събота, 2 декември 2017 г.

Турция забрани на мъжете да си боядисват косата с черна боя

Управлението по религиозните въпроси на Турция (Дианета) издаде фетва (религиозна заповед) за недопустимостта мъжете да използват черна боя за коса.

Боядисването на косата, брадата или мустаците е допустимо, ако няма за цел да измами хората. но боядисването на мъжете в черно не се позволява по ислямските норми. Това се смята за неприемливо", се казва в писмени отговори на въпроси на вярващи, разпространи от Дианета.


Освен това се налага забрана за музика, която служи за "разпространение на греха" и забрана да се работи на места, където се продава алкохол. Прави се изключение само "ако няма други възможности да се работи, за да се живее". По-рано Управлението по религиозните въпроси на Турция нарече неуместно от ислямска религиозна гледна точка операциите с виртуалната валута биткоин.

Фотофакт: Марадона на жребия в Русия

Марадона вероятно си мисли: Пак ли съм надрусан или това е просто Русия?!:)

България крила цяла седмица за радиоактивното замърсяване

Оказа се, че българските институции са крили цяла седмица за наличието на радиоактивното замърсяване с Рутений 106 над България. Изтекли документи на Международната агенция за атомна енергия показват, че България е подала към нея информация за Рутений 106 в станция Козлодуй на 2-и октомври, а съседната станция в Румъния - Бенет - е подала информация още на 30-и септември.

А оповестяването за българските граждани е станало едва на 6-и октомври, при това чрез кратка информация в сайта на Агенцията за ядрено регулиране. Оказва се, че радиоактивния облак с Рутений 106, идвайки от Южен Урал, е преминал над долното течение на река Дунав и измерванията в Румъния и България са с най-високи стойности за всички станции в този период.


На тази дата: 2 декември отбелязваме премахването на робството!

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството.
Чества се по решение на Общото събрание на ООН в деня на приемането му 1949 г. Робството е социално-икономическа система, при която хора  са разглеждани като собственост. Тези хора не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си. 

В някои правни системи собствениците дори имали правото да убиват своите роби. Робството е официално забранено във всички държави в света, но според различни оценки броят на съвременните роби е между 12 и 27 милиона души - едно от най-ниските относителни нива в световната история. Повечето от тези хора са дългови роби, главно в Южна Азия, които са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения. 

В развитите страни съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, главно на жени и деца с цел проституция. Съществуват свидетелства за наличието на робство при много култури още във времето преди най-ранните писмени източници. 

Смята се, че масовото робство изисква стопански излишъци и сравнително висока гъстота на населението. То вероятно се развива едва с появата на земеделието по време на започналата през 11 хилядолетие пр.н.е. Ранни археологически сведения за наличие на робство са праисторически погребения от Долен Египет, датирани към 8 хилядолетие пр.н.е. Най-ранните писмени сведения са части от Законника на Хамурапи, съставен в Месопотамия през 18 век пр.н.е. В него се предвижда смъртно наказание за тези, които подпомагат бягството на роби.

Библията също разглежда робството като отдавна установена институция. Робството е известно в почти всички ранни цивилизации - Шумер, Древен Египет, Китай, Акадското царство, Асирия, Индия, Древна Гърция, Древен Рим, при маите, ацтеките и инките. Робите в Древността са смесица от попаднали в робство заради дългове, наказани за престъпления, военнопленници, изоставени деца и деца на роби.

Вицове, декември 2017 г.

Даже да сте над 30 има шанс
да дочакате принца.

СмЕх/Таралеж/


Прибирам се от Карибите весел, отпочинал... Митничаря на летището гледа ухиленото ми лице, гледа паспорта ми и намусен пита:
- Каква е целта на вашето завръщане?

***

Пред Никулден...
Скъпа, с какво за Бога си напълнила този шаран?!
- А, той си беше пълен!

***

С наближаването на студовете сложих хранилка за птици на прозореца. Не толкова от любов към птиците, колкото да осерат на комшията отдолу сателитната чиния.

***

След празниците:
- А! Ново клинче?
- Ммм, не - шалвари...

***

Пиян отива в тоалетната и дълго рови из гащите си.
Накрая промърморва:

- Ей, не се научи тая мойта, като вземе нещо, да си го върне на мястото му...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 1 декември 2017 г.

Майкъл Флин призна, че излъгал ФБР за руските си контакти

Бившият съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин призна, че е дал неверни показания пред ФБР по разследването за руската намеса на президентските избори в САЩ, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на съдебни документи.

Той ще стане четвъртият обвиняем в мащабното разследване на специалния съветник Робърт Мълър и група прокурори за евентуална намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати миналата година.

Флин, който бе активен поддръжник на кампанията на Тръмп, признава, че е излъгал ФБР за свой разговор с руския посланик Сергей Кисляк в периода между избирането на новия президент и встъпването му в длъжност, съобщи БТА.

Броени дни след като Тръмп влезе в Белия дом през януари, Флин бе разпитван от ФБР.

Съветникът беше принуден да напусне поста си през февруари, след като се разбра, че е прикрил факта, че е обсъждал с Кисляк американските санкции срещу руски физически и юридически лица.


Обвинения вече бяха повдигнати на трима членове на предизборния щаб на Тръмп - на бившия ръководител на щаба Пол Манафорт и неговия бизнес съдружник Рик Гейтс, както и на бившия съветник по външната политика Джордж Пападопулос.

Визите за Канада падат днес в 16 часа

Визите за Канада падат днес в 16 часа за българи и румънци. Пътуването ще става само с електронно разрешение, ако е със самолет.

Българите и румънците нямат да имат нужда от допълнителни документи, когато влизат в Канада по суша или по вода.

При полети, които изискват трансфер на канадско летище обаче, българите и румънците също ще имат нужда от електронно разрешение(eTA).

Хората, които вече имат eTA, няма нужда да кандидатстват отново.


eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, за посещение или за бизнес. В повечето случаи, eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата.

Депутатите с 400 лв. добавка заради нощното заседание за бюджета

Депутатите ще получат този месец минимум 400 лв. добавка към заплатата, заради скандалното снощно заседание за приемане на бюджета, което продължи до 03:15 ч. на следващата сутрин. Това са две минимални пенсии и ще се получат за няколко часа преуморяване на народните избраници в името на държавните финанси. Добавката идва на основание на кодекса на труда и е за „извънреден и нощен труд“.

Съгласно закона, такова трудене се заплаща със 100% увеличение. За нормалния работник това трудно се прилага, те често хорате и изобщо не си получават възнагражденията. Но за депутатите всичко е „по устав“ и си се плаща. Един депутат взима малко над 3000 лв. заплата, а заедно с всички преизчисления и надбавки – около 5000.

Това прави ставката за 1 ден, при 22 работни дни около 230 лв. Вчера избраниците са работили 18 часа. Т.е. имат 10 часа извънреден труд. Т.е. 1,25 дни. Дължимата заплата за това става 287 лв. Но следва надбавката от 100%.


Т.е. веднъж денят се брои като ден, а втори път – като извънреден. Общо ще вземат 574 лв. Тъй като обаче има данъци, то „чисто“ ще добавят към доходите си между 400 и 500 лв. Днес обсъжданията на бюджета продължават. Ако все така неуморно работят, може да се наложат отново добавки, което пък означава, че самият бюджет ще влезе в преразход.

На тази дата: 1 декември 1953 г. отпечатан е първият брой на еротичното списание „Плейбой”

1953 г. отпечатан е първият брой на еротичното списание „Плейбой”. Сега списанието излиза в около 30 държави. 

До 50-те години на миналия век, сексът е тема табу в САЩ. Неговите тайни не излизат извън пределите на спалните помещения. Еротиката в списанията и филмите се свежда до дами по бански костюм, при това закриващ две трети от женското тяло. Медиите и изкуството изтъкват ролята на нежния пол предимно като съпруга, майка и домакиня - старателна, добродетелна и целомъдрена.

Хю Хефнър обаче бързо проумява, че еротиката е прекрасна опаковка. За да стартира списанието той взима назаем 1000 долара от майка си. Първите варианти за име на списанието били „Джентълмен”, „Сатир”, „Ерген”, „Ергенско парти”, „Цилиндър”...

Първият „Плейбой” е отпечатан в 70 000 екземпляра. От тях 54 175 бройки с цена 50 цента се разпродават като топъл хляб за броени дни. 

На корицата е поставена целомъдрена снимка на малко познатата по това време Мерилин Монро. Но „бомбата” била заложена на вътрешните страници на изданието, където бъдещата кинозвезда била представена по евино облекло и в сладострастни еротични пози. Хефнър й плаща хонорар от ...500 долара.

В първия брой на изданието място намират още една от историите на Шерлок Холмс, както и статия за братята Дорси. Не са пропуснати и няколко дизайнерски идеи как предприемчивият мъж да оборудва фирмения офис по последния писък на модата.
Списанието е първото, което въвежда практиката да се представя по един модел на първа страница във всеки брой. Най-продаваният брой на списанието е за месец ноември 1972 г., в тираж 7,2 млн. копия - моделът на корицата тогава е Пам Роулингс. 

Любопитен факт е, че през 2010 г. „Плейбой” публикува и специална версия на сайта си, която е предназначена за преглед от работното място - без голи снимки и нецензурни изрази. Това е отговор на фирмената политика на много компании да забраняват достъпа до сайта от компютрите на своите служители.

Вицове, декември 2017 г.

Аляска

СмЕх/Таралеж/


- Имате ли хобита? - Да, жени и пиене. - Но това са пороци, не хобита! - Добре, тичане. - И къде тичате? - Където има жени и пиене...

***

Строена шотландска рота. Капитанът:
- Боецо, защо полата ти е по-дълга с десет сантиметра, отколкото е по устав?
- Капитане, а вие как мислите?

***

Турист посещава малко градче и вижда, че пред една от къщите свири оркестър.
- Какво правите тук? - пита той.
- Правим серенада на кмета, защото днес има юбилей - отговаря диригентът.
- Това май не е много любезно - казва туристът. - Би могъл поне да се покаже на прозореца.
Тромбонистът спира да свири и мърмори:
- Е, не мога да бъда на две места едновременно, все пак...

***

Пред магазинче за закуски:
- Извинете, каква е тази закуска чост?
Продавачката:
- Това е цената - 40 ст.

***

Пиян отива в тоалетната и дълго рови из гащите си.
Накрая промърморва:

- Ей, не се научи тая мойта, като вземе нещо, да си го върне на мястото му...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Спокойно! Партийната субсидия е спасена!

Всички партии, минали бариерата от 1% на избори, ще продължават да взимат държавна субсидия от 11 лева на спечелен глас. Това решиха депутатите, след като гласуваха набързо текстовете, залегнали в закона за държавния бюджет за 2018 г., касаещи годишната издръжка на политическите формации.

Хората на Веселин Марешки от "Воля" внесоха предложение партиите, минали на последните избори 1%, но не и 4-процентовата бариера за влизане в парламента, да получават субсидия от скромното левче на глас. Още по-изненадващо депутатите от бюджетна комисия проспаха това предложение и го приеха. Така то залегна във финалния вариант на държавния бюджет.

Де факто тази промяна засегна само формацията на варненския опонент на Марешки Костадин Костадинов - "Възраждане". Но пък създаваше опасен прецедент при следващи избори още малки формации съвсем да изпаднат зад борда поради невъзможност да поддържат партийния си живот.

Оказа се, днес от "Воля" са оттеглили предложението си, вероятно заради обвиненията, че чрез тях Марешки се опитва да удари Костадинов, с когото водят и съдебни битки. По тази причина нямаше дебат и еднаквата и за малки, и за големи партийна субсидия от 11 лева бе спасена.

Отдавна обаче се води дебат дали тя да не бъде премахната или поне намалена. От поведението на пленарната зала днес не пролича някой да има намерение да инициира пак такъв дебат, който би трябвало да мине през промяна в закона за политическите партии. По темата се изказа само депутатът от левицата Жельо Бойчев, без да засяга пиперливата тема с размера на парите, които държавата отпуска на политическите формации.

Танцът със саби на Бойко Борисов и Симеон в Саудитска Арабия! Видео

Премиерът Бойко Борисов, а и бившият премиер Симеон Сакскобурготски станаха част от традицията в Саудитска Арабия и участваха в специалния танц със саби.

Борисов разпространи кадрите от събитието във фейсбук.
Танцът бе с принц Султан Бин Сауд.

При посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия по-рано през годината видеото с неговия танц със саби стана тотален фит в социалните мрежи.

Малко след снимките се появи и видео на танца на Борисов и Симеон.


ВИДЕО

На тази дата: 30 ноември 1939г. Съветският съюз напада Финландия и започва 100-дневна война

30.11.1939 г. Съветският съюз напада Финландия. Съветската армия масирано нахлува във Финландия, с което се слага началото на кръвополитната 100-дневна Съветско-финска война.

С подписването на Пакт Рибентроп-Молотов Финландия е оставена в сферата на влияние на Съветския съюз. А окупирането и подялбата на Полша показват неадекватната и неангажираща позиция на другите западни държави по преразпределение на териториите на Източна Европа.

По това време СССР има основателни притеснения за района около Ленинград - втория по големина и значение град в Съветския съюз, тъй като се намира в обсега на артилерията на Финландия. А Финландия все повече гравитира към нацистка Германия.

Вместо да потърси решение по пътя на преговорите, Москва през октомври 1939 г. отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация блатист район в Карелия. Финландското правителство отказва. Дискусиите стават разгорещени, тонът на руския печат започва да става заплашителен и на 28 ноември съветското правителство анулира Договора за ненападение от 1932 г., а след два следва интервенцията.

Във войната от страна на СССР са въвлечени 998 100 войници, над 2500 танка и 3880 самолета. Финландия може да противопостави около 340 000 войници, едва 32 танка и 114 самолета. Съветското командване е убедено, че войната ще бъде бърза и победоносна, но не става така. Първоначално руското настъпление е затруднено, тъй като руснаците не могат да прехвърлят достатъчно войски на театъра на бойните действия. Те разполагат само с една-единствена железопътна линия от Ленинград до Мурманск с едно отклонение до финландската граница.

На свой ред командващият финландските войски ген. Карл Густав Манерхейм използва адекватна на терена и на климатичните условия бойна тактика. Финландските войници са по-добре екипирани за зимна война и, за разлика от червеноармейците, не умират с хиляди от неимоверния студ. Те се придвижват се на ски, носят маскировъчни бели дрехи и използват максимално предимствата на природните дадености - безкрайни гори и блата.

Укрепената линия „Манерхайм” не е пробита. Нанесеният спомагателен удар в труднопроходимите райони северно от Ладожкото езеро завършва с пълен неуспех - две съветски дивизии попадат в обкръжение и са напълно унищожени. До края на войната в този район са напълно унищожени пет съветски дивизии. Отразила се е липсата на подготовка за водене на бойни действия изобщо и в частност в зимни условия.

Въпреки всичко военната операция продължава. Към края на февруари съветските войски излизат до финските тилови отбранителни позиции в района на Виборг. Боевете за този град продължават чак до сключване на примирието.

В хода на войната руснаците съсредоточават многократно превъзхождащи в жива сила и въоръжение сили и постепенно вземат надмощие. Малката армия на Финландия започва да се стопява, а боеприпасите привършват. След като финландското правителство не получава обещаната от западните страни помощ се принуждава да поиска мир.

На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и е подписан Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия.

Резултатите от бойните действия са съкрушителни за Съветския съюз. Загубите на Съветската армия са над 321 000 души (126 875 загинали или изчезнали, 188 671 ранени и 5572 пленени), 3543 танка, между 261 и 515 самолета.

Въпреки многократно превъзхождащия противник загубите на Финландия са 70 461 души (25 904 загинали или изчезнали, 43 557 ранени и 1000 пленени), 20-30 танка и 62 самолета. Митът за непобедимостта на Съветската армия се сгромолясва и в определена степен дава допълнителна увереност на Хитлер за успех в агресията срещу СССР.

Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14 октомври 1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г.

В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий. Заради агресията и започването на войната СССР е изключен от Обществото на народите.

Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Мъж отива да търси работа в Канадските пощи. Интервюиращият го пита:
– Алергичен ли сте към нещо?
Мъжът отговаря:
– Да, към кофеин. Не мога да пия кафе.
- Ок, били ли сте някога на военна служба?
- Да, бил съм на една мисия в Афганистан.
Интервюиращият казва:
– Това ще ви донесе 5 допълнителни точки към характеристиката. А имате ли някаква степен на инвалидност?
– Да. Избухна бомба близо до мен и изгубих двата си тестиса.
Интервюиращият прави гримаса и вписва: инвалидност, получена при служба на Родината! Това носи допълнителни бонус точки. Окей. Според регламента имате достатъчно точки, за да ви назнача още сега. Нормалното ни работно време е от 8 сутринта до 4 следобед. Можете да започнете утре в 10 часа и да си планирате нещата всеки ден да идвате в 10.
Мъжът озадачено го пита:
– Щом работното време е от 8 до 4, защо да идвам в 10?
- Това е държавна работа.
- казва интервюиращият.
- Първите два часа пием кафе и си чешем таша*ите. Няма смисъл да идваш преди 10...

***

Ново от маникюристката:
Нокти с подходяща дължина и форма за търкане на талончета от националната лотария.

***

СМС от възпитан мъж, към разпасаната му жена:
- На майка те моля, прибери се у дома!

***

- Мамо, лампичките на елхата горят.
- Не се казва "горят", а "светят".
- Мамо, вече и пердето светна.

***

- Моля те, ожени се за мен. Откакто те познавам, не мога да спя ...

- И искаш да се ожениш за мен за да се наспиш ли?!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 29 ноември 2017 г.

Осъден от трибунала в Хага се самоуби с отрова пред съда

Бившият командир на босненските хървати Слободан Праляк почина днес, след като изпи отрова в Трибунала в Хага, който потвърди 20-годишната му присъда за военни престъпления, съобщиха световните медии.

След заседаниео 72-годишният Праляк е починал в болница.

След произнасянето на окончателната присъда за военни престъпления срещу босненските мюсюлмани, Праляк е отпил от малко шише, изправил се е и изкрещял:

"Аз не съм военен престъпник, отхвърлям тази присъда."
Линейка и парамедици веднага са го откарали в болницата.

Праляк беше осъден за масови убийства, извършени от командваната пряко и непряко от него армия на Босна и Херцеговина. По това време той е висш чиновник във военното министерство.

Днешното заседание на съда в Хага бе прекратено.

Същият трибунал осъди преди седмица на доживотен затвор за геноцид друг бивш военен командир на босненските сърби Ратко Младич.

Самолетът на Борисов не е бил допуснат да прелети над Иран

Правителственият самолет „Еърбъс“, с който премиерът Бойко Борисов замина вчера на официално посещение в Саудитска Арабия, е бил принуден от изтребители да прелети над Ирак вместо над Иран. Темата се коментира и в кулоарите на парламента. Всички документи за полета са били абсолютно изрядни.

Ето какво гласи официално изявление от вицепремиера и външен министър Захариева:

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство.

Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас. След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.



В същото време някъде в Саудитска Арабия


На тази дата: 29 ноември отбелязваме Ден за солидарност с палестинския народ

По решение на Генералната асамблея на ООН от 1977 г. 29 ноември е обявен за 
Международен ден за солидарност с палестинския народ. Датата е избрана, тъй като именно на този ден през 1947 г. ООН приема резолюцията за разделяне на Палестина на две части - еврейска и арабска, които по-късно стават отделни държави — Израел и Палестина.

Известно е изказването на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по повод отбелязването на 29 ноември: „Сега аз съм с онези, които в целия свят изразяват дълбока солидарност с палестинския народ, чиито страдания продължават. Той продължава да няма държава и е подложен на гнет. Изразявайки своята солидарност с тях, аз не пренебрегвам страданията на народа на Израел. Той е лишен от сигурност и постоянно противостои на тероризма.“
Още в края на миналата година ООН обяви цялата 2014-а за Международна година за солидарност с палестинския народ. Решението бе подкрепено от 110 страни членки, включително България. Седем, в това число Израел и САЩ, гласуваха против, а 6 се въздържаха.

С решение бе възложено на Комитета по упражняване на неотменимите права на палестинския народ да организира съответните дейности в сътрудничество с правителствата на страните членки, организациите в системата на ООН, междуправителствените организации и гражданското общество. Специално внимание се отделя на решаващата роля на медиите в провеждането на открита и позитивна дискусия в подкрепа на диалога между хората и прокламиране на мира и разбирателството в района на Близкия изток.


Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Жената:
- Мила, какво да ти подаря? Кажи ми какво предпочиташ: кожено палто от норка, златно колие с рубини или екскурзия в Париж?
- Мили, подари ми една вечер с твоята силна любов!
- Иии, заснето! – извикал режисьорът.

***

- Как смееш да ме наричаш к*рва? Спала съм само със 7 мъже.
Мъжът:
- Айде да го довършим тоя скандал като си тръгнат!

***

В аптеката:
-Извинете,предлагате ли препарат,за стимулиране,растежа на косата?
-Да,разбира се!
-И помага ли?
-Виждате ли онзи мустакат касиер,зад гишето?-Това е жена ми,само се опита да отвори,шишенцето със зъби…

***

Снегът е до време, калта е до пролетта.

***


Съществувала някога легенда, че в много далечни времена, имало жена, която си отворила гардероба, харесала си дреха, облякла се и след 10 минути излязла...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 28 ноември 2017 г.

Изровените павета на Дондуков били саботаж

Извадените павета от ремонтирания булевард "Дондуков" в София са част от план на БСП, с който се атакува управлението. Премиерът Борисов го сравни с конспиративна дейност и саботаж, като направи аналогия с взривяването на "влакове, линии, мандри" от партизаните.

Това става ясно от стенограмата от заседанието на правителството във вторник. На него Борисов коментира протестите срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова, които, по думите му в неделя пред партийната маса на ГЕРБ, го натъжили.

В разговора се включва и Фандъкова, която заявява, че случаят с изровените павета е престъпление, а Борисов допълва, че това е направено нарочно преди протеста в неделя.


В сценария за саботаж срещу правителството влизали и над 20 фалшиви сигнала за закъсали ТИР-ове след вчерашните снеговалежи, става ясно още от разсъжденията на премиера.


Фотофакт: Валери Симеонов открива тоалетна...


На тази дата: 28 ноември 1994 г. на референдум гражданите на Норвегия отхвърлят членството на страната в Европейския съюз

1994 г. на референдум гражданите на Норвегия отхвърлят членството на страната в Европейския съюз. Допитването до народа по този въпрос се провежда дори два пъти - първо през 1972 г. и след това отново през 1994 г. И в двата случая, по-скоро незначително мнозинство на населението на Норвегия отхвърля членството (през 1994 г., 52% са против и 48% са „за”).

Норвегия е член на Споразумението за Европейското икономическо пространство, което може да се разглежда като частично участие в ЕС. Отношенията на Норвегия с Европейския съюз са основани на други форми и средства за близък контакт и сътрудничество. Това сътрудничество дава възможност на Норвегия да поддържа много високо ниво на икономическа интеграция и политическо сътрудничество с ЕС и неговите държави членки.

Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


– Какви традиции имате във вашето семейство?
– Ами, точно като съм се прибрал от работа и съм се съблякъл, да ме изпратят до магазина...

***

- Как беше на санаториума? - Все едно бях на работа. Седя, нищо не правя и чакам да стане време за обяд.

***

Приятелите ми подшушнаха, че в компанията ни има гей. Мисля, че е Пешо, адски е сладък.

***

Малко дете пита баща си:
- Тате, а защо облаците са толкова високо?
Той му отговаря:
- Не знам.
- Тате, а защо птичките отлитат през есента?
- Не знам - е отговорът на бащата.
Намесва се майката:
- Хайде стига си питал, пречиш на баща си!
А бащата й се сопва:
- Стига, ма - нека пита, да знае!

***

Един бездомник стои зад заведението "Св. Георги и змея". Излиза сервитьорка и той я моли за храна.
- Я, се махай от тука! - развикала се тя.
Той постоял, постоял и тръгнал. Като минавал пред заведението я среща отново:

- Извинете госпожице, а може ли да говоря с Георги?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 27 ноември 2017 г.

Синодът обяви за свещен дълг да приемем Македонската църква

Светият синод реши да излъчи комисия, която да предприеме необходимите мерки по приемане на Македонската православна църква в своя състав.

"При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ", се казва в изявлението на Синода.


Председател на комисията за преговори ще е Старозагорският митрополит Киприан, а членове - Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.


Съвещанието с другите православни църкви се налага, за да не бъде наложена схизма на БПЦ. На самата Македонска православна църква е наложена схизма от Сръбската патриаршия и тази схизма е призната от всички останали православни църкви. Затова БПЦ не може да я наруши еднолично.

На тази дата: 27 ноември 1919 г. Стамболийски подписва Ньойския договор и чупи писалката

Погромът, който се нанася на България в Първата световна война, безмилостно е документиран и узаконен на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой.

Защо точно там и защо точно на датата 27 ноември? Малко наши съвременници знаят, че в селището Ньой до Париж някога е роден крал Балдуин, чийто кръстоносен поход е спрян решително от българския цар Калоян. Балдуин е пленен и затворен в Царевец. А защо на 27 ноември? На тази дата през 1885 г. българският пряпорец се развява на сградата на кметството в град Пирот. С което се ознаменува победоносният край на Сръбско-българската война ­ втори нашественик, разбит в българските земи. Така на 27 ноември 1919 година в предградието на Париж Ньой сюр Сен т.нар. победители от Антантата не само режат като с балтия късове от снагата на майка България, но намират начин допълнително да се изгаврят с достойнството на българската делегация.

От 18 януари 1919 г. до август 1920 г. в Париж е свикана конференция със задача да изработи мирните договори с всяка една победена страна. Главните “миротворци” са Жорж Клемансо, министър-председател на Франция, Лойд Джордж, премиер на Великобритания и Виктор Емануел Орландо ­ италианския премиер-министър, сменен от лятото на 1919 г. от Томазо Титони. Така заедно с президента на САЩ Удро Уилсън на проточилата се над година и половина мирна конференция се решаваха съдбините на Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България.

В началото българската делегация се води от премиера Теодор Теодоров. Тя пристига в Париж след осемдневно пътуване с влак и веднага е настанена в замъка „Мадрид”, където остава през следващите два месеца, без да є е разрешено да излизат оттам. Едва на 19 септември българската делегация е поканена в Министерството на външните работи. Председателят Жорж Клемансо връчва на нашите представители проекто-договора. На България се дава срок от 25 дни за представяне на писмени възражения. Делегацията ни се връща в България и в началото на октомври министър-председателят Теодоров подава оставка. Начело на новия коалиционен кабинет застава Александър Стамболийски.

На 12 ноември Александър Стамболийски заминава с нова делегация за Париж. Той, заедно с бившия министър Венелин Ганев и Михаил Сарафов, са натоварени от правителството да подпишат мирния договор. Определена е датата - 27 ноември, а мястото е кметството на предградието Ньой сюр Сен, където е настанена българската делегация. Отношението на французите към българските държавници е било като към военнопленници.

Ето как в българската преса от онова време се описва церемонията: „ Днес в 10 часа и 45 минути сутринта се подписа в празничната зала на Ньойското кметство договорът за мир между България и съюзените и сдружени сили. Г-н Стамболийски, приближавайки се с твърди стъпки до масата, на която бе поставен договорът, сложи подписа си върху него, както и върху протокола за изпълнение на договора, протокола за подписването и конвенцията между България и Гърция за свободната емиграция на малцинствата. Церемонията продължи 25 минути, след което г-н Клемансо вдигна заседанието. Когато излизаше председателят на българската делегация, войските му отдадоха военни почести.” Свидетели на подписването твърдят, че след като полага подписа си, Александър Стамболийски символично чупи писалката на две.

С Ньойския договор България губи територия в размер на повече от 11 хил.кв.км. Западните покрайнини с Цариброд и редица села в Кулско, Трънско, Босилеградско, Кюстендилско и половин Струмишка околия са предадени на Сърбия. Западна Тракия от Места до Марица е предоставена под управлението на Съглашението и в нея първоначално се настанява Франция. Малко по-късно обаче под натиска на Англия, областта е включена в пределите на Гърция. Губим излаза на Бяло море, отнета ни е Южна Добруджа в полза на Румъния.

България е задължена да премахне задължителната военна служба и да се задоволи с 20 хил. полиция и 10 хил. митничари, горска стража и др. Останалото оръжие трябва да бъде предадено на Съглашението. Под формата на репарации за срок от 37 години трябва да бъде изплатена огромната сума от 2,5 млрд. златни френски франка. На балканските съседи трябва да бъдат предадени определени квоти добитък, храни, въглища. И още, и още. Над 5 години мините в Перник изнасят въглищата в Сърбия като репарации.

Въпреки унизителните клаузи в договора сърби, гърци и румънци не изпълняват и малкото текстове, които защитават етническото българско население ­ над 2 млн. остават по родните си места, но вече в присвоени територии от нашите съседи. В следващите 20 години над българите във Вардарска и Егейска Македония, както и в Южна Добруджа е упражнен тотален терор и денационализация.


Вицове, ноември 2017 г.

Скоро!

СмЕх/Таралеж/


Откакто заспивам на възглавница "Дормео", всяка вечер броя нещата, които можех да си купя за тия пари...

***

Прибира се Киро, а Танчето болна в леглото и му казва:
- Успях да приготвя само кюфтенца...Хапни си...
- Четири може ли?
- Можеее...
Половин час след като Киро е омахал кюфтаците, Танчето се провиква изнемощяло:
- Киреее....А ти добре ли си?
- Да...Що?
- Е, аз от какво ще съм се натровила тогаз?...

***

Зимата жените са като "Киндер сюрприз".
Събличаш, събличаш и каквото ти се падне...

***

- Дълго ли ще бъдеш с твоите приятели?
- Не. Бързичко ще се напия и идвам...

***

Пиков час, претъпкан градски автобус, един мъж от правостоящите казва на жената до себе си, също правостояща:
- Госпожо хванете се за дръжката, за да не паднете!
- Че аз вече съм се хванала!

- Абе Вие добре сте се хванала, но аз ще слизам!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 26 ноември 2017 г.

Фотофакт: Шефът на Държавната агенция за българите в чужбина с нацистка тениска

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев е заснет с нацистка тениска. Върху нея има надпис Wehrmacht/Вермахт/ - името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер.

Държавната агенция за българите в чужбина е на пряко подчинение на вицепремиера Валери Симеонов, но според неофициална информация е назначен на поста по препоръка на Красимир Каракачанов.

Преди него Иво Антонов, шеф на дирекция „Социално подпомагане”, бе качил снимка във Facebook, на която позираше пред танк „Майбах“ с протегната за нацистки поздрав ръка.


Съветникът на президента Румен Радев - Пламен Узунов, също се оказа с нацистки снимки, на които е маскиран като Хитлер. Узунов, който бе и служебен вътрешен министър в правителството на проф. Герджиков, отказа да подаде оставка заради снимките в началото на юни.

Любопитно: Двете морета, които се срещат, но никога не се сливат

Срещата на две морета, които никога не се сливат, е уникален феномен, който може да се види в град Скаген, Дания. 

Впечатляващата гледка е при срещата между Северно и Балтийско море.

Границата помежду им обаче е толкова ярка, че може да бъде забелязана отдалече, защото теченията на двете морета никога не се сливат едно в друго.


Причината за това е различната плътност на водата. Интepecнo нaимeнoвaниe ca дaли мecтнитe xopa нa тoвa мяcтo. Te гo нapичaт „Kpaя нa cвeтa“.

Японска наследница на Наим Сюлеймаонглу

Наследница на имуществото на Наим Сюлеймаонглу е японката Наоми, съобщава турският вестник „Хабер тюрк“.

„Бившият шеф на федерацията ни потърси с молба да издирим 4-тата "тайна" дъщеря на Наим, която е от японка“, пишат от изданието, цитирано от 24rodopi.com.

Джобният Херкулес хлътнал по японската журналистка на Олимпиадата в Сеул през 1990 година. Тя заминала с Наим за Турция. Заживели в Анкара, където през 1991 г. се родила Наоми. Семейството обаче се разпаднало след около две години. Причината – Миоко била болезнено ревнива, взела детето и отпътувала от Турция.

Голямата любов на Наим Сюлейманоглу, която му роди 3 дъщери, имала собствена Агенция за манекенки и модели и е родом от село край Кърджали, писа неотдавна 24rodopi.com. Двамата нямаха брак, но Наим се грижел за дъщерите си.


4-те деца на легендарния щангист Наим Сюлеманоглу носят неговата фамилия. Той почина на 18 ноември.

Ревизия на приватизацията? Може, ако България не е правова държава

България ще престане да бъде правова държава, ако започне днес да търси наказателна отговорност за приватизационни сделки отпреди 20 години, каза тази сутрин бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Най-големите партии  парламента са съгласни за промяна на конституцията, така че да отпадне давността за престъпления, извършени по време на приватизацията през 90-те години на миналия век. Предложението е на ГЕРБ.

"Няма пречка това да стане, но за да стане е необходимо да падне член 4 от конституцията: България е правова държава", каза в интервю за националната телевизия Герджиков, който оглавява консултативния Съвет по законодателство към Народното събрание.
Той каза, че няма пречка да бъдат обезсилени приватизационни сделки, когато и да е, ако те са незаконни, но да се въвеждат санкции с обратна сила за сделки, които са били сключени в съответствие със закона, би означавало, че България престане да бъде правова държава.


Герджиков призна, че е "накърнено чувството на справедливост" вследствие на начините, по които са били продавани част от държавните активи, но и че "изпуснахме влака за тези сделки преди 20 години".

Фотофакт: Пиян ученик събори балерината пред Народния театър

18-годишен ученик изкърти от постамента и повали на земята скулптурата на балерината пред Народния театър тази нощ.

Младежът е бил пиян. Той е задържан в Първо районно управление в София.

Скулптурата е открита от охранителите на Софийската градска галерия и в момента се съхранява там, съобщава БНТ.

По балерината има щети - налага се нейният автор Георги Чапкънов и реставраторът Марин Марков да я ремонтират.


Очаква се до няколко седмици тя отново да бъде на мястото си.


На тази дата: 26 ноември 1959 г. Че Гевара е назначен за шеф на националната банка на Куба

1959 г. Ернесто Че Гевара е назначен за председател на националната банка на Куба. Той е един от ръководителите на Кубинската революция.

Че Гевара става свидетел на концентрираната политическа власт в ръцете на Фидел Кастро. Зараждат се нови антикомунистически движения и протести, които заплашват да свалят режима на Кастро. На 7 октомври Ернесто Гевара е назначен за ръководител на Индустриалния департамент към Кубинския национален институт за аграрни реформи, а на 26 ноември за председател на Националната банка на Куба.

След завземане на властта в Куба през 1959 г. Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Заема различни важни постове в правителството на Куба - президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба.

През 1965 г. се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго, а след това за Боливия, където се опитва неуспешно да помогне на революционната партизанска борба и да разпали нови социални революции. Две години по-късно е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба.

Любопитен факт е, че смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. До ден днешен името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти. Някои го считат за герой и светец, а други за убиец и престъпник.