събота, 3 юни 2017 г.

Вижте с какви SMS-си са атакувани Нинова и Радев

„Аллах ще ви погуби! и БКП, и ДПС, и Гроб. АЛЛАХ АКБАР!” С такива SMS-си са атакувани президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха за Епицентър.бг полицейски източници.

Вчера стана ясно, че ДАНС са заловили лице за отправени заплахи към държавния глава Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова.

Лицето било заловено пред молитвен храм, без да се уточнява къде.

„Човекът е познат на органите на реда, от пазарджишко е, признал е това, което е написал, подписал е предупредителен протокол и е пуснат”, обяви тази сутрин вътрешният министър Валентин Радев. Прокуратурата не е уведомена, защото Нинова не е подала заявителски материал в полицията.

Пред „Панорама” в петък вечерта военният министър Каракачанов коментира, че не е запознат със съдържанието на СМС-е,  но побърза да обяви, че лицето е с психически проблеми и че и той също е получават заплашителни съобщения, на които не е обръщал внимание. И двамата министри неглижираха случая в публичните си изкавания, вероятно, за да не предизвикат някаква психоза.

Истината е, че от известно време Корнелия Нинова е получавала нееднократно заплашителни СМС-и, на които не обръщала внимание. Заплахите били както към нея лично, така и към всички политици и партии в парламента, защото били „мошеници и безделници”. „Вие сте убийци, АЛЛАХ ще ви отмъсти, Тръгваме на Свещена вайна”, били част от заплахите. Нинова ги отминавала, но в последните няколко дни съобщенията станала особено настойчиви.

След вечерята ифтар, дадена от президента Румен Радев по случай свещения месец Рамазан, Нинова получава поредния СМС, в който вече се визира и „президентчето ти Радев”. Повод за гнева на подателя е поканеният на ифтар главен мюфтия, който бил „Агент на ДС Андрейчо”. „Така не се прави  ифтар на мюслманите, седнали ми мюсюлманите с главния мюфтия Андрейчо, агент на ДС, затова Аллах ще ви погуби и БКП, ДПС и  Гроб. АЛЛАХ АКБАР”, звършавл СМС-ът.

Часът на подадения СМС е по време на парламентарния контрол в петък, когато  в парламента е вътрешният министър Валентин Радев. В кулоарите Нинова се обръща към него и го пита какво да прави. Радев останал видимо притеснен, попитал я защо досега не е реагирала и заявил, че веднага ще се разпореди. Уведомил премиера Бойко Борисов. Информиран е и преидентът Румен Радев.

Тогава започва операция на ДАНС и на МВР - първо за разпознаване на лицето и след това за неговото задържане. Цялата информация по установяване на лицето е била подадена от висококвалифициран експерт от самата БСП. В противен случай службите са щели да се забавят.
Оперативно-издирвателните работи дават резултат в рамките на половин час, лицето е разпознато и с акция на ДАНС в 13.00 на обяд в петък е арестувано на паркинга пред Халите, на няколко метра от джамията в центъра на София, където по това време се провежда петъчната молитва и пространството пред храма е пълно с вярващи.

В СДВР лицето прави пълни признания. Заявил, че многократно звънял на Нинова по телефона и понеже тя не му отговаряла, той решил да я накаже. Следвал я навсякъде в последния месец. Бил зад нея по време на посещението й в Ловеч, във Враца бил срещу нея и я гледал директно.

Службите установяват, че той изобщо не е с нарушена психика. Това е Кемил Ахмед Рамадан, който е по-големият син на имама в Костандово. Учил е в Саудитска Арабия и е член на забранената фондация ИГАСА. Изповядва радикален ислям. Бил е кандидат за президент.  Акцията му е акт на политическо лице. А не на психически обременен човек.

Явно е, че Кемил Рамадан не е кой да е. Той разполага със секретна информация, след като заявява, че главният мюфтия е агент на ДС и дори знае агентурния му псевдоним. Явно се интересува от движението на Нинова, след като я следва в нейните обиколки из страната и застава в непосредствена близост до нея. Явно е разгневен на президента, заради поканените на вечерята ифтар мюсюлмани. Явно не споделя исляма, който изповядва главният мюфтия и е фокусиран върху всичко и всички, които не сподеят вижданията му.

След самопризнанията му за всичко това, той е пуснат. На Нинова не е назначена охрана. Борисов лично й се обадил, за да я уведоми, че операцията е завършила успешно.

Но никой не казва какво ще стане, ако този човек продължи със заплахите си и в каква степен е осигурена защитата на лидера на БСП. Президентът Радев, който също е обект на заплахите, има охрана, която вероятно ще бъде засилена.
Готови ли са службите да реагират адекватно на радикалния ислям и да защитят сигурността не само на политиците, но и на обикновените граждани, е въпрос който стои пред МВР, пред ДАНС и службите.


Зов за революция от Шварценегер за чисти въздух и вода

Арнолд Шварценегер, бивш световен шампион по културизъм, холивудска суперзвезда, режисьор, предприемач, инвеститор и два мандата губернатор на щата Калифорния (2003 – 2011) публикува във Фейсбук емоционално видеообръщение към президента Доналд Тръмп и всички американци, загрижени от заявлението му за оттегляне от Парижкото споразумение за климата.

Представяме ви пълния текст на посланието на Шварценегер:

Един човек не може да спре нашия прогрес. Един човек не може да спре нашата революция на чистата енергия. И никой не може да се върне обратно в миналото. Само аз мога да направя това.

Президентът Тръмп обяви, че изтегля страната от Парижкото споразумение за климата. Моето послание, г-н Президент, е, че като обществен служител, и по-специално като президент, Вашата първа и най-важна отговорност е да защитавате хората.

200 хиляди души умират всяка година в САЩ заради отровения въздух и половината от нашите реки и потоци са твърде мръсни за здравето ни. Ние не можем да седим и да не предприемаме нищо, докато хората се разболяват и умират, особено когато знаем, че има и друга възможност.

Г-н Президент, знам, че може да е по-лесно и по-удобно да гледаме назад. За много хора миналото, което познаваме, изглежда не толкова страшно, колкото бъдещето, което не познаваме. Но някои от нас знаем как изглежда бъдещето на чистата енергия. И то не е страшно. Ние сме го виждали в отделни градове и щати, и по цял свят. Всъщност, ние знаем, че мръсната енергия, която носи астма, емфизем и рак, е много много по-ужасна.

Затова, моля ви, г-н Президент, изберете бъдещето. Никой не помни хората, които са казали на президента Кенеди да не ходим на Луната. Ние помним големите лидери. Големите лидери, които не се връщат назад в миналото, а ни теглят напред към бъдещето. Хората ще се надигнат. Местните и щатски правителства ще се надигнат. Други лидери от местните правителства ще се надигнат и ще запълнят пропастта, която Вие създавате. Както всички големи движения в човешката история, нашето чисто бъдеще ще започне от обикновените хора, в нашите общности, градове и щати.

70% от нашите мръсни емисии могат да бъдат контролирани на щатско и местно ниво. Ние не можем да оставим Вашингтон да ни води, не. Ние трябва да си помогнем сами. Всъщност, когато бях губернатор на Калифорния – и Вашингтон се проваляше в лидерската си роля, ние приехме най-строгите правила за опазване на природата в страната. И сега нашата икономика процъфтява.

Днес ние сме номер 1 в опазването на природата и номер 1 в икономическия растеж. Ние имаме най-чистите въздух и вода и същевременно имаме повече работни места в производството от всеки друг щат. Само през миналата година създадохме повече нови работни места, отколкото има във втория и третия щат, взети заедно.

Защитата на околната среда няма да съсипе нашата икономика. Изводът е, че голямата природозащитна политика прави точно обратното – засилва икономиката.

Споделете това видео, ако смятате, че е време да започнем революцията на обикновените хора за спасяването на нашата планета.


„Бистришките тигри“ на Борисов ще играят в Първа лига

Сензационно отборът на Витоша (Бистрица), в който играе министър-председателят на България Бойко Борисов, победи с 1:0 Нефтохимик в баража за Първа лига, като за първи път в своята история ще играе в родния елит. 

Тимът на Костадин Ангелов надделя с гол на Офоте Пол в 57-ата минута на „Трейс Арена“ в Стара Загора.

На тази дата: 3 юни 1989 г.в Русия става най-тежката железопътна катастрофа

На 3 юни 1989 г. в 23:45 часа (московско време) става най-тежката железопътна катастрофа в
историята на Русия, в която загиват 575 души. Мястото е в Южен Урал – на 11 километра от град Аша, а причината е изтичане на газ от преминаващия на 900 м. тръбопровод Западен Сибир-Урал-Поволжие при специфични метеорологични условия.


Газът е изтичал поне от 20-25 дни от пукнатина, която се разраства. Миризмата е усещана от населението в близките села и от влаковите машинисти, които неколкократно са уведомявали своите диспечери, но на сигналите им не е реагирано.

Около три часа преди катастрофата манометрите отчитат падане на налягането в тръбопровода. Вместо да бъде потърсена причината, дежурният персонал увеличава подаването на газ, за да възстанови налягането. В резултат от това пукнатината бързо нараства до почти два метра. Газът се събира в долина при пълно безветрие и наподобява „газово езеро”.

По това време в района навлизат два насрещни влака по Транссибирската магистрала. За лош късмет влакът от Новосибирск закъснява със 7 минути и двете композиции се разминават точно на обгазеното място. С цел безопасност машинистите намаляват скоростта, като включват спирачките на колелата. Възможно е именно те да предизвикват страхотната експлозия. Според друга хипотеза това може да е искра от пантографа на някой от локомотивите.

Силата на взрива е полкова голяма, че чупи стъклата на намиращия се на 11 км град Аша. Стълбът от пламъци се вижда от 100 км. Пожарът обхваща 2500 декара. Има сведения, че взривът е задействал сигнала за тревога на ПВО на североамериканския континент (НОРАД).

Според различни оценки взривяването на хомогенната газо-въздушна смес има характер на обемен взрив с мощност до 12 килотона ТНТ, което е сравнимо с мощността на ядрения взрив в Хирошима.

Двете композиции имат общо 38 вагона с 1284 пътници (в това число 383 деца) и 86 члена на двете локомотивно-влакови бригади. От ударната вълна са изхвърлени от линията 11 вагона, от тях 7 изгарят напълно. (Свидетел лекар-травматолог твърди, че вагоните са извити като „банани”.) Останалите вагони са обгорени вътре и отвън.

По официални данни 575 души загиват (според друга информация 645); 623 стават инвалиди от тежките изгаряния и телесните травми. В състава пътуват два вагона деца на летен лагер на Черно море в Адлер (край Сочи). Повечето от тях изгарят.

Разследване и последици

Разследването установява, че газопроводът „Западен Сибир-Урал-Поволжие” с диаметър на тръбите 72 см. и дължина 1852 км. е проектиран и първоначално построен като петролопровод с постановление на Министерския съвет на СССР.

Ръководството на Министерството на нефтената промишленост обаче сменя предназначението на вече почти готовия петролопровод в продуктов (газов). В първоначалния проект спешно са направени корекции, свързани със специалните изисквания относно сигурността на транспортирания сгъстен газ. При това грубо е игнорирано изискването, че техническите правила забраняват да се транспортира сгъстен газ под налягане по тръбопроводи с диаметър над 40 см.

Трасето на газопровода на 14 места пресича железопътни линии, като на 4 места те са електрифицирани. Сред тях е Транссибирската магистрала с голям товаропоток. Трасето в продължение на 273 км опасно се сближава (под 1 км) с железниците, а така също преминава близо до уралските градове Миняр, Златоуст и Кропачьово.

По време на експлоатацията от 1985 до 1989 г. на газопровода стават 50 големи аварии и повреди, не довели до човешки жертви. След аварията край Аша газопроводът не е възстановен и е ликвидиран.

Официалната версия твърди, че причина за изтичането на газа е „възможна” повреда, нанесена на тръбите от екскаватор при неговото строителство през 1985 г.

Съдебното разследване по аварията продължава 6 години. Към отговорност са привлечени 9 длъжностни лица, основно строители, заплашени от затвор до 5 г. Двама са амнистирани, тъй като са „орденоносци”. Изобщо не е потърсена отговорност, а само са привлечени като свидетели, от хората, разпоредили и утвърдили нарушенията за препрофилиране на петролопровода в газов, както и опасните сближавания.

През 1992 г. на мястото на трагедията е издигнат 8-метров мемориал. Всяка година край паметника на жертвите от катастрофата се провежда траурет митинг.

Вицове, юни 2017 г.

Зайче с цигара в уста в района на летището в Дъблин.

СмЕх/Таралеж/


Мутра в ĸнижapницa:
– Имaтe ли ĸниги?
– Товa, ĸoeтo виждaтe ca все ĸниги.
– Cyпep! Дaйтe чeтиpи!
– Hяĸaĸвo пo-лeĸo чeтивo ли? – питa пpoдaвaчĸaтa.
– A, бe, дaвaй ĸаквoтo имa, aз cъм c джипa!

***

Жена ми ми сервира вечерята, после ми намигна.
Никога не съм се чувствал толкова уплашен, докато ям нещо...

***

"Вървя си аз по Аспарухов мост към центъра и спира до мен един приятел с кола. Да те закарам? Ааа, не викам, бързам"

***

Истински случай от Самоков през 90-те. Един самоковец е с жена си на машина за сладолед.
Продавачът го пита:
- Да ти го нацръцам?
- Епа нацръцай.
- Да го нацръцам на жена ти?
- Она ке ближе мойо!

***

2025-та година...
Мъж се обръща към жена си:
- Любовта си е любов... Леглото си делим, къщата си делим, но пинсетата за вежди си я не давам!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 2 юни 2017 г.

Деница – от сервитьорка, през криминални обвинения, до зам.-министър на правосъдието

От днес българските граждани имат две нови зам.министърки на правосъдието – Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова, назначени със заповед на премиера Бойко Борисов. Второто име е знаково за Бургас и региона, тъй като се свързва с редица криминални деяния – опит за убийство, отвличане, палеж, както и с произнасянето на поръчкова присъда срещу журналист, който наскоро бе реабилитиран от Европейския съд за правата на човека.

Биографията на новата зам.министърка Деница Вълкова-Петкова е достойна за написването на роман с множество сюжетни линии от ъндърграунда на Бургаския регион, разказва бургаския сайт besove.bg.

Бърза кариера по линия на свекърва

Първият й съпруг е адвокат Тодор Христов, който син на най-влиятелната жена в Бургас - председателката на Окръжния съд Дора Христова. Среща я в дискотека „Ла пиаца“, известна в годините на прехода като долнопробен вертеп. Там тя работи през нощта като сервитьорка. Тогава Деница е на 20 г. Сключват брак почти веднага – през 1992 г. Сватбата дава шеметен старт в живота на снахата на г-жа Дора Христова. Тя завършва право в Бургаския свободен университет през 1997 г. и се записва в историята на българското висше образование като първия дипломант на този университет, назначен в правосъдната система. Това става през 1998 г. Дотогава ВСС отказва да назначава кадри в следствието, прокуратурата и съда, произлезли от частния вуз БСУ, поставяйки под съмнение легитимността на раздаваните от него дипломи. Деница Христова е назначена като съдия в Районен съд-Карлово благодарение на контактите на свекърва си Дора Христова, които по това време са на всички нива в съдебната система. Самата бивша свекърва все още не е прекратила адвокатската си практика и днес може да потвърди това, както и последвалите събития от краткия семеен живот на сина й с Деница. Само след няколко месеца снахата е уредена в Районния съд в Поморие и набързо после в Районния съд в Бургас.

Опит за убийство на съпруга й

Със същата скорост – за по-малко от две години тя вече седи в кабинет в Окръжния съд на Бургас и е дясна ръка на новата окръжна шефка Събина Христова. Бързото изкачване по стълбата нагоре обаче я “замайва” и в този период – около 2001-2002 г. Христова иска развод и отвежда при родителите си в ж.к. „Славейков“ 3-годишният им син Виктор, тъй като, по думите на съпруга й, той вече бил неподходящ за нея. Започва тежко бракоразводно дело. Бащата непрекъснато получава отказ да види детето си. Докато се стига до опита за убийството му през юни 2003 г. Тогава той получава куршум, докато се прибира в семейното жилище на ул.“Кл.Охридски“ в центъра на града. Срещу него е стреляно от разстояние 5 метра, уцелен е в коремната област между бъбреците и белия дроб, в дясната ръка и в бедрото. Рикоширало парче олово се забива в кожената врата на съседния апартамент, в който живее директорът на бургаската опера - диригентът Иван Вульпе. Скандалът е огромен. В града на всеки втори от подземния свят е известно името както на поръчителя на стрелбата, така и на самия извършител. Името на посредника също е известно. В полицията са разпитани няколко влиятелни фигури – някои от които от съдебната система, но до разплитането на случая не се стига. Тогава

Тодор Христов посочва директно името на бандита

и твърди, че е от близкото обкръжение на бившата сервитьорка и съпруга. Дава показания и за друго покушение преди опита за убийство, за което е мълчал – друга мутра от града е счупила ръката на майка му Дора с предупреждение, че ще я убият, ако не престане да води дела за попечителство на внука си.
Майката и синът Христови нямат шанс да бъдат чути, въпреки че уведомяват в подробности ВСС за случващото се в семейството им в периода 2002-2003 г. В този период разведената вече Деница Христова връща бащината си фамилия Вълкова и тръгва с охрана от цивилни ченгета, поставени пред дома й и пред детската градина. Има право, тъй като е магистрат. Срещу екссъпруга си съдия Вълкова подава над 10 жалби в прокуратурата - за телефонни и директни заплахи с убийство и че ще отвлече сина им. След стрелбата по него той пък предупреждава, че тя е единственият човек, който има нужда от смъртта му, тъй като е много богат – с хотел в Слънчев бряг върху наследствена земя, два апартамента и магазин в центъра на Бургас.

Уникална присъда срещу журналист

Междувременно името на съдия Вълкова гръмва в обществените среди като докладчик по знаковото дело срещу журналистката Катя Касабова, която разкрива чудовищна корупционна практика в просветния инспекторат и посочва редица големци от Бургас, чиито деца са записани без приемен изпит в елитни училища с фалшиви диагнози. Историята става известна на цяла България година преди това, когато съдия Яна Колева от Районния съд произнася смразяващо тежка присъда, която предизвиква цялата медийна гилдия в България да се обедини в защита на колежката. Делото се поема от адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация и се следи директно от Европейската комисия. Деница Вълкова е съдията, който на втората и последна инстанция, вместо да отмени присъдата, я потвърждава и така попада в учебниците по право на Оксфордския университет, където този казус до ден днешен продължава да се изучава като пример за антиправосъдие, раздавано в демократична държава.

ЕСПЧ реабилитира Касабова в началото на 2011 г., но обезщетението, което тя получи като компенсация бе платено не от удържаните заплати на Деница Вълкова, а от джоба на обикновения български данъкоплатец.

Още едно криминално деяние, което се свързва с името на Деница Вълкова е палежът на новия луксозен джип на екссъпруга й Тодор Христов, който изгоря като факла през 2006 г. в охраняемия паркинг под Операта.

С днешна дата Деница Вълкова е омъжена за бургаски лекар, от когото има две деца. Той е от основателите на ГЕРБ. В момента носи неговата фамилия Петкова.


Депутатите на Марешки - мрежа от бизнес, приятели и интереси

От всички 12 депутати от партията на Веселин Марешки "Воля", само един не е свързан с бизнеса му или не е в семейни връзки с ключови личности от мрежата на аптечния бизнесмен, показва проверка на "Дневник". Това е Нина Пейчева Миткова. Всички останали са негови служители и/или съдружници, показа проверка в Търговския регистър и декларациите им за конфликт на интереси, които са попълнени усърдно.

Депутатът Боряна Любенова Георгиева, която скоро ще навърши 30 години, е декларирала задължение към "Варнафарма" ЕООД от 251 279 лв. за покупка на жилище. Компанията е управлявана от съпругата на Марешки - Светлана Александровна Марешка, а е собственост на "Варнафарма – М", която се управлява от майката на бизнесмена Веска Спасова Марешка. Самият Марешки е съсобственик.

До 19.04 Георгиева е била съуправител и съсобственик на 50 % от "Варна Стар" ООД с Антон Василев Стоев и в "Болид 7" ООД с Олег Александрович Иванов.

Самият Веселин Марешки

Самият Веселин Марешки, който е заместник-председател на парламента, е солидарен длъжник за над 17 млн. лв., според декларацията му по Закона за конфликт на интереси. 10.69 млн. лв. той дължи по два заема на Юробанк (България), има и кредитна карта от Първа инвестиционна банка за 10 хил. лв. Останалите 9 заема са към Българо-американската кредитна банка. Отделно Марешки е поръчител за 53.13 млн. лв., като два от заемите са в "Юробанк", а останалите 6 в ДСК.

Марешки е декларирал таблица със 133 лица и фирми, към дейността на които има частен интерес. Осем от тях са партии, сдружения и фондации. Останалите са фирми, като голямата част от тях стопанисват аптеки. На фирмения сайт "Аптеки Марешки" се рекламират над 300 аптеки в над 140 населени места

Пламен Трифонов Христов, който беше водач на листата в Плевен е бил в съвета на директорите на "Хигия-транс" заедно със Светлана Марешка и Трифон Христов Трифонов, като последният е едноличен собственик на капитала и беше кандидат-депутат в Габрово и Варна. Като представител на фирмата е вписан Веселин Веселинов Марешки - син на лидера на "Воля".

До 2010 г. Пламен Христов е бил управител и съдружник във "Варнафарма Холдинг" ООД, която сега е собственост на Веселин Марешки, Александрина Веселинова Марешка и Веска Спасова Марешка.

Пламен Христов подобно на Веселин Марешки има креди в "Юробанк" - за 285 хил. лв и кредитна карта с лимит до 10 хил. лева.
Съпругата на Пламен Христов - Полина Цветослaвова Цанкова – Христова също е депутат. Тя водеше листите в Плевен и Перник.

Андон Димов Дончев е сочен за дясната ръка на Марешки. До 20.4.2017 г. той е собственик на "Пейнековафарма", която е прехвърлена на Мария Максимовна Добрякова. До 10.11.2010 г. компанията е била номинална собственост на депутата от "Воля" Гергана Желязкова Стефанова, тогава с фамилия Славова и водача на листата на партията на Марешки в Кърджали Дилбер Вейсалова. Седалището на фирмата е във Варна, в сградата на Медицински център "Младост". Марешки е съсобственик на центъра.

Подобна е и историята на "Комфортфарма" ЕООД. Дончев е бил управител на компанията с адрес в същия център във Варна до 20 април тази година, когато става депутат и е заместен от Добрякова, като до януари 2012 г., управители са били и Гергана Стефанова и Дилбер Вейсалова. Добрякова през април 2017 г. става и собственик на "Комфортфарма", като до тогава собственик е бил Дончев, а преди него такива са били и Стефанова и Версалова. Според Търговския регистър Дончев е бил мениджър или собственик на 16 фирми, съдържащи "фарм" в името си.

Гергана Желязкова Стефанова е съдружник с Марешки в "Маримекс 2003" ООД и притежава 8 фирми с "фарма" в името си, като до април е била и техен управител. На 28 април обаче управлението им е поето от Калинка Славова, която бе втора в листата на "Воля" за Враца и шеста в листата за 23 МИР в София на парламентарните избори от 26 март. Според сайта "Флагман" Калинка Славова е майка на Гергана Желязкова.
Слави Дичев Нецов беше водач на "Воля" във Враца и Монтана. Той е бил сътрудник на ДС към управлението на МВР в Бяла Слатина от 1983 до 1990 г. Работил е под псевдонима Лада. Дъщерята на Нецов - Геновева Нецова беше трета в листата на "Воля" в Пловдив. Тя е един от директорите на " Фармахолд" АД, заедно със Светлана и Веселин Марешки.

Албена Владимирова Найденова е била собственик и управител на "Фарма респект" ЕООД, регистрирана в София, до 17.09.2013. Тогава компанията е прехвърлена на Биляна Василева Маринова, която беше на четвърто място в кандидатдепутатската листа за Софийска област на "Воля". Найденова е известна и "като лелята на Марешки" и беше назначена в Изпълнителната агенция по лекарствата при предишното правителство на ГЕРБ и разпореждаше кой инспектор да проверява конкурентите на аптеките

Кристина Николова Таскова не излиза като собственик или мениджър в Търговския регистър. От решение на Столичния общински съвет от 28 юни 2010 г. се вижда, че тя е подписала споразумение за разсрочване на близо 2 млн. лв. задължения на Първа многопрофилна болница за активно лечение към "Хигия" ЕАД. Дни по-късно "Хигия" става официално собственост на "Фармахолд" ЕООД, която се представлява от Веска Марешка, а се управлява от майката на партийния лидер – Светлана Марешка, заедно с Росица Веселинова Великова, която към момента на подписването на споразумението е била номинален собственик. Три години по-рано подписът на Таскова стои и върху годишния финансов отчет на "Добричфарма", която също е семейна собственост на Марешки.

Дора Стоянова Христова, до април тази година е била управител на "СИТИ" ООД, която без изненади е собственост на Веска и Светлана Марешки. Тя е един от главните счетоводители на фирмите на Марешки и влезе в парламента от Видин.

В парламентарната група поне има един юрист - адвокатът на Марешки по наказателните му дела Симеон Георгиев Найденов.

Нина Пейчева Миткова видимо няма бизнес или семейна връзка с фарма империята на Веселин Марешки. Тя е съпруга на Максим Митков Митков, който е собственик на холдинга MAXEUROPE, който е един от най-големите производители на велосипеди в България. Твърди се, че Митков е приятел с Марешки.

От "Нова република" осъдиха Община Стара Загора

Бившите депутати от десницата и "Нова република" Мартин Димитров и Петър Славов - с поредно успешно дело срещу институции заради отказ от достъп до обществена информация. Този път е осъдена Община Стара Загора, а причината е, че кметската администрация системно отказва информация за сключени договори и проведени обществени поръчки.

През февруари тази година Славов, който беше кандидат за депутат от региона, и колегите му искат от кметството в Стара Загора обобщена информация за всички проведени обществени поръчки и всички сключени от общината договори за услуги за периода 2015-2017 г.. От администрацията на кмета на града Живко Тодоров обаче им отговарят, че "това е статистическа информация", която могат да си набавят от сайтовете на общината и на Агенцията за обществени поръчки.

За договорите и търговете, които са проведени по Закона за обществените поръчки информация би могла да се набави, защото трябва да е публична. Не така обаче стои въпросът със сключените от общината договори, чиято стойност е под прага, определен в закона, при който се изисква публична процедура. Честа практика е институции да "разбиват на части" поръчки за доставки или услуги, така че цените да са под праговете и не се изисква търг за избор на изпълнители, припомни юристът Славов.

Бившият депутат каза още, че е имал сигнали от граждани, свързани с договори на община Стара Загора, но обобщените данни са поискани, за да може да се направи цялостен анализ как се харчат публичните средства на старозагорци, а не заради конкретни търгове и договори.

"Много малко се използва тази законова възможност за информиране на гражданите и за съжаление така и Общината подхожда, или поне по нашето дело подходи леко пренебрежително", заяви Славов, цитиран от БНР.
Димитров и Славов вече осъдиха за отказ до достъп до обществена информация и БНБ, която криеше заплатите на целия си управителен съвет, Комисията за защина на конкуренцията - за скрити бонуси, текат дела срещу Министерството на финансите, Столичната община и др. за отказ от данни.

На тази дата: 2 юни - Денят на Ботев

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в деня на смъртта на Христо Ботев - 2 юни 1876 г.

През годините този ден на почит неколкократно е сменял името си. От 1953 до 1988 г. се е наричал  Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война. След това 1990 г. се преименува на Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България. За кратко между 1991 и 1993 г. носи названието Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Сегашното му последно име - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, е обявено с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.
За първи път денят е бил отбелязан във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Поклон!

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 година завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година.
Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер и заминава да живее в Румъния.

През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Там започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме", а през 1875 година излиза съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов "Песни и стихотворения".

Междувременно продължава с активната си революционна дейност. След избухването на Априлското въстание през май 1876 година Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. На 16 май с част от нея се качва на кораба „Радецки" и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води боеве с преследващите я османлии.

Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум.И до днес не спират споровете дали е бил убит от турчин или е бил предаден от свои.

Вицове, май 2017 г.

Щом шишарките са такива, какви ли са катеричките в
тази гора...

СмЕх/Таралеж/


Снощи приятелката ми се появява облечена като медицинска сестра и ми вика:
- Искаш ли да играем на "Доктор?"
- Ехааа, да!!!
- Добре. Сядай и чакай!!!

***

- Защо свириш на пиано по три часа на ден, като нямаш понятие от музика?
- Защото човек трябва да знае какво иска.
- Ти какво искаш?
- Апартамента на съседа...

***

Две разговарят:
- Снощи ми звъни съседа, печката му се развалила, не можел да си наготви. Помоли, ако може да го нахраня.
- И ти?
- Какво аз? Имах пилешки пържоли, направих салата, сложих да се пекат картофки с коричката...
- А той поне благодари ли ти?
- Как да ти кажа... Аз такова голямо "Благодаря" през живота си не съм виждала...

***

Като малък бях истинско вундеркиндче....на 5 годинки имах същия интелект като сега.

***
Който не работи, не може да краде!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 1 юни 2017 г.

Нова футболна звезда за мача на Бербатов

Бившият капитан на националния отбор по футбол Димитър Бербатов днес не обяви поредната звезда за благотворителния мач на 14 юни, но за сметка на това намекна кого може да видим на терена.

Става въпрос лично за премиера Бойко Борисов, който e запален футболист и има картотека във Витоша Бистрица.

Такава новина не беше обявена, но е в голяма степен очаквана, стига програмата на премиера да позволява това. По принцип Борисов винаги се включва в спортни събития.

Така беше и през уикенда, когато се пусна в звезден тенис турнир и го спечели безапелационно.

Депутатите отхвърлиха исканата оставка на Димитър Главчев

Депутатите в края на дебата гласуваха оставането на Димитър Главчев като председател на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС. От общо 232 гласували депутати 114 гласуваха "за", а 118 "против" оставката на председателя.

Оставката на Димитър Главчев бе поискана от БСП с мотив, че Главчев не се справя със задълженията на председател на НС. Според Корнелия Нинова Народното събрание непълноценно работи вече 6 седмици.

Зоран Заев се закле като премиер на Македония

Македония вече има ново правителство, оглавявано от лидера на СДСМ Зоран Заев. Развръзката на политическата криза идва 6 месеца след предсрочните избори и след бунт в сградата на Събранието в Скопие в края на април.

Депутатите одобриха новия кабинет с 62 на 44 гласа около полунощ. Петима народни представители се въздържаха, а девет отсъстваха. Зоран Заев се закле като премиер веднага след вота, съобщава БТА.

Това е първото правителство в Македония, в което не участва партията на Никола Груевски ВМПРО-ДМПНЕ през последните 11 години.

Зоран Заев състави коалиция с две партии на етническите албанци, за да контролира 62 от местата в 120-членния парламент. Неговата партия се класира втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство.

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО. Той иска да започне преговори с ЕС и НАТО възможно най-скоро.

Заев избра за външен министър бившия преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, ще бъде министър на отбраната. Правителството на Заев има общо 26 членове.

Фотофакт: Новите ферарита са с екстрата безплатен паркинг на пешеходната алея

От социалните мрежи: нагло паркиране в София.

На тази дата: 1 юни 1913г. В 11.28 ч. Северна България е разтърсена от 7-ма степен по Рихтер

1913 г. в 11.28 ч. Северна България е разтърсена от силно земетресение. Денят е събота. Според сеизмолозите магнитутът на земетресението е около 7-ма степен по Рихтер. Дълбочината на огнището е около 10 км. Зоната на разрушение обхваща 1000 кв.км, а трусът е почувстван в цяла България.

Последиците са катастрофални. Във Велико Търново историческите църкви „Св. Св. Петър и Павел”, „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Димитър”, „Успение Богородично” са в развалини. В различна степен са повредени строените от Колю Фичето църкви „Св. Константин и Елена”, „Св. Никола”, „Св. Св. Кирил и Методий”, „Св. Спас”, а катедралният храм „Рождество Богородично” е напълно разрушен. Много от административните и жилищни сгради са необитаеми без да се извърши основен ремонт. Най-катастрофално е пострадала мъжката гимназия „Св. Кирил”, която е служила за лазарет и под руините и остават десетки войници, ранени в Балканските войни.

По данни от регистъра на актовете за смърт за 1913 г., броят на регистрираните загинали във Велико Търново на 1 юни в 11.30 ч. е 20 души и 1 починал в 14.00 ч. Броят на починалите по-късно и ранените не може да се установи. Месеци след земетресението е съставена техническа комисия, за да установи стойността на щетите от разрушените здания. Тя разпределя сградите в шест категории, в зависимост от степента на разрушенията, а общата стойност на щетите на сградния фонд е изчислена на 12 316 000 лв.

Не по-различно е положението и в епицентъра на земетресението Горна Оряховица. Според агентите на тогавашното застрахователно дружество „България” сградния фонд на града е унищожен 85%, в съседните Лясковец и Долна Оряховица пораженията са 55-60%. Под руините на разрушените сгради загиват 16 човека. Напълно са разрушени сградите на новия театър и казиното, хотел „Борис”, сградата на клона на БНБ, читалище „Напредък”, сградите на захарната фабрика и керамичната фабрика „Централа”. Църквите „Св. Троица”, „Св. Георги”, „Св. Богородица”, „Св. Атанасий” са напълно разрушени. В руини са и основното училище и Девическата гимназия в града.

Вицове, май 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Все още нямам планове за юни. Не знам какъв сезон ще се падне.

***

Тя видя на витрината страхотен клин - на маргаритки... В пробната се превърнаха в слънчогледи...

***

Служителката зад гишето:
- Тука сте забравили да сложите точка.
- Добре де, сложете я вие!
- Не може....Трябва да е с вашия почерк...

***

Преброяване в циганската махала в Пловдив.
Преброителя пита циганина:
- Колко деца имаш?
- Девет.
- Девет? Аз ги изкарах десет!
- Девет са.
- Как така девет, бе!
Ей ги на - едно, две, три, четири, пет, шест, седем, осем, девет, десет!
Не можеш ли да броиш?
Манго мълчи, обадила се циганката:
- Не му викай на мойто сиганин, началник!
Десет са, ама неговите са девет. Т'ва най-малкото е от най-голямото!

***

Организмът на човек расте до 25 години. Явно коремът и задникът не са в течение на събитията.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 31 май 2017 г.

Марешки с предложение към гейовете във властта

"От името на парламентарната ни група настояваме всички хомосексуалисти да си признаят своята зависимост". Това каза от трибуната на парламента председателят на "Воля" Веселин Марешки. "Същото важи и за тези, които имат зависимост от алкохол или наркотици. В парламента и във властта не може да има такива хора. Тези хора могат да приемат лобистки закони и най-нормалното е да си признаят.

Те не могат да участват във властта и да взимат решения тук. Те ще се разпознаят в тази декларация. Аз ги призовавам или да си признаят, или тихичко да се изнесат", каза още Марешки.

Атентат с десетки ранени и убити до българското посолство в Кабул

Няколко човека бяха убити и десетки - ранени, при самоубийствен атентат с кола бомба в Кабул днес. Нападението бе извършено близо до германското посолство в афганистанската столица, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти.

АП съобщи, цитирайки официални източници, за 50 убити и ранени. Ройтерс предаде, като се позова на полицията, за няколко убити и ранени. Говорител на афганистанското министерство на здравеопазването съобщи пред ДПА за над 60 ранени.

Атентатът бе извършен близо до германското посолство в Кабул. В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва Ройтерс.

Българското посолство се намира само на 500 м от мястото на атентата. Няма пострадали български служители, но има материални щети по сградата на посолството ни.

В същото време вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви в ефира на Нова телевизия, че нашите военни ще бъдат евакуирани в британското посолство.


На тази дата: 31 май 2003 г. Самолетът "Конкорд" извършва последният си полет

2003 г. самолетът на Еър Франс „Конкорд” извършва последния полет на този модел. Историята на „Конкорд” започва през ноември 1962 г. Тогава Франция и Великобритания сключват договор за съвместна разработка на свръхзвуков пътнически самолет. В цялостното проектиране и изработване на самолета участват около 300 френски и 250 английски фирми. Проектът струва около 3,5 млрд. долара.

По идея на Шарл дьо Гол самолетите носят името „Конкорд”. На 2 март 1969 г. самолетът извършва първия си пробен полет от Тулуза до Париж. На 25 юли 2000 г. „Конкорд” се разби край Париж на път за Ню Йорк и загинаха 109 души. Тогава всички полети на свръхзвуковите самолети бяха спрени до 7 ноември 2001 г., когато полетяха отново след доста технически подобрения.

През април 2003 г. „Еър франс” и „Бритиш еъруейз” решават да прекратят полетите с единствения свръхзвуков пътнически самолет. Френската компания спира трансатлантическите рейсове на конкордите още през май с.г. като основна причина за спирането на полетите тогава е изтъкнато сериозното влошаване на икономическите резултати.

За окончателното спиране на свръхзвуковите стрели сериозно повлиява и ударът върху имиджа им, който нанася катастрофата в Париж. Въпреки че трагедията е първа и единствена за почти 30 години експлоатация на свръхзвуковите машини, повечето богати пътници спряха да летят с тях.

Вицове, май 2017 г.

Великобритания.

СмЕх/Таралеж/



Катаджия спира шофьор за превишена скорост:
- Нали знаете за какво ви спирам? - попитал полицаят.
- Да, знам, но нямам - отговорил шофьорът.

***

Някаква баба се обажда притеснена на пожарната:
- Котката ми се качи на едно дърво и не може да слезе, можете ли да дойдете да я свалите?
- Няма страшно, бабо! Ще огладнее и сама ще слезе.
- А ако умре от глад?
- Абе бабо, да си виждала някога на някое дърво скелет на котка?

***

Когато една жена те попита "дебела ли съм", не е достатъчно да кажеш "не". Трябва да изразиш крайно удивление, че такъв въпрос изобщо и е хрумнал. Добре е и леко да подскочиш от изненада...

***

- Слушаш ли черна музика?
- Ми да!
- И кой ти е любимия изпълнител?
- Кондьо и Софи Маринова...

***

Спират Пешо с колата късно вечерта.
- Моля слезте за алкохолен тест.
Генко слиза, олюлявайки се, и казва:
-Добрее. И сега какъв алкохол ще тестваме?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 30 май 2017 г.

Митрополит Антоний уличи президентството в лъжа

Във връзка с възникналата ситуация с невключването на духовници в състава на делегацията на Президента на Р България за аудиенцията по повод 24 май, при Негово Светейшество папа Франциск, и появилите се твърдения в медиите, че това е изрично изискване на папския протокол, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний се срещна с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, папски нунций в България.

Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при Римския папа, това заяви папският нунций в София монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари при срещата ни днес. Сред другите въпроси, които обсъждахме, беше и този за отсъствието на духовници - православни и католически в делегацията, срещнала се с папа Франциск на 26 май по повод Деня на славянската писменост и култура.

"От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо. Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ има дългогодишни добри отношения на уважение и сътрудничество с Римокатолическата църква, които се основават на честност, откритост и добронамерен диалог.

Смея да се надявам, че добрите отношения между Българската православна църква и президентската институция няма да пострадат от този инцидент и през следващата година представители на държавата и църквата заедно ще участват в срещата с папата в Рим по случай деня на нашата писменост и култура. Това единство на църковната и държавна власт в отбелязването на този значим за българската духовност празник не е формален протокол, но изпраща важно послание за това как разбираме делото на светите Братя и дали наистина сме техни наследници", коментира Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Цацаров отива да обменя опит с Чайка. Кой е Чайка?

„От 30 май 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно официално посещение в Москва по покана на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. Г-н Цацаров е придружаван от заместника си и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова”, съобщи тази сутрин сайтът на прокуратурата.

Посещението било в рамките на подписаното между двете прокуратури Споразумение за сътрудничество през 2015 г.

Кой е Чайка?

Семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка от години има бизнес чрез престъпни методи.

Това се казва в разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални.

Така изглежда хотел "Помергранате", 
притежаван от Чайка-младши.
Чайка и близките му прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната, са изводите в доклада.

ФБК представи доклада си и показа снимкови материали.  Разследването е основано единствено на публични източници и според авторите точно тук е главният проблем. Те изтъкват, че и в прокуратурата, и в Следствения комитет на Русия, и във Федералната служба за сигурност (ФСБ) много от фактите са добре известни, всички знаят и си мълчат.

А уличените, сред които самият Чайка, само отричат твърденията, но досега така и не са успели да предоставят неоспорими опровержения. Затова те твърдят, че това е клевета, "платена с много, много пари". А ултранационалистът Владимир Жириновски нарече в парламента авторите на доклада "платени агенти на ЦРУ".

Преди година и половина от ФБК научили, че Артьом Чайка (40 г.) - синът на главния прокурор Юрий Чайка, си купил хотел на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики. Той се нарича "Помергранате". За ремонта му Чайка-младши инвестирал между 25 и 29 милиона евро.

Обновеният хотел бил открит с пищно тържество през май 2014 г. Това било съпроводено с лазерно шоу. Имало много гости от Русия, а реч произнесъл не кой да е, а министърът на културата Владимир Медински.

Интересното е, че снимки на Артьом Чайка няма в рускоезичните интернет сайтове. Дори там, където е написано името му, лицата се оказват на други хора.



Все пак ФБК се сдобил със снимка, на която синът на главния прокурор прерязва лентата на хотел "Помергранате".

Фондът се сдобил и с документ за продажбата на хотела.

Ремонтът на гръцката вила на 
Артьом Чайка е пред приключване.
В покупката няма нищо нередно, но проблемът е в източниците на средствата за нея, отбелязват от ФБК. Артьом Чайка и брат му Игор спечелили десетки милиони евро благодарение на връзките си с приятели и подчинени на своя баща. Вече 15 години двамата синове на главния прокурор контролират легалния и нелегалния бизнес в цяла Русия. От нея те извличат печалби, достатъчни за инвестиции в какъвто и да било размер.
Артьом Чайка обаче не е единственият собственик на "Помергранате". Другият притежател на хотела е Олга Лопатина, която на спомената вече снимка е единствената жена, държаща лентата заедно с група мъже.

Тя е бивша съпруга на Генадий Лопатин - зам. главен прокурор на Русия и дясна ръка на Юрий Чайка. Лопатин запазил поста си, въпреки че срещу него бяха дали показания няколко обвиняеми по делото за незаконна дейност в казина край Москва.

Швейцарската къща на прокурорския
син била купена за 2,5 милиона евро.
Олга Лопатина е същевременно съсобственик на "Сахар Кубани" - една от големите руски компании за производство на захар. Съсобственички са Анжела-Мария Цапок и Наталия Цеповяз. Те са съпруги съответно на Сергей Цапок и Вячеслав Цеповяз. Това са двама печално известни гангстери от Краснодарския край, излежаващи доживотни присъди за убийство по особено жесток начин на 12 души, сред които 4 деца. А четвъртата съдружничка в захарната компания е Надежда Староверова. Съпругът й - каква изненада - е Алексей Староверов, бивш високопоставен служител на руската Генерална прокуратура. В просторната му вила се укривали членове на банда, извършила 14 убийства по пътищата.

Но освен хотел на Халкидики, Артьом Чайка има и луксозна вила, твърдят от ФБК. Тя се намира на средния ръкав - Ситония. Чайка-младши я е купил за сума, която засега е неизвестна, и я ремонтира.

От това място се открива прекрасна гледка към Света гора. А бащата Юрий Чайка заедно с по-малкия си син Игор всяка година прекарват известно време в някой от манастирите на Атон. Самият главен прокурор през годините в няколко интервюта заявява, че посещава свещената монашеска република.

Друга вила на Халкидики - също на Ситония, вече е готова. Тя е собственост на споменатата по-горе Олга Лопатина.

Разводът на Лопатина е, меко казано, странен. Официално тя е разведена със съпруга си от 2011 г. Проверка на ФБК във фейсбук обаче установила, че тя продължава да играе онлайн игри с бившия си съпруг и дори продължава да носи брачната си халка.

Друг изключително интересен факт е, че Артьом Чайка постоянно пребивава в Швейцария. Това става ясно от гръцките документи за собственост на хотел "Помергранате". Той е регистриран в тази страна като пребиваващ в град Фуне, на половин час път с кола от Женева.

Адресът се оказал на къща, чийто собственик е Богдан Лисуренко - украинец с швейцарско гражданство. От ФБК установили на място, че домът е разделен на две части. А на пощенската кутия, освен фамилията на Лисуренко, има надпис на френски език, гласящ M et Mme Chayka, т.е. „Г-н и г-жа Чайка“.

Откъде са парите на прокурорските деца

Артьом Чайка натрупва първия си милион първия си милион, когато е на 23 . Тогава той извършва фирмено "рейдърство" - превземайки с помощта на връзките и позицията на баща си в района на Иркутск стратегическо държавно предприятие за корабоплаване по река Лена и Северния ледовит океан. Съвсем естествено, то е разграбено. Далаверана е свързана със загадъчно убийство, което така и не е разследвано.
Схемата се повтаря и на други места в Русия. С правомощията на Юрий Чайка и негови довереници в прокуратурата чрез проверки бива блокирана дейността на избраното държавно предприятие. Конкурентите са отстранени чрез сплашване и фирма на Артьом Чайка печели контрола на безценица. В замяна чиновниците получават имунитет от преследване и издигане в кариерата.

Игор Чайка - малкият син на главния прокурор, също е милионер. От 25-годишна възраст той редовно печели държавни поръчки в цялата страна и заедно с Артьом Чайка контролира десетки хиляди декари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.

Самият Юрий Чайка е генерален прокурор на Русия от 2006 г. Той кара втория си петгодишен мандат на поста, който трябва да приключи през юни 2016 г. Преди това в продължение на седем години е министър на правосъдието. Именно като такъв той организира през 2003 г. ареста на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски и процеса срещу него, завършил с две затворнически присъди. По тази причина го смятат за човека за мръсни поръчки на президента Владимир Путин.