сряда, 31 януари 2018 г.

Членовете на „Списъка Путин“ загубиха $1,1 млрд. за ден

Публикуването на „Списъка Путин“е довело до колективна загуба на близо 1,1 млрд. долара за един ден, съобщава руската агенция RBK.

В списъка попаднаха имената на 96 руски бизнесмени, за които има данни, че са се облагодетелствали по време на режима на Владимир Путин. Пазарите реагираха с предпазливо отдръпване след анонсирането на доклада в САЩ.

Най-голяма загуба в абсолютно изражение регистрира Вагит Алекперов (ЛУКОЙЛ), чието богатство е поевтиняло с 226 милиона долара.

Втори по загуби е Владимир Лисин, собственик на Новолипецкия металургичен комбинат и на транспортния холдинг Universal Cargo Logistics - минус 205 млн. долара за един ден.

Сулейман Керимов, който контролира най-големия производител на злато в Русия "Полюс", е загубил 102 милиона долара за един ден.

Сред губещите са още Виктор Векселберг (съосновател на "Ренова"), Леонид Федун (вицепрезидент на ЛУКОЙЛ), Алексей Мордашов (директор на "Северстал"), Роман Абрамович (Сибнефт / Millhouse Capital), Валентин Гапонцев (IPG Photonics), Владимир Потанин (Норлиски никел) и Михаил Фридман (Алфа груп).

Няколко от присъстващите в списъка - като Сергей Галицкий, Алишер Усманов и Владимир Евтушенков - успяват да регистрират положително изменение на активите си дори след "Доклада Кремъл".


Общото състояние на руските олигарси, попаднали в списъка, се изчислява на 420 милиарда долара според Forbes. Дневната загуба се равнява на 0,3% от богатството им.