събота, 23 септември 2017 г.

Отнеха короната на Мис Турция заради критики към Ердоган

В Турция отнеха титлата на новата Мис заради нейна публикация в Туитър. 18-годишната Итир Есен носи титлата "най-красива жена в страната" едва денонощие, съобщава БНТ.

Организаторите на конкурса ѝ отнеха короната, след като станало ясно, че през юли, в деня на годишнината от опита за преврат, красавицата написала коментар, в който осъжда управляващата партия на Ердоган.

Така вече има друга Мис Турция - първата подгласничка Аслъ Сюмен, която ще представи страната на конкурса Мис Свят в Китай.

Това не е първият подобен случай в Турция. През 2016 година друга носителка на приза Мерве Буюксарач бееш осъдена за публикуването на сатирична поема, в която се осмива президентът Ердоган. Буюксарач е носителка на титлата Мис Турция от 2006 година.

Паметникът на Калашников с чертеж на Шмайзер

Грешката налага спешни корекции по новооткрития монумент.
На втория ден след тържественото откриване на паметника на Калашников  се налага корекции на монумента на руския конструктор.

Наблюдателни потребители в социалната мрежа забелязаха в един от барелефите чертежи на германската щурмова винтовка StG 44 (Sturmgewehr 44), разработена през 1944 г., на въоръжение във Вермахта и военните формирования на СС.

„Да съсипеш паметника на Михаил Тимофеевич Калашников със схема на Щурмгевер  — това е просто висш пилотаж!“, написа саркастично военният историк Юрий Пашолок на стената си във Фейсбук – и приложи за сравнение копие от чертежите на Хуго Шмайзер.

Чертежът на автомата StG 44, разработен от германския конструктор Хуго Шмайзер, в най-скоро време ще бъде премахнат от барелефа на паметника на Михаил Калашников, съобщи в петък пред агенция „Москва“ Владислав Кононов,  изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество (РВИО), което е поръчител на монумента.

„Искаме да благодарим на човека, който забеляза този чертеж, защото ние не сме специалисти в тази област. Вече наредихме на скулптора Салават Шчербаков да оправи паметника. Тази част от барелефа ще бъде демонтирана, защото наистина авторът и леярите са се объркали“, отбелязва Кононов.

Той пояснява, че РВИО като поръчител са имали искания само относно модела, който Калашников държи в ръцете си — едно от първите оръжия от опитната партида.

На тази дата: 23 септември 1875 г. 15-годишният Били Хлапето- легендарен американски престъпник, е арестуван за първи път

1875 г. 15-годишният Хенри Маккарти (Били Хлапето) - легендарен американски престъпник, е арестуван за първи път. Баща му е неизвестен и до ден днешен, предполага се, че е умрял млад. Скоро след смъртта му Били и майка му Катрин - ирландска перачка, се преместват в Индиана, където тя се омъжва повторно, преди да издъхне от туберкулоза.

Той е бил нисък на ръст, със завладяващи сини очи, гладки бузи и издадени предни зъби. Много вестникарски репортери го описват като обаятелен и приятен. Били бил известен също като приветлива личност и шегаджия.

Според историците убитите от него са най-вероятно четирима: двама, които се заяждат с него по баровете, и двама заместник-шерифи. Хлапето започва престъпната си кариера като крадец на дрехи, после на добитък, а към края на живота си той се бие на губещата страна в междуособици в окръг Линкълн. Именно тогава шерифите успяват да арестуват за пръв път невръстния престъпник - датата е 23 септември 1875 г.

Корумпиран съдия го обвинява в убийството на местен шериф и Били е принуден да бяга от въжето. Сензационното му избавление е по първите страници на вестниците: с белезници на ръцете и окови на краката, Били успява да се измъкне, като преди това успява да се сдобие с пистолет и пушка и застрелва двама надзиратели. Три месеца по-късно той загива от ръката на шерифа Пат Гарет при неизяснени обстоятелства.


Били Хлапето - от убиец, до символ на Дивия Запад


Уилям Хенри Маккарти – един от примерите за това, как никому неизвестен престъпник и бандит, убиец на най-малко 8 души, може да се превърне в национална икона. Веднага ще се сетите за кого става дума, когато вместо рожденото му име, научите псевдонима му – Били Хлапето.

Според легендата Били Хлапето е убиец на 21 души, но по-правилно е да се приеме, че от куршумите му загиват само 8. Не е сигурно кога точно е роден. Историците, занимавали се с биографията му стигат до заключение, че се ражда на 23 ноември 1861 година в Ню Йорк. Баща му остава неизвестен, знае се, че майка му е Катрин Маккарти. Омъжва се повторно, но малко след сключването на втория си брак почива от туберкулоза.

Фактите около живота на Били Хлапето са много спорни, тъй като за него не е известно нищо, до момента, когато през 1881 година губернаторът на щата Ню Мексико обявява парична награда за главата му. Три години по-рано, през 1878 година Били Хлапето е признат за виновен за убийството на шерифа на Линкълн каунти – Уилям Брейди, извършено година по-рано по време на т.нар. “войни в Линкълн каунти”.

От този момент нататък Били Хлапето е обявен за престъпник и издирван от закона. В продължение на три години успява да се изплъзва на властите, докато е заловен през април 1881 година. Малко преди изпълнението на екзекуцията му, успява да избяга от затвора. През следващите няколко месеца скита с бандата си и се изплъзва на потерите от шерифи, изпратени да го заловят.

На 14 юли 1881 година шерифът Пат Гарет (амбициозен съдържател на бар, а преди това ловец на бизони) убива Били Хлапето. Превръщането му в легенда започва именно от този момент. Година по-късно убиецът му Пат Гарет издава сензационната биография, която нарича “Истинската история на Били Хлапето”. Това поставя началото на митологизирането на Уилям Хенри Маккарти, подвизавал се още като Хенри Антрим и Уилям Харисън Бони.

На 25 юли 2011 година, на провеждащият се всяка година в Денвър Brian Lebel’s Old West Show & Auction, единствената оригинална фотография, запечатала образа на Били Хлапето, е продадена за сумата от 2,3 милиона долара. За последните над 130 години образът на Били Хлапето се е превърнал в синоним на онези времена, когато Дивия запад е бил истински див Запад.

Вицове, септември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


В автобуса млада жена с голям бюст е с блузка на Ралф Лорън....Някакъв се загледал в логото. Жената:
- Хареса ви кончето?
- Не...Хиподрума....

***

За жените шофирането е като секс без презерватив- все си мислят, че някой е длъжен да ги пази...

***

Снощи си кръстих WiFi мрежата "Хакни ме, ако можеш". Днес забелязах, че вече се казва "Готово"...

***

В нашето семейство никога не е имало расисти. Даже имахме много чернокожи приятели, преди татко да ги продаде...

***

Жена ми се върна от санаториум. По електромера изчисли колко дни не съм бил вкъщи!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 22 септември 2017 г.

Кораби на 2,5 хил. г. открити непокътнати в Черно море

Три световни медии разказват за последните открития на международната експедиция „Черноморски археологически проект“ – британският „Канал 4“, „Нюзуик“ и „Дейли Мейл“.

Гробище на 2400 години под вълните. 60 потънали антични кораби са открити на дъното на Черно море. Някои от тях са най-старите, откривани досега, съобщава „Канал 4“.

„Тук, долу, има кораби, които никой не е виждал, освен в стенописи, рисунки и книги“, разказва Едуард Паркър, ръководител на експедицията Черноморски археологически проект.

Откритието включва галери от Римската, Византийската и Османската империи. Някои от тях са потънали преди около 400 г. пр.н.е…. по времето, когато са живели Александър Македонски и Сократ.

„Това е невероятно откритие – първото от този вид в историята “, допълва д-р Крум Бъчваров, морски археолог.

Поради много ниското ниво на кислород в Черно море корабите са се съхранили отлично. Запазени са дори въжетата от такелажа на една от римските галери.

„Говорим за съвършено запазени кораби – от кила до планшира. Говорим за все още запазени въжета – добавя д-р Драгомир Гърбов, морски археолог. – Корабите изглеждат буквално сякаш са потънали вчера.“

Черно море е било ключов търговски маршрут за древните империи. То е осигурявало връзки между Източна Европа и Средиземноморието. Откритията са резултат от 3-годишна международна научна експедиция. Точното място на останките се пази в тайна, за да бъде осигурено тяхното запазване.

Информацията в „Нюзуик“ съдържа повече подробности – от нея разбираме, че изследователите са се спускали до 1800 метра дълбочина проучват от 2015 г. морето по българското крайбрежие в търсене на „исторически съкровища“.

Споменат е търговски кораб от Византийския период – от Х век, лежащ на дълбочина 93 метра, който е в обхвата на водолазите и позволява да бъде разгледан „от първа ръка“.

„Тази сбирка вероятно е един от най-добрите подводни корабни музеи в света“, твърди Джон Адамс, главен изследовател в проекта и професор от Университета в Саутхемптън.
„Нюзуик“ уточнява, че най-старите открития в българската част на Черноморието датират от V век пр.н.е. Мачтите на някои от съдовете все още стърчат и товарите им са непокътнати – гледки, които досега сме виждали само в мозайки от античността, но никога на живо.

„По време на третия сезон на експедицията по Черноморското крайбрежие продължихме да запълваме празните места в мозайката на древните мореплаватели с откриването и документирането на изключително добре запазени кораби – каза д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол. – Намерихме съдове от римския и византийски периоди и от времето на древногръцката колонизация. Откритите останки несъмнено ще пренапишат историята на древното корабостроене.“

Под по-сензационно звучащото заглавие „Призрачно гробище на 60 перфектно запазени кораби откриват на дъното на Черно море учени климатолози“, „Дейли Мейл“ публикува най-обширния и богато илюстриран материал по темата. От него разбираме, че основният фокус първоначално са били геофизични проучвания –  учените са се натъкнали на корабното гробище, докато с помощта на подводни роботи са изучавали ефектите от климатичните промени по българското крайбрежие.
Експедицията, наречена Black Sea Maritime Archaeology Project (Черноморски археологически проект), включва международен екип от учени и е организирана от Центъра по морска археология към Университета в Саутхемптън.

„Мъртвата зона“ в Черно море започва на дълбочина 150 метра и надолу водата е почти лишена от кислород, което означава, че там организмите, които се хранят с органична материя, като например дървото, не могат да живеят.

В предишните етапи на експедицията са били открити 40 кораба, а тази година – още 20 – с помощта на два подводни робота. Единият е оптимизиран за 3D фотография с висока разделителна способност, докато другият, наречен Surveyor Interceptor, „лети“ с четири пъти по-висока скорост от тази на конвенционалните дистанционно управляеми роботи и носи цял комплект геофизични инструменти, както и осветление, камери с висока разделителна способност и лазерен скенер.
Много от колониалните и търговските дейности на древна Гърция, Рим и Византийската империя са били съсредоточени в Черно море. След 1453 г., когато османските турци завладяват Константинопол и променят името му на Истанбул – Черно море е практически затворено за чуждестранна търговия. Почти 400 години по-късно, през 1856 г., Парижкият договор отново отваря морето за търговията на всички народи, съобщава изданието.


На тази дата: 22 септември 1908 г. с Манифест е провъзгласена независимостта на България

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.

От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

ФЕРДИНАНД I

ПРИПОДПИСАЛИ: Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]".

Вицове, септември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


След проверка на съчиненията в Пернишко училище, на тема "Как изкарах лятото", бяха разкрити три грабежа, нелегална авто-морга и два бардака...

***

Ако Гугъл беше български, под логото щеше да пише:
- ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ!

***

Подай ми дамаджаната там и донеси учебника по пеене да ти покажа как се прави.

***

- Ало? С кого говоря?
- Това е магазин за обувки.
- Извинете, объркал съм номера...
- Елате, ще ги сменим!

***

Няма нищо по-опасно от жена с непълна информация, която си прави свои собствени заключения!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 21 септември 2017 г.

Фотофакт: Депутатка от ГЕРБ подсказва на своите как да гласуват за членове на ВСС

Депутатка от ГЕРБ подсказваше на своите как да гласуват при избора на членове за ВСС. Знаците, които даваше с пръсти Снежана Дукова, насочваше хората на Бойко Борисов кое копче да натиснат-„за” или „против” номинираните.

Двама от ВСС доброволно се отказват от срамните бонуси при напускане

Броени дни преди изтичането на мандата на действащия ВСС двама от кадровиците – Соня Найденова и Калин Калпакчиев са депозирари заявления за отказ от бонусите, които мнозинството от ВСС си самогласува, дописвайки закона. И настояват въпросът да бъде включен в дневния ред на пленума на съвета.

Става дума за привилегията, която изравнява членовете на съвета с действащи магистрати за получаване на обезщетения при напускане. На 16 март т.г. пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в Инспектората, всъщност е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори (включително бивши) да искат щедри обезщетения при напускането си – максимумът са 20 брутни заплати.

Привилегията е „мнима и недопустима“, скочи още тогава т. нар. „революционното малцинство“ във ВСС и обясни – подобно приравняване в закона няма, ВСС не може сам да го тълкува, а аналогията с магистратите е недопустима!

Всичко в този случай бе знаково – решението на ВСС бе взето в деня на лекцията на румънския прокурор „Антикорупция“ Лаура Кьовеши в Съдебната палата по покана на Лозан Панов, на която повечето от кадровиците не отидоха. Присъстващите „опозиционери“ обаче още тогава предупредиха, че решението на ВСС е нищожно. А Соня Найденова (съдия от СГС, избрана навремето от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ), отиде и по-далеч – атакува всички прокурорски инстанции с настояване да оспорят пред ВАС въпросното решение. Защото членовете на Висшия съдебен съвет, като част от колективния орган, нямат това право. Очаквано, Найденова навсякъде удари на камък в административната прокуратура.

Самопровъзгласеният от ВСС бонус обслужва мнозина от членовете му – и магистратите сред тях, ненавършили 20 г. служба преди избирането им в съвета, и бившите инспектори (отново сред тях), които ще прибавят едни 4 г. стаж за магистратско обезщетение, и напусналите системата, преди да бъдат избрани във ВСС.

Като прибавим към това най-високите заплати в системата (равни на тези на „тримата големи“ в Темида), дадени на кадровиците от депутатите от 43-ото НС по тяхно, на съвета, настояване, картината на привилегиите става съвсем срамна.

Нещо повече, представляващият ВСС Димитър Узунов вече е издал заповед главният секретар Димитър Тончев да събере информация за „дължимото обезщетение“ на отиващите си кадровици, пише правният сайт.

След отказа на прокуратурата да защити закона (и почтеността), никой не може да ги спре. Няма да има въпроси с какво са ги заслужили, нито право на обструкции от страна на данъкоплатците, които ще поемем тези „екстри“.

На тази дата: 21 септември Цар Иван Шишман дава на Рилския манастир феод от 20 села

С Рилската грамота на манастира се дават като феодални владения повече от 20 села и метоси в югозападните български земи заедно със землищата им. Грамотата е ценен извор за фискалната уредба и административното устройство на Второто българско царство. 

В нея е изброена провинциалната българска администрация и длъжностни лица – севасти, съдии, практори, примикюри, алагатори, перпираки, житари, свински и овчи десеткари, аподохатори, комиси, стратори, сенари, митати, крагуяри, градари, варничи, побирчии, находници. Рилската грамота се използва като извор за манастирските имунитети във Втората българска държава. 

Сведенията в нея дават представа и за границата между Търновското царство и Княжеството на Драгаши през 70-те години на 14 век.

За пръв път Рилската грамота е публикувана от Васил Априлов през 1845 година, следван от Григорий Илински (1911), Йордан Иванов, Иван Дуйчев и други. Съществуват и мнения (Георги Баласчев, Владимир Мошин, Валери Стоянов), че грамотата не е автентична и е написана или преписана през следващите векове.

Иван Шишман (на старобългарски: Їѡаннъ Шишманъ) е цар на България от 1371 до 1395 г. Син на цар Иван Александър и еврейката Сара (Теодора), като царят в началото на управлението си обявява за съуправител и наследник първородния си син Михаил Асен.

Гибелта на Михаил Асен в битка с турците поставя въпроса за наследяването на трона. Майката на Иван Шишман прави всичко възможно нейният син да бъде наследник – използван бил доводът, че единствено той бил роден в „багреница“, т. е. след възцаряването на своя баща. Така Иван Шишман бил определен за престолонаследник и препречил пътя към трона на Иван Срацимир. Коронясването на Иван Шишман става в началото на 1371 г., веднага след смъртта на баща му. Така в края на XIV век България се оказва разкъсана на няколко части – една, управлявана от деспот Добротица, другата – от Иван Срацимир, а третата – от Иван Шишман.

Вицове, септември 2017 г.

Сутрин за работа

СмЕх/Таралеж/


Витлото е един голям вентилатор, намиращ се в предната част на самолета.
Предназначен е за охлаждане на пилота.
Когато витлото спре да се върти, пилота започва да се изпотява...

***

- Да разбирам ли, че сутрин носиш кафе в леглото на съпруга си?!
- Да, защото не успея ли, започва денят с бира.

***

Катаджия се връща от работа и веднага след него се прибира синът му. - Документи за проверка! - Синът вади бележника. Поглежда го баща му – отгоре до долу двойки, но и 20 лв. - На тати отличника! - казал с умиление.

***

Пенсионери решават кръстословица:
- Спътник на Марс?
- Енгелс.

***

На Слънчев бряг е по-евтино, да лежиш върху пр*ститутка, отколкото на шезлонг и под чадър!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 20 септември 2017 г.

Депутатите избраха членовете на новия ВСС

Депутатите избраха новия състав на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври.

ГЕРБ получи четири места, БСП – три, а ДПС и "Обединени патриоти" по две места. За първи път парламентът избира членове на съвета с квалифицирано мнозинство.

За първи път парламентът избира членове на съвета с квалифицирано мнозинство.

Избраните кандидати за двете колегии са:

Съдийска колегия на ВСС
1. Боян Магдалинчев (предложение на ГЕРБ) – зам. председател на ВАС. Съдия от 1982 година, има 38 години юридически стаж, от които 35 години като съдия, председател на Асоциацията на българските административни съдии.

2. Боян Новански (предложение на „Обединени патриоти“) – адвокат от София с 19-годишна практика.
3. Вероника Имова (предложение на ГЕРБ) - съдия от 1982 г. с общ юридически стаж над 36 години в органите на съдебната власт, като последователно преминава през всички нива на съдебната система.

4. Даниела Маринова-Марчева (предложение на „БСП за България“) - има над 21 години общ юридически стаж, а в последните 16 години е заемала последователно длъжността „съдия“ в Софийски районен съд, Софийски градски съд и Софийски апелативен съд.

5. Драгомир Кояджиков (предложение на „БСП за България“) - започва своята кариера като следовател в Окръжна следствена служба в гр. Русе. През 2004 г. е назначен за съдия в Районен съд Русе. През 2006 г. постъпва в Софийския районен съд, а от 2011 г. е съдия в Апелативния специализиран съд.

6. Стефан Гроздев (предложение на ДПС) - магистрат с над 28 години общ юридически стаж – понастоящем зам.-председател на Апелативен съд София и ръководител на търговската колегия.

Прокурорска колегия на ВСС

1.Гергана Мутафова (предложение на ГЕРБ) - През 1991 г. започва работа като съдебен кандидат в Окръжен съд – гр. Пловдив. На 16.02.2001 г. е назначена на работа като младши прокурор в Районна прокуратура – гр. Пловдив като от 2003 до 2006 г. е била прокурор в същата прокуратура. От 2006 г. е административен ръководител на Районна прокуратура гр. Асеновград. През 2010 г. започва работа като административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Пловдив, като през 2015 г. е преизбрана за втори мандат.

2. Йордан Стоев (предложение на „Обединени патриоти“) - кариерата му започва през 1994 г. като следовател в Столична следствена служба, като заема тази длъжност до 2000 г. В периода 2004-2006 г. е заместник директор на Столичната следствена служба. След това, до 2011 г. е прокурор в Апелативна прокуратура- София. От 2011 до 2013 г. е заместник апелативен прокурор на София, какъвто е и сега.

3. Калина Чапкънова-Кючукова (предложение на ГЕРБ) - Работи в прокуратурата от 1997 г. и е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжен прокурор на Бургас. От 2010 г. е административен ръководител – Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Отново през 2010 г. е повишена в ранг „Прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура“.

4. Пламена Апостолова (предложение на ДПС) - магистрат с над 23 години общ юридически стаж от следовател в РСС на Столична следствена служба, през следовател в ТСО на Столична следствена служба и до настоящия ѝ статут на завеждащ специализиран отдел „Стопански“ в Национална следствена служба.

5. Светлана Бошнакова (предложение на „БСП за България“) - започва кариерата си като младши съдия и последователно заема длъжностите съдия в Районен съд – гр. Кюстендил и съдия в Окръжен съд – гр. Кюстендил. Преквалифицира се като прокурор през 1995 г. От 2002 до 2009 г. работи като прокурор във Върховната административна прокуратура в отдел „Административно-съдебен“. През 2009 г. е назначена за прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „Международно правно сътрудничество“. През 2012 г. с решение на Народното събрание е избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, а от март 2015 г. и понастоящем е прокурор във Върховна касационна прокуратура, отдел „Специализиран“.

На тази дата: 20 септември 1916г. Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда

Знаехте ли, че българският класик Иван Вазов е бил предложен за Нобеловата награда за литература за 1917 г.? Да, това е истина.

На този ден преди почти век професор Иван Шишманов (според други източници - председателят на БАН Ив. Е. Гешов) издига кандидатурата на Вазов за Нобелова награда за литература. Писателят вече е популярен в Швеция - през 1895 г. “Под игото” е преведен там.

Преводач на шведски е д-р Алфред Йенсен. През 1912 г. той вече е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с мисията да се срещне с български учени и писатели.

В спомените си приятелят на писателя Иван Шишманов пише, че когато Йенсен бил в България, хората от кръга "Мисъл" му говорили против Вазов. Смята се, че това може да е оказало влияние върху крайното решение на комисията. Йенсен бил преводач и близък приятел на Пенчо Славейков. Затова шведът поискал да предложи Славейков за престижната награда, но смъртта на поета осуетила това намерение.

За съжаление, през 1917 г. наградата не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция).

Досега у нас кандидатите за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. До днес обаче нито един българин не е печелил престижния приз.


Вицове, септември 2017 г.

Изоставени коли, Дубай.

СмЕх/Таралеж/


Добрият човек не могат да го развалят нито властта, нито парите. Ако сте добър човек, не се безпокойте, няма да имате нито едно от двете.

***

- Скъпа, къде е пакетът с чая? Не мога да го намеря! - Ох, много си зле! Колко си безпомощен! Чаят е в аптечката в една кутия от какао, има надпис СОЛ върху нея....

***

- Имате ли книги за Джеймс Бонд?
- Имаме. Да, имаме.

***

В Apple събраха база с отпечатъците от пръсти, сега им трябват лицата ви.

***

Запознанство нейде в нета:
- Здрасти, какво правиш?
- Ям.
- А иначе какво правиш?
- Ям.
- А какво правиш, когато не ядеш?
- Търся какво да ям.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 19 септември 2017 г.

Пеевски нае US лобисти да бранят него и Цацаров от закона „Магнитски“

Делян Пеевски е наел консултантската компания Morgan Lewis Consulting, която трябва „да отстоява позицията му по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ“. Това съобщава притежаваният от майката на Пеевски Ирена Кръстева сайт „Монитор“.

Изданието изрично споменава обвиненията и срещу Пеевски, и срещу Цацаров. Съветници по случая били президентът на дружеството Крис Кокс и съдружникът Нейтън Хохман, според когото фирмата е сред най-реномираните адвокатски кантори с офиси в 30 страни и 2000 юристи.
Преди два месеца обвиненият за фалита на КТБ Цветан Василев нае друга американска лобистка компания – JWI, която задвижи процедура за защита на банкера в изгнание по силата на Глобалния закон „Магнитски“. Целта им е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров като на лица, които са нарушили човешките права на Василев, за да прикрият корупция.

Адвокатите на Пеевски твърдят, че законът „Магнитски“ не е създаден за такива случаи:

„Ако ме питате дали Глобалният акт „Магнитски“ е добра защита като цяло за лица, които са станали жертва на мащабна корупция – да, би бил такъв. Това е идеята, с която е създаден. Но когато имаме ситуация, в която легитимните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинения срещу съответното лице за извършването на престъпления, то трябва да отговори на тези обвинения. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд“, казва Нейтън Хохман пред “Монитор“.
Според него Цветан Василев „се опитва да използва Глобалния акт „Магнитски“ едновременно като щит и като сабя“.

„Монитор“ пита Хохман дали няма да бъде „опасен прецедент да се иска от правителството на САЩ да налага санкции срещу лица като главния прокурор на страна-член на ЕС и НАТО и срещу действащ депутат“. Отговорът:

„Би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване, провеждано от институция на страна-член на ЕС“.
Хохман казва, че са изпратили отговор до Държавния департамент, в който „сме категорични, че обвиненията на г-н Василев срещу г-н Пеевски са без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди“.


Шотландец обиколи Земята с колело за 78 дни

Шотландски колоездач подобри Рекорда на Гинес за най-бърза обиколка на разстояние, равняващо се на обиколката на Земята. Смелчагата успя да измине 29 000 километра под 80 дни! Невероятно!

Марк Бомон е карал по 18 часа на ден, в които е изгарял по 9000 калории. Прекосил е Полша, Русия, Монголия, Китай, Австралия и САЩ.

"Това е като да караш до хоризонта", каза британецът, който завърши маратона под Триумфалната арка в Париж, "Почти не съм правил крачки за последните два месеца и половина".

Марк среща два огромни проблема по време на рекорда. Още на осмия ден катастрофира в Русия, като чупи зъб и контузва лакът. Това едва не го спира.

Буквално полудява от липсата на сън! "Това са седмици и седмици на недоспиване. В главата ти се води истинска битка! Просто трябва да решиш, че за нищо на света не трябва да спираш", обяснява героят.

Марк завършва подвига си за 78 дни, 14 часа и 40 минути. Предишният рекорд е на новозеландеца Андрю Никълсън, който преди две години завърта разстоянието на колело за 123 дни.

Шотландецът е вписан и с още едно постижение в Книгата на Гинес. Той изминава най-голямо разстояние на колело за един месец.

На тази дата: 19 септември 1991 г. семейство туристи от Германия откриват в Алпите замразена мумия на човек, умрял около 3300 пр.н.е.

1991 г. семейство туристи от Германия откриват в Алпите замразена мумия на човек, умрял около 3300 пр.н.е. Мумията днес се намира в археологическия музей в италианския град Болцано.

Археолозите наричат „ледения човек” Отци или Симилаунския човек. Откриването му дава на науката поглед върху човека от времето на халколита (медната епоха).

Ерика и Хелмут Симон от Нюремберг се разхождали из Оцталските Алпи. Слизайки към местността Тисенжок, те решили да минат по пряк път, и напуснали маркираната пътека. Вървейки през скалист улей, пълен със ледникова вода, те забелязали нещо кафяво на дъното му. Първо си помислили, че това е някакъв боклук, но когато го разгледали от близо, с ужас разбрали, че са открили човешки труп.

От леда и водата се подавали само главата, голите рамене, и част от гърба му. Тялото лежало с гърди към плосък камък, а лицето било закрито. Близо до трупа двамата туристи забелязали парчета от завита на руло брезова кора. Преди да напуснат мястото, те направили снимка на това, което смятали за нещастна жертва на инцидент при алпинизъм, случил се преди няколко години.

Изваждането на мумията от леда продължава четири дни, заради отлагане поради лошо време, липса на инструменти, липса на хеликоптер. На 23 септември използвайки пикели и скиорски щеки, екипът успял да освободи изцяло мумията от снега. От разтопената вода били извадени множество парчета кожа, връв, ремъци и снопчета суха трева. Така тялото е транспортирано с хеликоптер до Вент в австрийската долина Отц.

Леденият човек бил открит в каменен улей с дължина 40 м, дълбочина 2,5-3 м, и 5 до 8 м ширина. Ограден бил от стръмни скални стени и се намира на 3210 м. Дъното на улея било осеяно с големи обли камъни. Мумията лежала върху голям плосък къс от светъл гранит, разположен в западния край на група големи камъни.

Първите археологически изследвания на мястото на находката, били направени между 3 и 5 октомври с.г. Целта им била да се документира точното местоположение на мумията и останалите предмети. Настъпващата зима обаче сложила край на археологическите изследвания.

Между 20 юни и 25 август 1992 г. е осъществена втора археологическа експедиция, съвместен проект на няколко института. Снегът и ледът в улея са разтопени с помощта на парни турбини и оръдия за горещ въздух. В отложенията по дъното на улея са открити множество фрагменти от екипировката на Ледения човек: остатъци от кожа, трева, върви, парчета сурова кожа, мускулни влакна, коса и нокти. Част от счупеният дълъг лък също е извадена от леда. Намерена е и шапка от меча кожа до камъка, върху който е лежал трупа.

Вицове, септември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Да очакваш хората да бъдат добри с теб, само защото ти си добър с тях... е равносилно на това... да очакваш от лъвът да не те изяде, само защото ти не ядеш лъвове...

***

На прием в Президентството, американският посланик е угрижен.
- Какво се е случило, сър – пита го Президента.
- Много ми е неприятно, но ми откраднаха часовника.
- Подозирате ли някого?
- Да. Сигурен съм че бе Министърът на Правосъдието.
Минават десетина минути и Президента се връща със часовника и го връчва на посланика.
- Съжалявам, сигурно министърът се е почувствал доста неловко?
- О, той дори не усети.

***

- Ало...Привет...
- Привет...
- А, искаш ли тази вечер да пробваме нещо по-различно в леглото?
- Искам...А, кой се обажда?...

***

Жена казва на мъжа си:
- Много работиш напоследък. Чак и насън викаш секретарката си.

***

Събота е най-тежкият ден от седмицата. Трябва и да се наспиш, и да си починеш, и да се разходиш, и да се напиеш... И не знаеш с кое да започнеш.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 18 септември 2017 г.

Скопие ще демонтира бутафорните паметници

Македонското министерство на културата официално ще обяви спиране на проекта "Скопие 2014", който бе започнат при управлението на предишния премиер Никола Груевски, съобщи БГНЕС.

Този проект стартира през 2009 година и напълно промени центъра на Скопие.

Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на античния пълководец Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият постамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро.

Около него има още десетки други паметници - като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар.

Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници. Проектът предвижда и поставяне на огромно "Панорамно колело" за над 15 млн. евро. Всички фасади в центъра бяха променени в барок. Правителствената сграда също бе променена в барок.

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

Македонското министерство на културата смята да реши проблема на няколко етапа и разглежда различни сценарии. Първо ще се започне с най-спорните паметници и тези, които са в етап на строителство.
"Незабавно трябва да спрем проектът "Скопие 2014", защото всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни паметници, скулптури, колони..., които са абсолютно ненужни и струват скъпо", каза неотдавна министърът на културата Роберт Алагьозовски.

Той подчерта, че веднага трябва "да извършим дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този проект, който превръща страната ни в заложник на зла клетва от опасен магьосник".


Чайка, вън от Европа!

Надпис с огромни букви "Чайка, вън от Европа" ще посрещне главният прокурор на Русия Юрий Чайка, който идва на посещение у нас.

Посланието е изписано върху надлеза на София Тех Парк на Цариградско шосе, откъдето ще мине кортежът на магистрат №1 на Путин.

Снимки и видео за надписа за добре дошъл публикува "Да, България" в профила си във фейсбук.

Преди ден от партията на Христо Иванов разпространиха позиция срещу посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Според "Да, България" полуконспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие.

"Г-н Чайка не е обикновен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и необходими двустранни отношения. Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия.", се казва още в декларацията на "Да, България".

На тази дата: 18 септември 1698 г. в Бастилията се заражда легендата за Желязната маска

1698 г. в парижката Бастилия е преместен от Пиемонт тайнствен затворник - човек, с желязна маска на лицето. Това е един от малкото достоверни факти от неговия живот, дал почва за многобройни хипотези за истинското име и произход на затворника.

Известно е, че затворникът пристига в Бастилията с надзирателя си Бенин Доверн дьо Сен-Мар, бивш мускетар, един от верните хора на Франсоа Мишел Льо Телие дьо Лувоа, министър на краля-слънце Луи XIV. Това също е потвърдено от запис в регистъра на Бастилията, направен с мастило: „В четвъртък, 18 септември, в 3 ч. следобед пристигна г-н дьо Сен-Мар, комендант на Бастилията, от остров Света Маргарита, водейки със себе си един затворник, който му е поверен още от Пинероло и когото той държи винаги с маска и чието име не се казва”.

От това излиза, че затворникът следва дьо Сен-Мар при всичките му премествания от крепост на крепост - от Пинероло, която Сен-Мар е командвал между 1665 и 1681 г., след това в Exilles между 1681 и 1687 г., на остров Света Маргарита от 30 април 1687 до 1698 г. и накрая в Бастилията. Той е докаран в Бастилията в покрита носилка и, съгласно предписанията, е заключен в едно от най-глухите подземия на крепостта-затвор, като с него е забранено да се разговаря. Живее в безмълвие и самота в килията си дълги пет години и умира на 19 ноември 1703 г. в Бастилията.

След 86 години парижани превземат с щурм Бастилията. Великата френска революция прави възможно обнародване на архивите на страшната крепост-затвор. Разкрити са вековни тайни, изяснена е съдбата на много жертви на кралския произвол. Но загадката на „Желязната маска” остава неразгадана.

Историци и писатели изграждат различни хипотези за личността на тайнствения мъж. Сред най-разпространените хипотези е, че това е граф Вермандуа, син на Луи ХІV от госпожица Дьо Ла Валиер. Принцът официално е обявен за мъртъв, покосен от чума, но се твърди, че е хвърлен в затвора за това, че е ударил плесница на дофина Луи.

Особено настойчиви са версиите, считащи, че „Желязната маска” е доведен брат на „краля-слънце”. Предполага се също, че затворникът може да е роден брат на Луи ХІV, негов близнак, който е изолиран заради опасност от междуособици в страната.

Вицове, септември 2017 г.

Русия, наши дни...

СмЕх/Таралеж/


Тибетските монаси, дали обет за мълчание, ненавиждат момента в който са влезли в тоалетната и някой изключи осветлението.

***

Немец се прибира у дома и хваща жена си с любовник. Голият любовник скача от леглото и влиза в банята, там взима една кърпа и се поприкрива с нея. Вбесеният мъж тича след него и крещи:
- Не! Не!
Жена му си мисли:
- "Това е. Сега ще го убие!"
И отива да види какво става.
А немецът извикал:
- Не! Не тази! Тази е за лице!

***

ТОЙ, и разби сърцето! ТЯ, му разби телефона! НЕ е необходимо да казвам, че ТОЙ плака повече!

***

Вървят си двама габровци в чужд град и какво да видят, магазин за дрехи, но на витрината пише:
- Цял костюм – 10 лева, риза 2 лева, панталон 5 лева.
Спогледали се, единият казал:
- Давай да купуваме, знаеш ли колко пари ще направим, като се върнем в Габрово!
Влезнали и рекли:
- Дай ни 50 костюма от 10 лева, 100 панталона от 5 лева и 200 ризи от 2 лева!
Продавача ги погледнал, ухилил се и продумал:
- Пичове, вие да не сте от Габрово?
- Да, бе, защо?!
- Защото това е химическо чистене!

***

В България най-религиозните хора са тези, които вярват на телевизора.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 17 септември 2017 г.

Бойкот на посещението на Чайка у нас

Доста хора се противопоставят на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. То започва утре по покана на Цацаров.

"Таралеж" припомня:

Кой е Чайка


Семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка от години има бизнес чрез престъпни методи.

Това се казва в разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални.

Така изглежда хотел "Помергранате", 
притежаван от Чайка-младши.
Чайка и близките му прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната, са изводите в доклада.

ФБК представи доклада си и показа снимкови материали.  Разследването е основано единствено на публични източници и според авторите точно тук е главният проблем. Те изтъкват, че и в прокуратурата, и в Следствения комитет на Русия, и във Федералната служба за сигурност (ФСБ) много от фактите са добре известни, всички знаят и си мълчат.

А уличените, сред които самият Чайка, само отричат твърденията, но досега така и не са успели да предоставят неоспорими опровержения. Затова те твърдят, че това е клевета, "платена с много, много пари". А ултранационалистът Владимир Жириновски нарече в парламента авторите на доклада "платени агенти на ЦРУ".

Преди година и половина от ФБК научили, че Артьом Чайка (40 г.) - синът на главния прокурор Юрий Чайка, си купил хотел на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики. Той се нарича "Помергранате". За ремонта му Чайка-младши инвестирал между 25 и 29 милиона евро.

Обновеният хотел бил открит с пищно тържество през май 2014 г. Това било съпроводено с лазерно шоу. Имало много гости от Русия, а реч произнесъл не кой да е, а министърът на културата Владимир Медински.

Интересното е, че снимки на Артьом Чайка няма в рускоезичните интернет сайтове. Дори там, където е написано името му, лицата се оказват на други хора.



Все пак ФБК се сдобил със снимка, на която синът на главния прокурор прерязва лентата на хотел "Помергранате".

Фондът се сдобил и с документ за продажбата на хотела.

Ремонтът на гръцката вила на 
Артьом Чайка е пред приключване.
В покупката няма нищо нередно, но проблемът е в източниците на средствата за нея, отбелязват от ФБК. Артьом Чайка и брат му Игор спечелили десетки милиони евро благодарение на връзките си с приятели и подчинени на своя баща. Вече 15 години двамата синове на главния прокурор контролират легалния и нелегалния бизнес в цяла Русия. От нея те извличат печалби, достатъчни за инвестиции в какъвто и да било размер.
Артьом Чайка обаче не е единственият собственик на "Помергранате". Другият притежател на хотела е Олга Лопатина, която на спомената вече снимка е единствената жена, държаща лентата заедно с група мъже.

Тя е бивша съпруга на Генадий Лопатин - зам. главен прокурор на Русия и дясна ръка на Юрий Чайка. Лопатин запазил поста си, въпреки че срещу него бяха дали показания няколко обвиняеми по делото за незаконна дейност в казина край Москва.

Швейцарската къща на прокурорския
син била купена за 2,5 милиона евро.
Олга Лопатина е същевременно съсобственик на "Сахар Кубани" - една от големите руски компании за производство на захар. Съсобственички са Анжела-Мария Цапок и Наталия Цеповяз. Те са съпруги съответно на Сергей Цапок и Вячеслав Цеповяз. Това са двама печално известни гангстери от Краснодарския край, излежаващи доживотни присъди за убийство по особено жесток начин на 12 души, сред които 4 деца. А четвъртата съдружничка в захарната компания е Надежда Староверова. Съпругът й - каква изненада - е Алексей Староверов, бивш високопоставен служител на руската Генерална прокуратура. В просторната му вила се укривали членове на банда, извършила 14 убийства по пътищата.

Но освен хотел на Халкидики, Артьом Чайка има и луксозна вила, твърдят от ФБК. Тя се намира на средния ръкав - Ситония. Чайка-младши я е купил за сума, която засега е неизвестна, и я ремонтира.

От това място се открива прекрасна гледка към Света гора. А бащата Юрий Чайка заедно с по-малкия си син Игор всяка година прекарват известно време в някой от манастирите на Атон. Самият главен прокурор през годините в няколко интервюта заявява, че посещава свещената монашеска република.

Друга вила на Халкидики - също на Ситония, вече е готова. Тя е собственост на споменатата по-горе Олга Лопатина.

Разводът на Лопатина е, меко казано, странен. Официално тя е разведена със съпруга си от 2011 г. Проверка на ФБК във фейсбук обаче установила, че тя продължава да играе онлайн игри с бившия си съпруг и дори продължава да носи брачната си халка.

Друг изключително интересен факт е, че Артьом Чайка постоянно пребивава в Швейцария. Това става ясно от гръцките документи за собственост на хотел "Помергранате". Той е регистриран в тази страна като пребиваващ в град Фуне, на половин час път с кола от Женева.

Адресът се оказал на къща, чийто собственик е Богдан Лисуренко - украинец с швейцарско гражданство. От ФБК установили на място, че домът е разделен на две части. А на пощенската кутия, освен фамилията на Лисуренко, има надпис на френски език, гласящ M et Mme Chayka, т.е. „Г-н и г-жа Чайка“.

Откъде са парите на прокурорските деца

Артьом Чайка натрупва първия си милион първия си милион, когато е на 23 . Тогава той извършва фирмено "рейдърство" - превземайки с помощта на връзките и позицията на баща си в района на Иркутск стратегическо държавно предприятие за корабоплаване по река Лена и Северния ледовит океан. Съвсем естествено, то е разграбено. Далаверана е свързана със загадъчно убийство, което така и не е разследвано.
Схемата се повтаря и на други места в Русия. С правомощията на Юрий Чайка и негови довереници в прокуратурата чрез проверки бива блокирана дейността на избраното държавно предприятие. Конкурентите са отстранени чрез сплашване и фирма на Артьом Чайка печели контрола на безценица. В замяна чиновниците получават имунитет от преследване и издигане в кариерата.

Игор Чайка - малкият син на главния прокурор, също е милионер. От 25-годишна възраст той редовно печели държавни поръчки в цялата страна и заедно с Артьом Чайка контролира десетки хиляди декари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.

Самият Юрий Чайка е генерален прокурор на Русия от 2006 г. Той кара втория си петгодишен мандат на поста, който трябва да приключи през юни 2016 г. Преди това в продължение на седем години е министър на правосъдието. Именно като такъв той организира през 2003 г. ареста на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски и процеса срещу него, завършил с две затворнически присъди. По тази причина го смятат за човека за мръсни поръчки на президента Владимир Путин.