събота, 21 октомври 2017 г.

Правителството на Испания реши: Край с автономията на Каталуния, избори там до 6 месеца

Испанското правителство започна процеса за суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът след правителствено заседание, предаде "Ройтерс".

Мариано Рахой обяви още, че ще ограничи властта на парламента на Каталуния, ще уволни правителството на областта и ще свика избори в рамките на шест месеца, за да попречи на автономния регион да се отцепи от Испания.

Испанското правителство взе това безпрецедентно бешение, за да възстанови правосъдието, за да е сигурно, че регионалните институции са неутрални и да гарантира предоставянето на обществените услуги и запазването на икономическата активност, както и да гарантира спазването на гражданските права на всички жители.

Мерките трябва да бъдат одобрени от Сената, където гласуването е насрочено за 27 октомври.

Малко след речта на Рахой говорител на премиера на Каталуния обяви, че Карлес Пучдемон ще направи изявление тази вечер в 21 ч. местно време (19 ч. по Гринуич).

Предисторията

На 1 октомври в Каталуния се проведе референдум, на който жителите на автономната област трябваше да кажат "да" или "не" на обявяване на независимост. Допитването е незаконно, обяви Конституционният съд на Испания, но въпреки това то се проведе в присъствието на много полиция, изпратена от властите в Мадрид, и насилие по улиците. Гласуваха 43%, 90% поискаха отделяне от Испания.

Регионалният лидер Карлес Пучдемон, обяви, че Каталуния си е извоювала правото на обявяване на Република Каталуния, а Мадрид заплаши да задейства чл. 155 от Конституцията, като отнеме автономния статут и наложи централно управление. На 9 октомври Пучдемон подписа символична декларация за независимост на областта. Мадрид даде на властите в Каталуния краен срок, до който да уточнят недвусмислено дали са обявили независимост и да прекратят действията по отделяне от Испания. Той изтече на 19 октомври. Пучдемон поиска преговори, но такива не последваха - премиерът бе категоричен, че не може да има преговори по незаконен референдум. Пучдемон заплаши, че ако Мадрид продължи с „репресиите”, то регионалните власти действително ще обявят независимост. Днес правителството направи първата крачка към отнемането на автономния статут.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 43 (42 ТУК)






Поредният неуспешен опит за тест на пасажерската капсула Hyperloop на Илон Мъск.











Космическият център Джон Ф. Кенеди за подготовка на космонавти в
близост до военновъздушната база Кейп Каневерал.


 



„Обектът е под видеонаблюдение“ . Нов робот – шпионин на компанията Boston Dynamics. Уолтхем, Масачузетс, САЩ.










Иновационна нано лента на пешеходна пътека, намалява смъртността на пътя, Детройт, САЩ.


Риана тръгна на световно турне, Ню Йорк, САЩ.


Цитати на великите: Георги Марков: Меркел цъфва, щом види Борисов, майки искат да го прегърнат под сакото

Премиерът Бойко Борисов има безупречна политическа интуиция. Доказа го четири пъти. И вероятно ще вземе нов мандат.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков по Нова тв. Според него моментът, който ще покаже дали управлението на ГЕРБ и Патриотите се ползва с подкрепата на гражданите, са евроизборите след година и половина. Работа на опозицията е да се опитва да компрометира управляващите, но важното е България да върви напред, обясни Марков.

По думите му "Меркел цъфва, щом види Борисов. Дали защото е била като млада на Черно море в България, дали от някакъв сантимент..., коментира Марков.

Видях с очите си - Орбан му връчи най-големия кръст, който може да бъде връчен в Европа, продължи с хвалбите на Борисов Георги Марков. Според него премиерът има безспорна харизма - като ходи в провинцията - млади майки с по две дечица, са готови да изтърват дечицата си и да го прегърнат. Ако може под сакото, по-добре. Това съм го видял с очите си, разказа още Георги Марков.

"Соларният чадър" ще струва между 1000 и 2000 лв.

Соларният чадър, който се оказа последната иновация на "София тех парк", вероятно ще излезе на пазара срещу цена в обхвата на 1000 - 2000 лева. Това обяви създателят на прототипа Румен Арсенов в интервю за "Тази събота" на бТВ.

Самият той е вложил около 5000 лева собствени средства, като досега не е получил финансиране нито от държавата, нито от частни инвеститори. "София тех парк" му е предоставил помещение от 22 кв.м. под наем срещу 120 лв. на месец.

"Не претендирам да съм изобретател, а новатор. Виждайки някои съществуващи продукти, мисля, че могат да бъдат комбинирани по нов начин", каза още Румен Арсенов.
Той защити прототипа си, като каза, че снимките му са само начален етап на тестовете. Високата цена на бъдещото устройство той обясни с това, че само масичката за охладителя на напитки струва над 500 лв.

Освен хладилната камера и входовете за зареждане на мобилни устройства, Арсенов планира да вгради и система за подаване на сигнали за спешни случаи, така че ако има инцидент на плажа, с едно натискане на бутон да се сигнализира на медицинско лице или спасител.

Създателят на чадъра призна, че в този си вариант устройството му е стандартен чадър с леко подсилване, за да издържи панелите. Соларните батерии са най-евтиният модел, като са купени, за да се види как реагират. Снимката, публикувана във Фейсбук-профила на "София тех парк" е от етапа, в който е тествана електрическата система.

Арсенов показа и плановете си да изгради "подвижна обсерватория" с формата на Сатурн, която да се мести от град на град и да се използва за научни цели.

На тази дата: 21 октомври 1907 г. открити са първите известни останки от Хайделбергския човек

1907 г. открити са първите известни останки от Хайделбергския човек при германския град Мауер. На 17 км от Хайделберг работници откриват в песъчлива почва долна челюст, която наподобява човешката. Затова те незабавно я предават на полицията, откъдето пък я препращат на проф. Ото Шьотенсакс от Хайделбергския университет.

След седмица той оповестява, че челюстта е на праисторически човек, живял преди около 600 000 години. Фосилната находка се оказва на непознат на науката праисторически човек. Проф. Шьотенсакс го нарича Хайделбергски човек по името на университета, където е правено изследването. По-късно фосили от този вид са открити в Араго (Франция), Петралона (Гърция) и Италия. Сега учените са единодушни, че Хайделбергският човек е изчезнал вид от род Човек (Homo).

Хайделбергският човек обитавал Европа преди неандерталеца и е възможно да е негов предшественик. Хайделбергският човек се отличава от предшествениците си с по-голям размер на мозъчната кухина. Предполагаемият среден ръст е 1,8 м, а възстановката, която била направена по челюстта и по намерения на по-късен етап череп в Араго, довело до заключението, че Хайделбергският човек със сигурност е ходил прав. Учените считат, че освен зачатъците на интелигентност, той имал добре сложено тяло, ниско чело, изразителни очи и месести устни.

Предполага се, че този наш предшественик е набавял храната си предимно чрез лов, тоест познавал е и начина да си изработва елементарни, но ефективни оръжия. Предпазвал е тялото си с кожи, използвал е характерните за ранния палеолит примитивни каменни сечива. Белези по костите на елени, слонове, носорози и коне показват, че месото им е било рязано.

Вицове, октомври 2017 г.

Есен

СмЕх/Таралеж/


Урок в училище. Учителката разказва за животните и сезоните:
- Есен е. Листата на дърветата са окапали. На кой сега му е трудно да се крие в храстите?
- На катаджийте – изцепил се Иванчо.

***

Мъжки разговор:
- От пет години не ми става...
- А пък моят, да чукна на дърво, от две...

***

На жените не може да се вярва - хем мъжете им идиоти и простаци, хем децата им - талантливи и надарени...

***

Вече пресичам улицата особено внимателно. Децата, които израснаха с Need For Speed взеха книжки.

***

В английски клуб.
- Джентълмени, вчера с мен се случи много любопитна случка...Представете си: студена дъждовна вечер, седя си пред камината. Неочаквано се чука на вратата. Отварям и гледам прекрасна лейди, цялата подгизнала от дъжда...
- И после?
- Разбира се, поканих я. Тя трепереше от студ и помоли за малко уиски, за да се сгрее, но не помогна, тогава ме помоли за разрешение да седне на коленете ми.
- И?!!!
- Кълна се, джентълмени, няма да мине и половин година и тя ще е моя!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 20 октомври 2017 г.

Цитати на великите: Борисов за Ерменков: Един ахмак казал, че шефът на разузнаването ми е братовчед

Премиерът Борисов отрече обвиненията на Таско Ерменков, че шефът на Държавната агенция
за разузнаване му бил втори братовчед.

”Вчера един ахмак казал, че Драго ми бил братовчед”, рече Борисов и призова медиите да проверяват такава информация преди да я публикуват. ”Оставете ахмаците нека си говорят”, заяви той.



На тази дата: 20 октомври 1833г. В Петербург пристига Жорж Дантес, бъдещият убиец на Пушкин

20.10.1833 г. в Петербург пристига 21-годишният Жорж Дантес, бъдещият убиец на
Александър Сергеевич Пушкин. Дантес пристига от Прусия като компаньон на холандския посланик в Русия барон Луи Хекерен. Дипломатът го представя в императорския двор. Благодарение на препоръчителните писма на пруския престолонаследник Вилхелм, император Николай ІІ го зачислява като корнет в царската гвардия.

През 1835 г. тръгва мълва, че корнет Дантес е влюбен в Наталия Николаевна Пушкина, съпругата на Александър Пушкин. Постепенно светските клюки и интриги нагнетяват обстановката около семейството на поета. Самият Дантес демонстративно ухажва по-възрастната от него нейна сестра Екатерина.

Вечерта на 3 ноември 1836 г. приятелите на Пушкин получават анонимен пасквил с оскърбителни намеци по адрес на Наталия. Пушкин е категорично убеден, че писмата са дело на ръката на Дантес и на неговия осиновител Хекерен.

Пушкин е убеден в невиновността на жена си, но иска да измие с кръв клеветата. Още вечерта на 4 октомври той изпраща предизвикателство за дуел (без посочване на причините) на Дантес. Барон Хекерен веднага отива при Пушкин и издейства отсрочка на дуела поне с две седмици.

На 17 ноември Дантес прави официално предложение за женитба на Екатерина. Сватбата им е на 10 януари 1837 г. Въпреки това дуелът не е провален.

Пушкин и Дантес се срещат край Черната рекичка на 27 януари 1837 г. По време на дуела и двамата противници са ранени, но раната на Пушкин е смъртоносна и след два дни той умира. Дантес незабавно е арестуван и разжалван на редник. Съдът на първа инстанция го осъжда на смърт чрез обесване по закон от времето на Петър І, но при обжалванията присъдата постепенно е смекчавана и 19 март 1837 г. той просто е изгонен от Русия.

Вицове, октомври 2017 г.

Сутрин ей така ходим

СмЕх/Таралеж/


Като чуя съседа да нарича жена си "Съкровище", ми идва да го попитам: Къде я изкопа бе?

***

Едно време женените мъже се познаваха по халката, сега по обърнатия с екрана надолу телефон на масата...

***

Като знам как сънувам, не знам защо не си слагам пуканки до леглото преди да си легна.

***

На пазара в Белград една жена продължително избира яйца от количката на продавача. Тя ги опипва едно по едно, вади ги, някои връща обратно, други оставя настрана.
Продавачът я гледа известно време, след което добродушно казва:
- Све са яйца, госпожа, к*рец нема!

***

Напомням на всички кифли, които цяло лято се гъзарeeха с летните ботуши, че вече е време да си приготвят зимните джапанки!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 19 октомври 2017 г.

Испания отнема автономията на Каталуния

Испания започва процедурата по отнемане на автономията на Каталуния, след като лидерът на областта ѝ Карлес Пучдемон заплаши да обяви независимост, предаде Би Би Си.

Отнемането на статута започва в събота.

От кабинета на министър-председателя обявиха, че правителството ще се събере, за да задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява налагането на централно управление от кабинета над областта.

Днес изтече крайният срок, даден от испанското правителство на Пучдемон, за да изясни дали е обявил независимост на автономната област след референдума, или не.

По време на речта си пред парламента миналата седмица Пучдемон обяви, че Каталуния си е спечелила независимостта, но отложи едностранното обявяване на независимост с няколко седмици, през които да се търси диалог с Мадрид.

Испанското правителство категорично отхвърли идеята за диалог по темата и заплаши да задейства чл. 155, с който да поеме управлението на автономната област.

Минути преди 10 часа, когато изтече поставеният от испанското правителство срок, Карлес Пучдемон разгласи какво е написал в писмо до испанския премиер Мариано Рахой.

"Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост", посочва Пучдемон.


На тази дата: 19 октомври 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война заради куче

Превързочен пункт до Петрич, в който 
бягащи българи намират закрила.
През 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война, но не заради териториални претенции или заради спор за националната принадлежност на мусаката.

Причината за военният конфликт между двете държави е меко казано странен.

На 19 октомври, при граничен пост на прохода Демир капия в Беласица, гръцки граничар изпуска кучето си и то хуква към България. Изпадналият в паника грък изтичва след четирикракото животно, навлиза в българска територия и след съответното предупреждение е застрелян от българските си колеги. Така между България и Гърция възниква военен конфликт, известен като Петричкия инцидент или Войната за безстопанственото куче.

Петричкият инцидент отразен в американската преса.
На 22 октомври ген. Теодорос Пангалос, дядо на едноименния бивш министър на външните
работи на Гърция, вицепремиер и ръководител на ПАСОК, мобилизира VІ гръцка дивизия, която навлиза на десетина километра в българска територия. Гърците превземат десет български гранични села и тръгват към Петрич, но са отблъснати от пограничната стража и около 4 хил. доброволци от ВМРО.
В резултат на това, на 29 октомври гръцките войски се изтеглят на своя територия. Военният министър Иван Вълков изпраща военни подкрепления към зоната на конфликта, но изрично заповядва да не се оказва сериозна съпротива. Вместо това българското правителство отправя меморандум до Обществото на народите, което спира гръцкото нашествие. То също така заклеймява южната ни съседка като агресор и я наказва да плати обезщетение на България в размер на 30 млн. лева.
Равносметката от Петричкия инцидент е следната – 120 убити гръцка войници, двама стражари и няколко цивилни лица загинали от българска страна, както и множество опожарени и ограбени български села, отвлечен добитък, разпиляна селскостопанска реколта…

Не е ясно какво се случва с гръцкото граничарско куче, но допускаме, че след инцидента то емигрира в Америка, където отваря гръцки ресторант в нюйоркския квартал Куинс, който няколко години по-късно хлопва кепенци в резултат на лош мениджмънт и така косвено допринася за избухването на Голямата депресия…

Вицове, октомври 2017 г.

Българският ВИП в една снимка.

СмЕх/Таралеж/


Жена се връща в тъмното кино и не може да се ориентира къде и е реда...Навежда се към един:
- Извинявайте...Вас ли настъпих преди малко като излизах?
- Да...
- Чудесно...Значи това е реда...

***

Възрастен мъж, наблюдавайки разголените момичета по улицата, разсъждава за сексуалната революция:
- Аз моето съм си го отстрелял. За тази революция вече нямам патрони.

***

Най-страшното изпитание за един мъж, когато трябва да прояви съобразителност, находчивост, нестандартно мислене и въображение – това е моментът, когато жена му го попита:
"Нищо ли не забелязваш?"

***

На комшиите дъщеричката нарисува коте и след няколко дни намериха същото зад входната врата. Сега по цял ден рисуват къща в Испания, нова кола, пари...

***

- Можеш ли да кажеш, че се е сбъднала някоя от детските ти мечти?
- Да, когато мама ме дърпаше за косата, мечтаех да съм плешив.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 18 октомври 2017 г.

Депутатът от БСП Георги Стоилов е бил съдружник със задържаната си снаха

Депутатът от БСП Георги Стоилов е бил съдружник със снаха си Цветелина Стоилова, която бе задържана заедно със съпруга си като част от група за рекет в Русе.

Това разкрива бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който напусна парламента след скандала с отправената заплаха към тв водещия Виктор Николаев, на страницата си във фейсбук.

Тодоров написа:

Скандалът с рекетьорите от Русе и депутата от БСП Георги Стоилов става все по-мащабен. Каква е новата информация, която вече имаме?

Действащият депутат от БСП Георги Стоилов, брат на обвинения в рекет Илия Стоилов, се оказва, че до 2013 г. е бил съдружник на Цветелина Стоилова, също обвинена за рекет . Двамата са били съдружници във фирмата "Монарх Мултигейм Технолоджи". Дружеството се е занимавало с внос и ремонт на хазартни машини. През 2013 г. Георги Стоилов става шеф на русенския офис на ДФ "Земеделие" и прехвърля дяловете на Цветелина Стоилова. Бизнес империята "Монарх", свързана с депутатския брат е добре известна на русенската полиция и местното поделение на ДАНС. Фамилията има верига от заложни къщи, чрез които дава кредити срещу лихва, притежава още кафенета и нощен стриптийз бар. На 26 януари 2016 г. двама агенти на ДАНС посещават заложната къща на фамилията, където са посрещнати от Цветелина Стоилова. Те правят задълбочена проверка дали заложната къща изпълнява мерките срещу изпиране на пари, както изисква законът. Резултатът от проверката показал, че "Монарх Кредит Груп" май не отговаря на изискванията и няколко месеца по-късно фирмата била глобена с 2000 лв.


В кулоарите на парламента пък депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви: "Искаме да знаем дали е вярно, че през 2016 година е взривен автомобил Лексус, собственост на брата на депутата Стоилов, който обаче е бил управляван от г-н Стоилов".

 "След като считат, че няма нищо нередно в действията г-н Георги Стоилов защо връщат дарението на брат му.
Ако тези пари са чисти, защо ги връщат?!", попита още депутатът от ГЕРБ.

На тази дата: 18 октомври 1941 г. в Токио е арестуван съветският разузнавач Рихард Зорге

1941 г. в Токио е арестуван съветският разузнавач по време на Втората световна война Рихард Зорге. Зорге с агентурен псевдоним Рамзи е журналист в Германия и Япония.

През 1914 г. Зорге се записва като доброволец в немската армия и участва в Първата световна война на западния фронт в състава на полевата артилерия. Ранен тежко е освободен от армията. Докато се лекува в болницата, се запознава и сближава с леви социалисти. През 1917 г. става член на Независимата социал-демократическа партия, а през 1919 г. член на Германската комунистическа партия. През 1922 г. се премества във Франкфурт, където събира информация за финансовите и бизнес среди. В периода 1920-1921 г. е редактор на комунистически вестници в Солинген.

През 1924 г. пристига в СССР, става съветски гражданин и член на РКП(б). Завършва разузнавателната школа при Ян Берзин и Семьон Урицки. Постъпва във Военното разузнаване на Червената армия и заминава за Англия (1929). През ноември с.г. се завръща в Германия и по инструкции на Москва става член на нацистката партия, което служи за прикритие на дейността му.

Заминава официално за Шанхай като журналист на в. „Франкфуртер Цайтунг” и продължава с разузнавателната си дейност (1930).

През 1933 г. се завръща за кратко в Берлин, за да може след това да мине за немски журналист в Япония. Същата година посещава и САЩ като немски кореспондент. Получава разрешение да работи за немците и става двоен агент. Немското посолство в Токио го счита за нацист. Неговата задача е да организира шпионска мрежа в Япония (1935).

Началникът на IV-то управление на военното разузнаване Ян Берзин, който го вербува е арестуван и ликвидиран (1938). Зорге е поканен да се завърне в СССР, но успява на няколко пъти да отклони поканата. През цялото време продължава да дава важни данни, включително за нападението на Германия над СССР. През 1941 г. е арестуван от японската полиция, две годинислед това е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена в 10.20 ч. на 7 ноември 1944 г. в токийския затвор „Сугамо”.

Вицове, октомври 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Абе хора, колко не-та трябва да има в думата „женене”, за да разберете, че е предупреждение за опасност?!

***

Мъжете са като автобусите. Чакаш, чакаш да дойде твоя, па накрая тръгнеш с прекачване...

***

С появата на биткойните, лафът - "Аз да не ги копам тия пари.", губи смисъл.

***

Ако изгледаш "Матрицата" наобратно, можеш да видиш как Киану Рийвс се отказва от наркотиците и си намира стабилна работа в офис.

***

– Млада красавице, мога да ви обуча в изкуството на любовта!
– Каква сума мислите да вложите в моето образование, господине?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 17 октомври 2017 г.

Правописна грешка на медалите от Софийския маратон

Тази година маратонът в София имаше едни от най-красивите медали в историята си.
Една правописна грешка обаче хвърли сянка върху изработката им.

На медалите е изобразен Народният театър "Иван Вазов" с тичащи пред него хора. Вместо думата "театър" обаче е изписано "театар".

Медалите са поръчани още през лятото на английска фирма и са произведени в Китай.

Фотофакт: Президентшата се крие с фас в ръка зад контейнери за смет в Чикаго!

Пореден гаф в биографията си на първа дама записа Деси Радева. Съпругата на Румен Радев се издъни типично по байганьовски в Чикаго, където наскоро придружи президента на срещата му с българската общност в мегаполиса. Известната ни спортна журналистка Ваня Влашка, която от години живее в града, щракна президентшата в срамна ситуация – да пуши, скрита зад контейнери за смет, докато мъжът й разговаря със сънародниците ни в българската църква.

Ето какво написа във Фейсбук Влашка:

„Преди две седмици президентът Радев беше в Чикаго. Въпреки, че това не е моят президент, отидох на срещата в българската църква. Просто слушах, записвах разговора и снимах малко. Не беше нищо особено. След срещата обаче, когато си тръгвах, забелязах, че „първата дама“ се е скрила зад едни контейнери за боклук в двора на църквата и пуши, придружавана от две дами.

Служител на американската „Сикрет сървиз“ ги охраняваше, застанал с гръб. Снимах ги… Две седмици разсъждавах върху това дали да пусна снимката във „Фейсбук“, или не. Като пушач напълно я разбирам защо го е направила. Но като „първа лейди“ на една държава от Европейския съюз, дошла на посещение в Америка, би трябвало да се информира предварително, че това е страна, в която пушенето на обществено място не е приемлив стил на поведение дори за клошарите.

Беше грозно и унизително, така го усетих. В същото време си мислех: защо трябва да се включвам в общия хор от критикари, които постоянно обсъждат „Генерал Деси“, нейните рокли, обувки, прически и т.н.? Днес обаче ми хрумна, че това е може би парченце от големия политически пъзел и правото ни да знаем кой и какви хора управляват България. Ако съпругата на българския президент се крие с цигара зад контейнери с боклук и нейният съпруг няма нищо против, какви ли ги върши самият той?“

Ваня Влашка бе дълги години репортер и редактор в спортния отдел на в. „Труд“. Преди това беше и елитна баскетболистка.

На тази дата: 17 октомври 1915 г. Започва битката при Криволак с участие на войски на Франция и България, която завършва с отстъпление на французите

1915 г. — Първата световна война: Започва битката при Криволак с участие на войски на
Франция и България, която завършва с отстъпление на французите на 21 октомври.

След намесата на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 година при настъплението срещу Сърбия Първа българска армия разбива сръбските войски в Нишката операция, а Втора българска армия - в Овчеполската операция. Същевременно в началото на октомври части на Антантата правят десант в Солун и тръгват на север с цел да се съединят с оттеглилите се в Косово сръбски части.


Настъплението на 57-ма и 156-та френски дивизии е посрещнато от Южната група на Втора българска армия, съставена от части от 2 тракийска, 5 дунавска, 7 рилска и 11 македонска дивизия. Сражението се развива с променлив успех при огромни загуби и от двете страни, като основният удар от българска страна е поет от 11 дивизия. В крайна сметка въпреки численото си преимущество французите отстъпват обратно на гръцка територия.



Вицове, октомври 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Умират българин и американец и отиват в ада. Дяволът ги пита в българския или в американския ад искат да бъдат. Те питат каква е разликата. - Ами разликата - отвръща дяволът - е, че в американския ад изяждаш по 1 кофа лайна на ден, а в българския по 2. Американецът, разбира се, иска по-доброто и избира американския, а нашия плюе на всичко чуждо и избира българския. Срещат се след 1 година и американецът казва: - Ти, приятелю, направи много лош избор, аз сутрин изяждам по 1 кофа лайна и после съм свободен, а ти се мъчиш с 2. - Нищо подобно! При нас е българска работа - ту лайна не са докарали, ту кофи няма за всички...

***

Уличен търговец звъни на вратата, отваря жена, търговеца:
- Ще желаете ли да купите книгата "500 хитри извинения за пред вашата жена, че сте закъснели"?
- Защо, по дяволите, ще купувам аз тази книга? - пита жената.
Продавачът отговаря:
- Защо тази сутрин продадох една на мъжа ви.

***

- Миличък, имаме един живот, имаме нашата любов, дай да захвърлим всичко и да избягаме?
- Ма къде ще бягаш ма, кой ще прави туршиите?....

***

- Имате ли някаква работа за мен? - разпитва безработен човек в строителна фирма. - Може и да се намери... Какво сте работили преди да останете без работа? - Занимавах се с политика. Бях министър. - И вие смятате, че в строителството има работа за бивши министри? Питам Ви, какво може да прави един министър в строителството? - Мисля, че бих могъл да правя първата копка на всяка нова сграда...

***

– Аз съм дебела и самотна…
– Глупости, не си дебела. Хайде покажи къде си дебела…
– Ако искаш, ще ти покажа къде съм самотна…

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 16 октомври 2017 г.

Фотофакт: Холандският премиер Марк Рюте пътува по служебни дела

На тази дата: 16 октомври 1912 г. българската армия за първи път използва самолет за разузнаване

1912 г. българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин. Авиаторът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев със самолет „Албатрос” в започналата Балканска война извършват първия разузнавателен полет. Тогава двамата авиатори излитат от полевото летище на километър югоизточно от Мустафа паша, днес Свиленград, за да разузнават обсадения Одрин.

Самолетът, с който е извършен полетът, е „Албатрос F-2”. Това е модифицирана версия на френския двуплощник „Фарман” с гондола за екипажа и редови двигател „Аргус” вместо оригиналния ротационен двигател.

По-късно този полет предизвиква големи спорове. В дневника за бойните действия на Аеропланното отделение това знаменателно събитие е отразено съвсем кратко, заедно с други данни за проведената дейност през деня.
В периода от 16 октомври до 17 ноември самолетите на отделението извършват 15 излитания за изпълнение на бойни задачи – предимно разузнаване на османските позиции около Одрин (Караагач, Юруш, Кадънкьой, Доганджа, Емекчикьой и ъгъла между Марица и Тунджа). На 17 ноември 1912 г. италианския авиатор Джовани Сабели и наблюдател майор Васил Златаров със самолет "Блерио XI" за пръв път в историята на българските военновъздушни сили извършват въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин.  Противно на общоприетото мнение в България, това не е първата въздушна бомбардировка в света; първата въздушна бомбардировка в света е извършена на 1 ноември 1911 от италианския лейтенант Джулио Гавоти, бомбардирал турско-арабските сили в Либия.

Първоначално Балонното отделение на Въздухоплавателния парк е подчинено на командира на 2-ра бригада от 9-та пехотна плевенска дивизия и извършва основно наблюдение на бойното поле край Одрин. Балонът „София-1“ е издигнат за пръв път на 15 октомври над позицията, на 2 км източно от Доганджа, като до първото примирие извършва наблюдения в продължение на 10 бойни дни. В периода 16-18 октомври балонът е изнесен при с. Кемал, след което поради лошите метеорологични условия е издигнат отново едва на 22 октомври. На 23 октомври е придаден към сръбската Тимошка дивизия, но отново поради лошите условия е издигнат чак на 30 октомври, когато освен за наблюдение на бойното поле се използва и за коригиране на огъня на артилерията.

Вицове, октомври 2017 г.

Царе на рекламата

СмЕх/Таралеж/


Две блондинки се качват в автобуса. Първата пита шофьора:
– Извинете, с този автобус мога ли да стигна до гарата?
– Не.
Втората:
– А аз?

***

Младо семейство е в леглото. Съпругата казала:
- Скъпи, хайде да изиграем една ролева игра!
Съпругът:
- Хайде.
Съпругата:
- Ти си шофьор на такси, а аз съм младо и красиво момиче, което току що е пристигнало в града и няма пари да си плати.
Съпругът:
- Хайде.
Съпругата:
- Чичо таксиметров шофьор, хайде да ме закараш, но да знаеш, че нямам пари, за да си платя! Моля те, ще ти се реванширам!
Съпругът:
- Изчезвай от тукаа!

***

За какво ви е умна, красива и образована жена, ако най-важният въпрос към нея ще е:
- Какво ще ядем?

***

Където и да отидеш да живееш, съседът с бормашината винаги ще те открие и ще купи съседния апартамент!

***
- Братле, вярваш ли в прераждането?
- Да. Натъквам се на жени, които казват, че са по на 35 години, а помнят събития отпреди 45.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 15 октомври 2017 г.

Американската киноакадемия изключи скандалния продуцент Харви Уайстийн

Американската академия за киноизкуство, която присъжда наградите "Оскар", изключи обвинения в сексуални посегателства продуцент Харви Уайнстийн, предаде Ройтерс.

Академията съобщи, че решението за "незабавното му изключване" е взето на извънредно заседание на управителния съвет вчера с "мнозинство, далеч надвишаващо от две трети".

Изключването на 65-годишния Уайнстийн от най-престижната организация в бранша последва публикации в "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър" за обвиненията на цяла поредица жени, които той подлагал на сексуален тормоз при инциденти, датиращи още от 80-те.

При това Академията подчерта, че отправя по-широко послание:

"Ние не просто се дистанцираме от човек, който повече не заслужава уважението на колегите си, но и изпращаме сигнал, че ерата на умишленото игнориране и срамното съучастничество в хищническото сексуално поведение и тормоз на работното място, в нашата киноиндустрия е приключила. Става въпрос за дълбоко обезпокоителен проблем, за който няма място в нашето общество. Управителният съвет продължава да работи за установяването на етични стандарти на поведение и от всички членове на Академията ще се очаква да бъдат образец за спазването им".

Софийският маратон, има рекорден брой участници

Сн. "Таралеж"
Започна Софийският маратон, стартът бе даден пред Националния стадион "Васил Левски". Масовото участие е в трикилометровата отсечка, а големите маратонци ще изминат 42,195 километрова отсечка, други ще бягат 21,098 км и 10,550 км.

Тазгодишното 34-то издание на маратона, който е един от най-старите в Европа, има рекорден брой участници - 3000, като близо една трета от тях са чужденци. Има атлети от 5 континента.

На тази дата: 15 октомври 1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари

1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари. Маргарета Гертруда Зееле, известна като Мата Хари, е холандска танцьорка и куртизантка.

Едва 18-годишна се жени и заминава със съпруга си за Ява. Двамата се връщат в Холандия през 1903 г. и се развеждат, а същата година Маргрета заминава за Париж. Там си изкарва прехраната с циркови номера и като модел, а от 1905 г. започва да трупа популярност като танцьорка на екзотични танци под артистичния псевдоним Мата Хари. Успехът й е подплатен от финансовата подкрепа на милионера индустриалец Емил Етиен Жиме.

Фриволното поведение й проправя път до висшите среди и тя поддържа близки отношения с политици и военни не само във Франция, но и в Германия и Русия и логично след избухването на Първата световна война работи като двоен агент. Уличена е като шпионка през януари 1917 г., когато френските служби прихващат шифровано радиосъобщение на германския военен аташе в Мадрид, в което се споменава за агент Н-21. По съдържащата се в него информация французите решават, че агент Н-21 е именно екзотичната куртизантка.

Мата Хари е арестувана през февруари в Париж, обвинена в шпионаж в полза на Германия и призната за виновна. Разстреляна е на 15 октомври.


Вицове, октомври 2017 г.

СмЕх/Таралеж/
Костюм малкия диктатор


Вчера намерих в парка една млада гъска със счупено крило. Тя не може да отлети на юг, а тук няма да понесе зимата. Добри хора, моля помогнете... кой с колкото може, за да мога да я отнеса до Малдивите или поне до Бали...

***

Човек е най - остроумен малко преди да му паднат предните зъби...

***

Холивудският продуцент Харви Уейнстейн подготвя своето оттегляне с реализирането на биографичен филм за живота на легендарния композитор Йохан Себастиан Бах, който ще носи недвусмисленото заглавие "Всичко е Бах"...

***

- Като те видя скъпа, ми иде да цитирам Яворов...
- Пък аз като те видя, ми идва да цитирам Христо Стоичков...

***

- Петров, какво сте правили с двете асистентки в лабораторията?
- Нищо...
- А защо заека ви гледа с такова уважение?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/