кабинета" на държавния глава. Друга медийна звезда - журналистката Елена Йончева - се очаква да е медийният съветник на Румен Радев. Не е изключено обаче друг да е шефът на прессекретариата на президента - става дума за бившата пиарка на Военномедицинската академия Румяна Станимирова, която беше редом до генерала по време на предизборната кампания. Със сигурност от "Позитано" 20 в екипа на Радев ще се присъедини бившата депутатка и член на Изпълнителното бюро Деница Златева. Тя ще отговаря за европейските въпроси на "Дондуков" 2, твърдят запознати. Златева владее 4 езика - английски, немски, руски и испански и също участва в кампанията на Радев.

За специалист по външните работи се обсъжда името на дипломата от кариерата Атанас Кръстин. Вероятно правната тематика в президентството ще бъде поверена на проф. Емилия Друмева - бивша конституционна съдийка. За ресора "регионално развитие" се подготвял бившият кмет на село Труд Николай Копринков. В Софийския университет се говори, че поне двама-трима от преподавателите ще влязат в екипа на президента. Един от тях бил Александър Маринов - социолог, бивш депутат от БСП.

Засега проф. Огнян Герджиков е основното име, сочено за бъдещ служебен премиер. Самият той отказва да коментира, но в сряда и четвъртък беше в Народното събрание, а в деня на клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова пред депутатите бе поканен в кабинета на шефката на Народното събрание Цецка Цачева - всъщност неговия бивш кабинет, когато заемаше същия пост по време на управлението на НДСВ и ДПС. Другите имена за този пост са на бившия шеф на БАН Стефан Воденичаров, който бе министър на образованието в края на първия кабинет на Бойко Борисов, както и на Боян Дуранкев.

За министър на финансите на дневен ред продължава да е Кирил Ананиев - той от години и при всякакви правителства като зам.-министър пише бюджетите на страната. За другия "най-важен пост", особено покрай организация на избори - този в МВР, към момента не се чува нищо. Един от вариантите е бил Минчо Спасов, но според запознати името вече не било на дневен ред.

Вероятно в служебния кабинет ще има кадри от управлението на НДСВ, сред които е Мануела Георгиева - бивш зам.-министър на екологията. Тя е вариант за титулярния пост в кабинета на Радев, твърдят запознати. В Министерството на външните работи може да бъде заложено на Любомир Кючуков - бивш зам.-министър и посланик в Лондон, а в момента - директор на Института за икономика и международни отношения. За отбраната се говори за Михо Михов, досега депутат от АБВ.

Много вероятно е хора от екипа на Радев на "Дондуков" 2 да поемат и постове в служебното правителство. Това е обичайна практика - президентът Росен Плевнелиев също залагаше на хора от обкръжението си в двата служебни кабинета, които му се наложи да назначи.

Още не е сигурно дали Румен Радев ще насрочи изборите за 26 март или за 2 април. От БСП настояваха за по-ранната дата. При този вариант обаче президентът трябва да разпусне Народното събрание до 26 януари. Причината е, че хронограмата за избори е от 60 дни, а февруари е къс. В конституцията пише, че предсрочният вот трябва да е "не по-късно от два месеца" след разпускането на действащия парламент.


На тази дата: 21 януари 1890 г. разкрит е заговор на майор Коста Паница за убийство на княз Фердинанд

Коста Паница заедно със Захарий Стоянов и 
Димитър Ризов.
Коста Паница е един от главните поддръжници на княз Александър Батенберг и един от главните организатори на контрапреврата. След възкачването на княз Фердинанд I  на българския престол, Паница обмисля идея за организиране на заговор. На 21 януари 1890 година заговорът в столичния гарнизон за убийството на княз Фердинад е разкрит, а негов организатор е майор Коста Паница. Той е осъден от военния съд на смърт и е екзекутиран на 16 юни.

Костадин Атанасов Паница е роден във Велико Търново. Обучава се в Одеското военно училище в периода от 1875 г. до 1876 г. През 1876 година участва като като куриер по време на Априлското въстание, но след провала му емигрира в Румъния.

През 1976 г. е доброволец в Сръбско-турската война в отряда на генерал-майор Черняев. Същата година на 21 октомври постъпва в армията на Русия. Става част от опълчението на България при подготовката на Руско-турската война. Опълченец е от VI-а дружина на III-а Опълченска бригада. Участва в битките при Стара Загора и връх Шипка.

За военните си постижения е награден за храброст с войнишки кръст „Свети Георги“. Повишен е в звание "прапорщик" (младши офицер). По-късно е произведен в първо офицерско звание — подпоручик.

През 1878 г. Паница се среща с  Любен Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Марко Балабанов, капитан Райчо Николов, Георги и Никола Живкови и други, докато служи в Българската войска и в Търново. Те заедно основават комитет „Единство", чиято цел е да оказва помощ на тракийските и македонските българи. Паница е член на комитета и след избухването на Кресненско-Разложкото въстание е акредитиран да събира пари, да набира доброволци и да търси начин за закупуване на оръжие.

След потушаването на Кресненско-Разложкото въстание през май 1879 г. Паница служи във военната милиция на Източна Румелия. След като е командирован в Русия, завършва Константиновското военно училище и Петербургската военно-юридическа академия. През май 1884 г. се завръща в Княжество България. Назначен е за военен прокурор в Русе и е произведен в звание капитан.

Паница участва активно в Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 г. По време на Сръбско-българската война е командир на Смолчанския партизански отряд, в който влизат стотици доброволци от Македония.


Вицове, януари 2017 г.

Поздравяваме САЩ за новия президент...
Ура!

СмЕх/Таралеж/


Мъж се връща от лов, обаче не можал нищо да удари и за да не се изложи, купил заек от магазина. Жена му го пита: - Какъв е тоя етикет дето пише "10.50" на крака на заека? - Ами записах си в колко часа го гръмнах.

***

Млад шотландец учи в университет в Англия. Обажда се на родителите си:
- Аз съм добре. Живея в общежитие. Ходя на лекции. Всичко е наред.
- А с кого живееш в това общежитие?
- О-о, с двама пълни психари. Единият посред нощ реве като заклан и се моли да умре на
момента. Другия цяла нощ си блъска главата в стената.
- А ти, как издържаш всичко това?
- О, аз запазвам хладнокръвие и спокойно си свиря на гайдата!

***

Шефът към служителите в офиса: - Непрекъснато хленчите и се оплаквате от кризата, а не си давате сметка, че тази година заплатите ви са с 35% по- високи! Чува се плах глас: - Спрямо коя година? - Спрямо следващата!

***

- Кажете как по дърветата може да се ориентирате къде е север и къде е юг?
- Ама моля ви се, що за въпрос!? Елха - север, палма - юг!...

***

Евреин носи в Израел портрет на Ленин.
- Това какво е? - питат го на руската митница.
- Не "какво", а "кой"! Това е другарят Владимир Илич Ленин...
На израелската митница го питат:
- Това кой е?
- Не "кой", а "какво" - това е рамка от злато...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 20 януари 2017 г.

Доналд Тръмп: Нека Бог да ми е на помощ!

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам, че честно ще изпълнявам длъжността Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от способностите си, ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми е на помощ!“

С тази клетва, състояща се от 35 думи на английски език, Доналд Тръмп стана днес официално 45-ият президент на САЩ. Той положи клетва в Капитолия пред съдия Джон Гловър Робъртс-младши - председателя на Върховния съд.

Преди него се закле вицепрезидентът Майк Пенс.

Милиардерът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания излязоха в 8,00 от резиденцията "Блеър хауз" във Вашингтон и поеха към църквата "Свети Йоан" преди да се видят в Белия дом със семейство Обама за чай и кафе, а после да се отправят към тържествената церемония по встъпването в длъжност.

Мелания е облечена в сако от Ралф Лоран, което специалистите определиха като близко до стила на Джаки Кенеди.
Цялото семейство на Тръмп, както и на вицепрезидента Пенс бяха в църквата. Вицепрезидентската двойка  бе приета в Белия дом от сегашното вице Байдън.

Точно в 16,45 часа българско време Доналд и Мелания бяха посрещнати на входа на Белия дом от Барак и Мишел Обама. Мишел беше облечена в тъмночервена рокля. Очевидно е имало съгласуване между протоколите на двете двойки, за да не блеснат двете първи дами в еднакви по цвят дрехи.

Вече няма да харчим трилиони, за да браним други

"Тази церемония има особено значение. Ние не само предаваме властта от една президентска администрация на друга, от една политическа партия на друга. Това е връщане на властта от столицата Вашингтон на вас, хората."
Това заяви тази вечер новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в първата си реч като държавен глава.



"Дълго време малка група хора в столицата изземаше ролята на правителството. Вашингтон процъфтяваше и получаваше цялото богатство. А хората плащаха цената и не усещаха това богатство. Бяха затворени заводи. Елитът пазеше себе си, но не и гражданите. Техните победи не бяха ваши. Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства нямаше какво да празнуват", каза още Тръмп.
Голяма част от речта му се покриваше с обещанията от предизборната му кампания, благодарение на които той спечели изборите на 8 ноември 2016 г.

Той изтъкна, че страната принадлежи на всички, които са се събрали днес на клетвата, и на тези, които гледат ставащото по телевизията.

"Това е ваш ден. Това е ваш празник. Това е вашата страна. САЩ са вашата страна. Не е важно коя партия е на власт. Важното е, че правителството ще защитава интересите на народа. 20 януари 2017 г. ще влезе в историята като ден, когато властта в страната се върна в ръцете на народа на САЩ", обяви новоизбраният президент.
Една от първите теми, за които говори Тръмп, бе за това как САЩ са плащали огромни суми, за да пазят други страни:

"Пазихме чужди граници и страни, но не и нас и нашите граници. Харчихме трилиони, а печелеха други. Вече няма да бъде така."
После новият президент премина към болезнената за много американци тема за закритите през последните години работни места заради изнасяне на производството.

"Забравените хора на Америка няма да бъдат повече забравени. Майки и деца в мизерия. Затворени заводи като надгробни паметници из цялата страна. Ръст на престъпността и наркоманията Ще ви върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем нашите мечти. Ще построим нови пътища, магистрали, летища, мостове в цялата ни прекрасна страна. Ще възстановим страната ни с американски ръце и американски труд", обеща той.
"Ще следваме две прости правила - купувай американското и вземай на работа американци", каза още Тръмп.
И отново премина към международното положение:

"Ще търсим приятелство със страните по света. Но ще направим това с тези, които разбират и които слагат първо своите интереси. Няма да налагаме нашия начин на живот на никого. Но ще бъдем пример, който всички да следват. Ще направим нови алианси в цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним изцяло от лицето на земята."
Тръмп отново обеща, че заедно всички ще направят Америка велика. И че отсега нататък САЩ ще се ръководят от принципа "Америка преди всичко". Белият дом ще взема решенията във вътрешната и външната политика, като изхожда единствено от американските интереси.

"Благодаря ви, Бог да ви благослови и Бог да благослови Америка! Бог да благослови Америка!", завърши той речта си.


Мексико екстрадира в САЩ най-опасния мафиот в света - Ел Чапо

Мексиканското правителство екстрадира в САЩ смятания за един от най-големите наркобарони в света Хоакин Гузман "Ел Чапо". В Америка той ще бъде изправен пред съда за трафик на наркотици и по други обвинения.

За това съобщи в мексиканското правителство чрез изявление, цитирано в четвъртък от испанския канал на CNN. Според изявлението лидерът на картела Синалоа вече е в ръцете на американското правосъдие.

Мафиотът кацна в Ню йорк в четвъртък, където ще му бъдат повдигнати федерални обвинения за трафик на наркотици.

Според информация на американските власти, цитирана от Associeted Press, Гузман е пристигнал с полет от мексиканския граничен град Сиудад Хуарес.

Ел Чапо ще бъде задържан в затвор в Манхатън. В петък Гузман ще се появи пред федералния съд в Бруклин.

Мафиотът ще бъде изправен пред съда общо в седем щати: Аризона, Калифорния, Тексас, Илинойс, Ню Йорк, Флорида и Ню Хемпшир.
Ел Чапо е сред най-известните мексикански мафиоти. Приеман е и за най-богатият и най-опасен лидер на организация, занимаваща се с трафик на кокаин от Колублия, през Мексико, към САЩ.

Той е известен с това, че на два пъти се измъква от най-строго охраняваните затвори в Мексико.

Последното му бягство е през 2015-а, когато напуска затвора в Алтиплано през дълъг цял километър тунел, започващ от пода под душа на неговата килия. Според властите тунелът е бил осветен, вентилиран и даже е разполагал с път, а Гузман се е предвижил по него с мотор.
Ел Чапо беше арестуван отново през януари 2016-а в Синалоа.

Обвинението в Ню Йорк го уличава в организацията и участието в мащабни операции по трафик на дрога, в които участват хиляди хора, както и за пране на милиарди долари в САЩ, които се връщат обратно в Мексико. Той също така е обвиняван в наемане на хора с цел убийство, в замесване в отвличания и в други актове на насилие.

Първите обвинения срещу Гузман датират още от 2009-а за това, че той, заедно с още лидери на криминална групировка, са вкарали в САЩ повече от 264 000 пакета с кокаин в САЩ между 19990 и 2005-а.

Властите на Мексико и САЩ са се разбрали да побързат с извършването на екстрадацията преди на власт да застане новоизбраният президент Доналд Тръмп, твърди CNN, позовавайки се на държавен служител от САЩ. Тръмп и мескиканските власти са в обтегнати отношения, заради заявленията на новоизбрания американски държавен глава, че ще строи "стена" по границата.

Новината за екстрадацията на Ел Чапо беше потвърдена и от официаните мексикански власти в Twitter.

"Мексиканското правителство екстрадира днес Хоакин Гузман Лоера в САЩ"


Доналд Тръмп се заклева днес като 45-ия президент на САЩ

Доналд Тръмп се заклева днес като 45-ия президент на САЩ.

Процедурата започна още вчера. На митинг концерт във Вашингтон новоизбраният президент заяви, че ще направи Америка по-велика от всякога.

Денят на клетвената церемония на Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс ще започне по традиция с утринна религиозна служба в църквата "Сейнт Джон" до Белия дом, на която новият американски президент и вицепрезидент ще присъстват заедно със своите семейства.
Оттам те ще отидат в Белия дом, за да пият чай за сбогуване с досегашния президент Барак Обама и съпругата му Мишел.

След чаената церемония Обама и Тръмп ще се отправят заедно към Капитолийския хълм, където пред сградата на Конгреса ще се състои самата церемония по полагане на клетва.

Готвят протести за клетвата на Тръмп, звезди отказаха да пеят на церемонията


Десетки организации обявиха, че ще протестират по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп.

50 демократи от Конгреса заявиха, че ще бойкотират клетвата на Тръмп. Редица звезди пък отказаха да пеят на тържествата. Сред тях са Бионсе, Риана, Брус Спрингстийн, Елтън Джон, Селин Дион и др.

Тържествата по повод встъпването в длъжност на Тръмп ще бъдат и по-кратки от обикновено. Те ще се вместят в три дни, като новият президент ще се появи само на три бала, макар че цените на билетите бяха значително намалени.

За сравнение, при встъпването си в длъжност Бил Клинтън присъства на 14 официални бала, а тържествата по повод встъпването в длъжност на Барак Обама продължиха пет дни.

Очаква се и организираното от новия президент шествие да е по-кратко от обичайното. Шествията на досегашни американски президенти са с продължителност над 4 часа, докато това на Тръмп ще продължи едва около 90 минути.


От щаба на Тръмп обаче обявиха, че церемонията по встъпване в длъжност на новия президент ще е елегантна, а не помпозна, и ще чества обикновения американец.


На тази дата: 20 януари 1912 г. е полетял самолетът, конструиран от Сотир Черкезов

Самолет, управлявана от българина Сотир Черкезов се издигнала и приземила успешно
в мразовитата утрин на 20 януари 1912 година.

Преди 104 години е полетял самолетът, конструиран от свищовлията Сотир Черкезов.
Покрай многобройните януарски събития и сибирските студове някак незабелязана остана годишнината от полета на първия български самолет „Княз Борис Търновски”. Самолетът, модел биплан полетял на 300 метра височина на летището край руския град Санкт Петербург е конструиран от свищовлията Сотир Черкезов, възпитаник на Всерусийския императорски аероклубв гр. Гатчина. 

Машината, управлявана от него се издигнала и приземила успешно в мразовитата утрин на 20 януари 1912 година. Тя представлявала революционно  изобретение поради поставеното предно колело под носа на самолета, което се правело за първи път от началото на самолетостроенето в света. Така Сотир Черкезов станал изобретател и на ползвания и досега носов триколесник, а по-късно и на катапулта.

         Новината пристигнала в България със закъснение. Тя била публикувана в началото на февруари във вестник „Утро”. От него сънародниците на Черкезов научили, че самолетът с две крила едно над друго по подобие на тогавашните модели „Райт”, „Фарман” и „Къртис” бил управляван от своя създател Сотир Черкезов. Машината била дълга 18 метра и тежала 840 килограма. Тя била изобразена на издадена в Русия пощенска картичка, на която отделно имало и портрет на българина – изобретател.
         Сотир Черкезов е роден на 21 декември 1882 година в Свищов. Син е на опълченеца Петър Черкезов – кавалер на Георгиевския кръст. Младежът се запалил по летенето след като присъствал на едно събиране, по време на което автоконструкторът Хараламби Джамджиев от В. Търново произнесъл реч за въздушните полети.

         През 1905 година Сотир Черкезов заминал за Русия, за да учи за инженер, но плановете му се провалили. Затова пък се записал да учи във Всерусийската императорска школа, която завършил с отличие. Негови преподаватели били инструкторите Лебедев и Костин и те го обучавали за летец на самолетите „Фарман” и „Блерио”. Според архивите, запазени и до днес в Регионалния музей В. Търново Черкезов е първият българин, получил диплом за летец.

         Поради обявената на 5 октомври 1912 година от цар Фердинанд война на Турция остана неосъществено намерението на свищовлията да прелети разстоянието от Петербург до столицата на България, но пък той взел участие във войната като летец на Одринския фронт. По-късно е включен в авиационния отряд на армията с командир ген. лейтенант Радко Димитриев, а след това е изпратен на заточение, лежи и в Петербургския гарнизонен затвор. По време на революцията през 1917 година е пилот в Русия, след което се завръща в България, но след деветоюнския преврат и последвалите събития през периода 1923 – 1925 година го считат за неблагонадежден и емигрира във Франция. Там оценяват професионалните му умения и го назначават на работа в авиационните заводи в Париж и Лион.

         Завръща се в България през 1931 година и се установява във В. Търново заедно със съпругата си Николина Манева от гр. Елена. Изнася беседи за авиацията и е канен на много места в България. Обучил много млади пилоти, почива на 1 февруари 1961 година във В. Търново.
         През 1977 година уредничката на Регионалния музей В. Търново Невяна Бъчварова заедно с дъщерята на авиатора Маргита Черкезова започват да издирват документи, снимки и предмети, свързани с живота и работата на Сотир Черкезов. Докато историчката от В. Търново събирала публикациите от българския печат, дъщерята на първия български летец посетила Русия и по пътя, извървян от нейния баща успяла да събере богата информация. Двете заедно успели да създадат сравнително богат фонд, който се съхранява и до днес в Регионалния музей В. Търново. Експозицията е била показвана и в родния град на летеца Свищов.


Вицове, януари 2017 г.

Добро утро

СмЕх/Таралеж/


Известен пияница седи в кръчмата със свой приятел. Алкохоликът пие, приятелят му - не. Пияницата го пита:
- Ти, братче, що не пиеш?
- Ами, то да пия в твое присъствие е все едно да свиря на цигулка пред Паганини.

***

Когато бях по-млад, около 27-годишен, и нямах работа, майка ми все ми се караше: – Нищо не правиш, не те ли е срам? На твоите години Кърт Кобейн вече се беше самоубил…

***

Новодошъл в хотел: - Какво е това на ценовата ви листа? - Бълха, господине. - Аз лично нямам нищо против, че имате бълхи в хотела. Но когато излизат да видят в коя стая ме настанявате - това вече на нищо не прилича!

***

Блок 12 в “Люлин 2”, майка се провиква от балкона: - Кольооо, прибирай се веднага! Момчето прекъсва играта си и учудено пита: - Студено ли ми е, мамо? - Не, гладен си!

***

Македонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 4 часа и намериха мотоциклета му.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 19 януари 2017 г.

Радев трябваше да си прочете речта предварително, а не да срича по този смешен начин

Заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който бе един от излезлите от залата народни представители по време на словото на държавния глава.

Всъщност новият президент, въпреки че е положил клетва, все още не е постъпил в длъжност. Това ще стане в неделя.

"Накрая когато заплаши Народното събрание и народните представители – вие имате още една седмица - това показа един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията", каза Караджов.

Според него това е първото падане на маските на „новоизлюпения президент“.

Караджов определи речта на Румен Радев като безсъдържателна и без акценти, които могат да бъдат изведени.

"Същата реч, ако замените в нея думите ЕС и НАТО със Съветски съюз и Варшавски договор, щеше да е актуална и преди 20 години", коментира той.

Според него Радев е сричал, четейки думите.

"Трябваше да се прочете тази реч поне веднъж, защото това е неуважение към народните представители да се срича по този смешен начин“, добави Караджов.


Валери Симеонов: Речта на Румен Радев пълна с глупотевини

Остро изказване направи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод речта на Румен Радев след полагането на клетва. Патриотът бе един от депутатите, които излезе от пленарната зала в знак на възмущение. "Неуважението започна от самото началото в речта на президента.

Той постави на последно място Народното събрание. Не беше необходимо да има такъв тон и тази реплика, че ни остава още една седмица - какво иска да ни каже, че той вече като син Божий се е качил на облаците и раздава правосъдие?!", коментира Валери Симеонов. Пред БНТ той каза, че Румен Радев е имал разточителна реч, "пълна с глупотевини".

Кънев: Речта на Радев е тъжен шаблон

Чухме непрограмна реч, а тъжен шаблон. И нищо, за промяната, в която хората инвестираха. Това каза Радан Кънев по повод речта на държавния глава.

 Не чухче нищо по темата на правосъдие и справедливост. Само общи приказки. Който  е писал тази реч, е направил лоша услуга на г-н Радев. Много неуместно беше изказването на Радев към народните представители. Г-н Радев да се извини за изпуснатите си нерви. Не е уместно такава реплика от обединител на нацията. От речта на Радев се разбра, че няма да е важен фактор.


Радев обяви съдебната реформа за приоритет на следващия парламент

Погледът на европейските партньори и българските граждани виждат едно и също – шири се усещане за безнаказаност. Съдената реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание.

Това каза в словото си пред народните представители Румен Радев, който положи клетва като петия президент.

По думите му "несправедливостта е основната причина за емиграция".

Благодаря за доверието да бъда избран за държавен глава на народ с 1300-годишна история. Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, каза Радев.

Той каза, че държавността се гради с натрупване и изрази признателност за извършеното от неговите предшественици - президентите Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев.

Всяко поколение има своето изпитание, преходът се оказа нашият жребий, каза още Радев. По думите му "от панорамен поглед" страната е изпълнила своите стратегически цели, но от погледа на обикновения гражданин се вижда друго.

Той заяви, че в българската политика са се появили партии, зависими от бизнес кръгове, както са се появили и "чуждопоклоннически формации".

Референдумът според него показал, че българите искат личности в парламента и ограничаване на парийните субсидии. Отговорност на народните представители е реформата на Изборния кодекс да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши, каза Радев. Според него парите за партиите трябва да се ограничат значително, но да има и съзнание, че партиите могат да изпаднат в зависимост от бизнес кръгове.


Марешки: Давах пари на Валерия Велева за медиен комфорт

Бизнесменът Веселин Марешки обяви в сутрешния блок на Нова телевизия, че е давал пари на главния редактор на сайта "Епицентър" Валерия Велева, за да получи медиен комфорт. По думите му тя лично е идвала в офиса му, за да взима определената сума. Марешки уточни, че това е ставало преди президентските избори, в които се включи и той самият.

"Давах пари и ми беше спокойно. Спрях да давам пари и вече не ми е спокойно", коментира Марешки.

Думите му предизвикаха светкавичен отговор на Велева и тя се включи на живо по телефона по време на разговора. Тя уточни, че преди няколко дни в нейния сайт е публикуван обвинителният акт на Марешки по делото му за хулиганство. Според нея това е предизвикало неговата реакция.

"Абсолютна лъжа и клевета е това, че съм взимала пари за медиен комфорт. Виждала съм се един път с Веселин Марешки и това е било преди началото на кандидат президентската кампания. Всички договори и всички публикации на сайта по отношение на Марешки са с логото на платена публикация", заяви Велева.

Марешки каза още, че по времето на кабинета на Пламен Орешарски е бил извикан в централата на БСП от един от знаковите членове на партията – Димитър Дъбов. По думите на бизнесмена политикът му е казал, че е във властта и може да свърши "някакви неща".

"Влязох в кабинета му и той включи някакви системи, за да не се подслушва разговора. По време на разговора се случи горе долу това, което стана и с Валерия Велева", добави Марешки.

Той отхвърли и всички обвинения, че горивото по бензиностанциите му е некачествено. Бизнесменът каза още, че "единият, който говореше за качеството на горивата вече не е сред живите", намеквайки за внезапно починалия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов.


На тази дата: 19 януари 1950 г. България праща нота до САЩ! Дипломатическите отношения между двете страни са прекъснати за близо 9 години

Българският дипломат д-р Петър Вутов
 получил
нотата на Държавния департамент 
за прекъсване
 на отношенията между НРБ и САЩ през 
февруари 1950 г.
1950 В нота до Държавния департамент на САЩ България иска отзоваване на пълномощния министър Доналд Хийд, защото "поддържал отношения" с осъдения за "шпионаж" Трайчо Костов (екзекутиран на 16 декември 1949 г.). В резултат дипломатическите отношения между двете страни са прекъснати за близо 9 години.

След Втората световна война отношенията между България и Съединените американски щати преминали през драматични колизии. Студената война често ги вледенявала до степен на абсолютно им замръзване, както станало през далечната 1949 г. Тогава от Вашингтон официално поискали персоналът в легацията в София да бъде увеличен от 20 но 30 дипломата. 

Правителството на Васил Коларов отказва, с аргумента,

че не желае американските шпиони

под прикритието на дипломати в София, да се увеличат. През 1950 г. се стига и до логичната развръзка – посланикът на САЩ в София Доналд Хийт е обвинен в шпионаж и обявен в персона нон грата. Американците засипват външния ни министър Владимир Поптомов и премиера Вълко Червенков с протести, но полза от това няма. Прецедентът става на 21 февруари 1950 г., когато САЩ закриват мисията си в София и прекъсват всякакви дипломатически отношения с България – в практиката на Държавния департамент това е първи подобен случай след войната.

Изтеглят се и нашите дипломати от Вашингтон. Чак след смъртта на Сталин, около 9 години след скъсването на контактите, в София официално задраскват обвиненията срещу посланик Хийт. Бавно, стъпка по стъпка, отношенията леко се затоплят и на 14 март 1960 г.

американците пак отварят легацията си в София. 

Нормализацията на отношенията е изключително крехка и нетрайна. През април и май 1961 г. български дипломати и служители от посолството ни във Вашингтон са нападнати на улицата от престъпници. Макар че става дума за хулигански нападения, официалната реакция от София е в съвсем в духа на Студената война. Американските власти са обвинени, че нападенията са подготвени от ЦРУ.
През същата година избухва още един скандал. В популярното американско списание “US News and World Report” се появява репортаж за обучението на американски войници в базата Форт Браг. На една от снимките в репортажа ясно се вижда /а в текста се разказва/, как американските войници се обучават да противодействат на евентуални нападения от страна на български партизани. На черната учебна дъска на фотографията на кирилица са описани част от българските “партизански тактики”, от които е заплашен Пентагонът. Репортажът в “US News and World Report” е толкова драстичен и налудничав в посланията си, че нашият посланик във Вашингтон д-р Петър Вутов

решава начаса да реагира.

Дипломатът иска среща с един от шефовете на Държавния департамент Монкриеф Дж. Спиър и му говори доста ядосано. Вутов не скрива възмущението си, че “България няма никакво намерения да сваля американското правителство с партизански и военни методи и то десетилетия след като между двете страни е сключен мирен договор след войната”. Българският посланик подчертал, че изглежда в Пентагона още не са разбрали, че Втората световна война е свършила и партизани в България няма от двадесетина години. Самият д-р Петър Вутов имал двугодишен партизански стаж /1943-1944/ в Червенобрежкия отряд и учебните програми във Форт Браг му изглеждали като бълнуванията на кретени. Вашингтон изглежда бил стреснат от напълно естественото възмущение на Вутов, защото почти не реагирали, когато след няколко месеца в София се състояли две-три антиамерикански демонстрации пред US-посолството. А тези демонстрации имали друг повод – карибската криза и натискът на САЩ срещу Съветския съюз да изтегли ракетите си от Куба.
Добре известно е, че идеята съветски ракети да се разположат на Острова на свободата възникнала

по време на 7-дневното посещение на Хрушчов

у нас през 1962 г. Съветникът на първият съветски ръководител Фьодор Бурлацки разказва как станало това. Никита Хрушчов се разхождал по плажа на Евксиноград с министъра на отбраната маршал Родион Малиновски. Тогава, на черноморския бряг край Варна първият съветски ръководител възложил тази задача на маршала след съгласуване с Фидел Кастро. Показателно е, че по време на визитата Тодор Живков в свой тост към Хрушчов казва следните думи: „Нашият политически часовник е сверен до секунда със съветския. Нашият часовник върви по московско време”.
Посещението на Хрушчов особено зорко се следяла от тогавашният посланик на САЩ в София г-жа Юджийн Андерсън. Още повече, че при разговор с Живков, тя получава недвусмисленото предупреждение, че “България няма да търпи да се отнасят с нея като второстепенна държава.”

През октомври 1962 г.,

когато карибската криза е в своя апогей,

нашите дипломати във Вашингтон получават заповед от Външно министерство да унищожат архива на мисията заради „все по-голямата вероятност от избухването на война”. Изгарят се доклади, отчети, паметни бележки, инструкции, вътрешни указания, работни планове и преписки – общо над 2000 страници поверителни документи. Някои от най-секретните преписки остават на съхранение лично при временно управляващия на посолството К. Щерев.
След броени дни когато Хрушчов и Кенеди се споразумяват и опасността от Трета световна война изчезва, намалява и напрежението сред българските дипломати във Вашингтон.


Вицове, януари 2017 г.

Креативна реклама на автобус

СмЕх/Таралеж/


Мотам се из кухнята и чета следния надпис на етикет:
"Океанска сол. Добита от слоеве на възраст над 250 милиона години.
Трайност 2 години."

***

Имам един важен въпрос към Microsoft:
Тия карти, дето са в пасианса, някой въобще цепи ли ги?!

***

Установено е, че по време на телевизионните реклами рязко се увеличава трафика на канализацията.

***

Имало едно време един дядо и две баби...
/из шведска народна приказка/

***

- Мамо, днес в тролея настъпих без да искам една госпожа. Извиних и се и тя ми даде бонбонче!
- Браво моето дете, а благодари ли за бобончето?
- Да. А после я настъпих и по другия крак.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 18 януари 2017 г.

Най - после изгониха Беновска от пресконференция

По време на последната пресконференция на Росен Плевнелиев като президент избухна скандал – охраната изведе журналистката, от медиите на Делян Пеевски, Илиана Беновска, след като тя се опита да го замери с ябълка.

Беновска взе думата и попита: „Какво ви платиха, за да станете проводник на най-вредните за България нюанси на американската политика, а именно соросоидските, грантаджийските, протестърсите, капиталските и да нажежите до червено отношенията между България и Русия в разрез с националната психология и политика на България?“

Обвини го, че е бил гнила ябълка в политиката и се опита хвърли по него ябълка, както направи на пресконференцията за избирането на ген. Румен Радев за държавен глава.
храната обаче не ѝ позволи. След като първата ябълка ѝ беше отнета, тя извади втора. Тогава бодигардовете я изтикаха от залата.
Плевнелиев отговори, че такъв вид провокации не заслужават отговор и говорят сами за себе си.


Плевнелиев: Може да загубим председателството на ЕС

Президентът Росен Плевнелиев предупреди за 4 риска пред страната в края на речта си за отчет на 5-годишния си мандат. Ето ги и тях:

Отнемане на българското председателство на Европейския съвет. Това може да се случи, ако България работи за разделение в Европа.

Непризнаване на изборните резултати от предсрочните избори. Това може да се случи, ако има съмнение за зависимости на служебното правителство, което ще подготвя изборите.

Нова миграционна вълна.

Има риск от геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС.
Държавният глава изрази надежда, че това няма да се случи. И пожела новият екип на "Дондуков 2" в лицето на Румен Радев и Илияна Йотова да продължат добрите политики в страната.

Един труден, но успешен мандат приключи. Силата на президентската институция не е в силната ръка, а в баланса. Да интегрираш, не да разделяш, не да местиш граници, а да работиш отвъд границите."
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на изложението си по време на пресконференцията за отчет на 5-годишния си мандат. До него е и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Държавният глава ясно заяви, че често в отчета му ще се чуе, че са се случили неща за първи път.

"Силното политическо противопоставяне в този мандат доведе до масови протести и парламентарни кризи. Бях първият президент, назначил две служебни правителства в един мандат, работил с три парламента и пет правителства. Преведох държавата през тези кризи. В една немалка част на мандата властта беше в ръцете на президента, а тогава личността на президента е много важна", заяви Плевнелиев.
Той припомни още, че е първият държавен глава, "въвел пряката демокрация" и инициирал референдум, а в мандата са проведени три национални допитвания. По думите му предшествениците само са обещавали това, докато призивът на Плевнелиев "гласът на народа да бъде чут, а не купен" е довел до резултат.

Президентът обобщи и състоянието на държава в момента - висок растеж, стабилна икономика, ниска безработица, строеж на магистрали и инфраструктурни проекти. И заяви, че се радва, че е бил част от процесите и политиките, довели до това. Похвали се и с приемането на пакета от закони за националната сигурност.

По отношение на справедливостта той обобщи:

"Всички сме длъжници на народа и носим отговорнсот за ниското доверие и в съда, и в прокуратурата. Това е темата и трябват решения".
Плевнелиев отчете още и свършеното на международната сцена.

"Като убеден европеец и евроатлантик от началото на мандата казах ясно - ЕС не е външна политика, а моето семейство. Дадох всичко от себе си в подкрепа на Обединена и силна Европа. Взех принципна позиция по нарушаването на международния правов ред по отношение на незаконната анексия на Крим от Руската федерация. Политиката по отношение не на руския народ, а на Кремъл, не ме прави ястреб, а политик и гражданин с позиция. Обичам Русия, но не одобрявам водената от руския президент политика... Тя е опасна, този тип политика доведе до две световни войни в миналото.", заяви Плевленелиев.
Той заяви, че целта и визията му винаги са били Балканите са превърнат "от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа".

"Ясната позиция на България по отношение на санкциите срещу Москва заради Крим бе високо оценена", каза още държавният глава и припомни речите си пред различни европейски институции по темата, както и отличията, които е получил зад граница заради смелата позиция", каза още Плевнелиев.
Президентът заяви още:

"Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Дадох общо 40 обещания - те бяха на сайта на институцията. Всеки можеше да контролира какво е обещал и свършил президента. Обещах да не правя коалиции в президентството. Изпълнено. Обещах да не назначавам кадри с минало в Държавна сигурност. Изпълнено. Обещах да инициирам референдум - изпълних".
Той благодари и на екипа си, и на всички, с които е работил.

Бях президент, но и кризисен мениджър. Вероятно съм най-атакуваният президент, понякога оставах сам, но си носих отговорността докрай", каза още той.
По думите на Плевнелиев той бе и първият президент, свалил публично доверието си от едно правителство и парламент, първият, който излиза от мандат в добри отношения с партията, която го е издигнала, първият, който не присъства на клетва в Конституционния съд заради съмнения в морала. Той обеща да не прави нови партии, но да продължи да работи за страната си.


Централната гара в Белград е превзета от гладни мигранти

Хиляди мигранти се опитват да оцелеят в студената зима в центъра на Белград. Те са блокирани в съседна Сърбия, тъй като така нареченият балкански път към Западна Европа е затворен, предава Нова телевизия.

Централната гара в сръбската столица е буквално превзета от премръзнали, изгладнели мигранти. Те се опитват да се топлят, палейки огньове с каквото намерят.

Стотици мигранти чакат за храна при минусови температури в стар склад на жп гарата. Доброволци раздават по едно ястие на ден на разселените хора, които са се настанили в района.
Около 1000 мигранти, предимно от Афганистан и Пакистан, обитават складовете зад гарата. Джавед от Афганистан споделя: „Ние нямаме какво да облечем нямаме одеяла, нямаме по-добро място за спане, нямаме баня, нямаме нищо“.

В момента на територията на Сърбия има около 8000 мигранти, които не могат да продължат пътя към Европа. Само в Белград техният брой е около 2000.

На тази дата: 18 януари 1902 г. Завършва аферата „Мис Стоун“, платен е откуп на четата на Яне Сандански 14 500 златни турски лири

Участниците в аферата „Мис Стоун“ - Сава Михайлов,
Яне Сандански, Кръстьо Асенов и Христо Чернопеев.
1902 Завършва аферата „Мис Стоун“. На ВМОРО са дадени 14 500 златни турски лири, за да бъдат освободени американската мисионерка Елена Стоун и придружителката й Катерина Цилка, отвлечени от четата на Яне Сандански и Христо Чернопеев на 21 август 1901 г. Двете са освободени на 2 февруари с.г.

Аферата „Мис Стоун“ е отвличането на американската протестантска мисионерка Елън Стоун и на нейната другарка Катерина Цилка от чета на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев в 1901 - 1902 година.

Елън Мария Стоун.

Отвличането


Планът за отвличането е изработен за около две седмици заедно с хората на организацията от протестантската мисия в Банско. Над Банско чака чета, начело с Никола Дечев. Чакането обаче изнервя Дечев и той изпраща на Сандански и Чернопеев писмо с остър тон, в което зявява, че ако не се появят, още същата вечер се връща в България. Така войводата на четата, която чака над Банско решава да се върне в България заедно с 11 четници. Остават само петима души - Сандански, Чернопеев, Димитър Кьосето, Стоил Просяков и Димитър Инев от Самоков. Сандански и Чернопеев успяват да убедят банските чорбаджии в необходимостта на акцията. След като привличат още няколко четници - Нано, Тодор, Христо и Коле от Градево, Лазо от Покровник и Христо от Бистрица - четата се разполага в местността Подпрената скала на пътя от Банско за Горна Джумая, по който Елън Стоун трябва да се върне в Солун. Тук към тях се присъединява и Кръстьо Асенов, дошъл от България с четирима четници.

Мястото, където са отвлечени Елън Стоун и
Катерина Цилка.
Тъй като част от богаташите в Банско се обявяват против акцията, непосредствено преди нея се появяват съмнения дали да се изпълни, но Чернопеев настоява, че финансовият въпрос трябва да се реазреши спешно. В същото време ръководителят на окръжния комитет в Банско Димитър Лазаров се запознава с мис Стоун и узнава точния час на пътуването ѝ. Участниците в отвличането се обличат в турски обелкла и се разбират помежду си да говорят на турски език, за да остане впечатлението, че отвличането е извършено от турци. Заедно с Елън Стоун пътуват Катерина Ушева, Катерина Цилка, Григори Цилка, три учителки, две ученички и други. Пътниците трябвало по план да се разделят в Горна Джумая, от където мис Стоун да замине за Солун, а Катерина Цилка - за Корча.

Елън Стоун и Катерина Цилка са отвлечени късно следобед на 21 август (3 септември) 1901 година. Пресрещнати са по време на пътуването като мис Стоун и Цилка са отделени от групата. Катерина Цилка е отвлечена за спътница на мис Стоун вместо планираната Катерина Ушева, защото последната е болна. Отвличането не протича съвсем по план. Елън Стоун тръгва по-късно от предвиденето, а селяните, които трябвало да снабдят четата с храна не успяват да излезнат спокойно от селото поради присъствието на турска войска, заради което четата чака без храна два дена. Непосредствено преди отвличането четата влиза в сблъсък с един албанец, който започва да стреля с револвер и успява да рани един четник, но албанецът бива обезоръжен и четата го взима със себе си. Освен това по време на отвличането прегладнялата чета забравя да говори само на турски език. По този начин отвлечените не могли да се заблудят, че похитителите са турци. Отвлеченият албанец се оказва разбойник, който многократно тероризира селата и Кръстьо Асенов го ликвидира, което допълнително разваля първоначалната идея четата да се представи за турски разбойници.
Османското комисарство изпраща до Министерството на външните работи и вероизповеданията в София официална нота, която гласи, че похитителите са българи, членове на македонския комитет.

Преговори


На следващия ден след отвличането в Банско Григори Цилка и останалите освободени спътници на мис Стоун известяват местната протестантска мисия за извършеното похищение, които известяват по телеграфа доктор Джон Хаус. Доктор Хаус от своя страна известява американския почетен консул в Солун Периклис Хадзилазару, който информира за отвличането американския консул в Цариград Чарлс Дикенсън.

Шест дена след отвличането Елън Стоун е накарана да напише писмо, с което трябва да започнат преговорите. Това писмо е диктувано от Яне Сандански и Чернопеев, а самата мис Стоун трябва да реши до кого да го адресира и тя го изпраща до неин приятел от Банско - Костадин Петканчин. В писмото се казва, че за връщането на мис Стоун се иска откуп от 25 000 златни турски лири и че Петканчин трябва да извести Уилям Пит - касиера в американския съвет в Цариград. Изплашен от писмото Петканчин информира турските власти за случилото се и така първият опит за започване на преговори пропада. След това мис Стоун пише ново писмо, което този път адресира до доктор Хаскел, който е мисионер в Самоков. Това второ писмо е занесено лично от Кръстьо Асенов, който е подпомогнат от Гьорче Петров и Никола Малешевски. На 15 септември (28 септември) доктор Хаскел се среща в Цариград с Уилям Пит, Еди Пенсър - временен американски представител и тогавашния генерален американски консул в Цариград Дикенсън.


Усложняване на отвличането и край на акцията


Яне Сандански, Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов не очакват акцията да се усложни и продължителността ѝ от 6 месеца ги изненадва.

Главен проблем се явява пазенето на заложниците на безопасно място, което е задължение на Сандански. Поради наближаването на есента и зимата се появява предложение да се преместят около Арджанското езеро, но четата и жените решават да се задържат в Пирин и да се подслоняват предимно край Селище и Покровник.

Акцията бива заплашена от османските потери в Пирин, а освен това и действията на българските сили в пограничните области, поради което престоят на българска територия става невъзможен. Като допълнителна опасност се явява и върховистката чета на Дончо Златков. През лятото на 1901 година Златков напада четата на Яне Сандански при село Тросково с цел да отвлече американските мисионерки.[6] Престрелката трае цяла нощ. Двете чети отстъпват от селото и по пътя за Лешко четата на Сандански с жените са посрещнати от Чернопеев, който идва на помощ на Сандански с 50 човека. Заради сблъсъка с Дочно Златков Сандански повежда хората си към България и се оттеглят в Цървище, но там пък заради българските части са принудени да се върнат в Македония.

Заради всички тези опасности похитителите трябва да се движат постоянно, но това става много трудно заради отвлечените жени - мис Стоун е на 55 години, а Катерина Цилка е бременна в петия месец по време на отвличането.

Яне Сандански решава да потърсят убежище във Влахи, където Цилка да може да роди. По пътя обаче Цилка получава предродилни болки и четата се установява в Сърбиново. За помощ в раждането Сандански вика две баби. На 22 декември (2 януари) Цилка ражда момиченце, което е кръстено Елена (на мис Елън Стоун). Междувременно в Сърбиново идва турски аскер, което принуждава четата да напусне селото на третия ден след раждането. Тъй като Цилка не е в състояние да ходи или язди, пътува в специално направен сандък, дърпан от кон, с който да пристигне до Влахи. По пътя обаче бебето започва да плаче и между Чернопеев и някои четници се явява идеята да убият бебето, но Сандански я отхвърля, защото ако се изпълни според него това ще убие делото им пред народа.

След продължителни преговори в София и Самоков откупът - 14 000 златни турски лири, се получава на 18 януари 1902 година в Банско. Пленените жени са освободени на 2 февруари в Струмишко.