вторник, 2 януари 2018 г.

Руснаците пак с фалшиви новини! Няма да искаме падане на санкциите срещу Русия

Темата за отпадането на санкциите срещу Русия няма да бъде повдигана по време на българското председателство на ЕС, защото вече е решено те да бъдат удължени до края на юли 2018 г. Това каза пред БНТ министърът по европредседателството Лиляна Павлова. Така тя опроверга твърдения на руската държавна агенция ТАСС.

Павлова се изненада от тази интерпретация. Тя уточни, че през ноември 2017 г. е имала среща с всички акредитирани в България чуждестранни журналисти и тогава е разяснила в отговор на въпрос, че по време на българското председателство работната група, която анализира ефекта от санкциите, ще продължи да работи, за да могат европейските лидери да вземат решение.

"Имаме решение на мнозинството, приело санкциите. През декември вече беше гласувано удължаване до 30 юли. Тази тема е затворена и по време на нашето председателство няма да се повдига, но работната група ще продължи да работи и Европейският съвет и ръководителите на държавите ще вземат решение през юли", обясни Павлова.

Тя допълни, че държавата ни не може да дава фалшиви обещания на Западните Балкани за разширяване на ЕС и дата за членство. Целта била темата да бъде зададена и тя вече е част от програмата на лидерите за следващите 18 месеца.

България вече е получила от Естония 120 досиета със законодателни пакети в различни сектори. Сред тах Павлова открои енергетиката, транспорта, социален пакет, сигурността и миграцията, Брекзит и др.