четвъртък, 11 януари 2018 г.

Председателството се открива с тържествена церемония и масови протести

Тържествената церемония по откриванена Българското председателство на Европейския съвет ще започне днес от 19:30 в Народния театър "Иван Вазов".

Тя ще бъде открита с изпълнение на българския химн от Детски хор на Българското национално радио. Очаква се министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова да изнесе встъпилена реч.

Веднага след нея официални речи ще изнесат президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов.

Церемонията ще продължи с музикални и танцови изпълнения. Сред изпълнителите са Българската инструментална формация „Булгара”, Националният фолклорен ансамбъл „Българе”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, камереният ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният” и ансамбъл „Чинари”.

В денят на откриването на Европредседателството се очакват масови протестни действия. По информация на зам.-директора на СДВР Антон Златанов са планирани общо 9 протеста.

За 11 януари сутринта е заявен протест в защита на Истанбулската конвенция, който ще се проведе в 11:00 часа пред Народното събрание, където пак днес депутатите ще заседават за първи път през 2018 г.

Синдикална федерация на служителите в МВР също обяви, че ще протестира. Те планират да затворят новооткритото кръстовище на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и кръстовището на Орлов мост. Това ще стане между 16:30-17:00 часа. След това протестните действия ще продължат в 18:15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов".
Исканията им са за увеличение от 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

Най-масови протести се очакват във връзка с решението на Министерския съвет да промени плана за управление на Национален парк "Пирин".

Еколози и граждани излизат на протест в защита на Пирин от 18:30 ч. Сбореният пункт е площад "Патриарх Евтимий", като шествието ще премине по бул. "Левски" и след това по бул. "Раковски", за да завърши пред НДК. Техните искания са решението на Министерския съвет за НП "Пирин" да бъде отменено.


Сдружението „Бъдеще за община Банско“ организира контрапротест, който е "за" изграждането на втори лифт в курорта. Той ще започне от 18:00 ч. и ще премине по бул. "Витоша" и ул. "Партиарх Евтимий". Около 19 ч. се очаква шествието да достигне крайната си цел – площад „Александър Невски”, където ще има концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно със Skiller & Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.