вторник, 9 януари 2018 г.

Ей, Богу! Батков остави "Стандарт" в ръцете на журналистите

Ей, Богу!, както обича да казва често Тодор Батков остави на журналистите да фалират - или да спасят изданието. Това става ясно от обявеното на страницата на вестника и на сайта му информация, че Батков е подарил акциите си на журналистите в "Стандарт".

Така "Стандарт" става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип, пишат оттам.

Според новината одаряването е станало в кантората му пред целия екип на вестника. "Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят", казал адвокат Батков.

"Издавах 13 години "Стандарт" в памет на баща си - големия журналист Коста Батков, имам морален ангажимент към "Стандарт" и затова ще продължа да помагам и никога няма да имам финансови претенции към вестника", казва още адвокатът, цитиран от изданието.

Вестникът, който излиза от 25 години, е обременен от неизплатени задължения за милиони, а на журналистическия екип се дължат заплати и осигуровки. За възможен фалит се заговори още преди две години, когато започнаха сериозни забавяния на възнагражденията.

Въпреки че "Стандарт", сайтът "Стандарт нюз", наред с онлайн изданията "Блиц" и ПИК са предпочитани от управляващите за реклами на различни техни инициативи, като например европредседателството. Те са получили средства по комуникационната стратегия за председателството на ЕС от България през тази година.


Не е ясно как е станало прехвърлянето на акциите, тъй като промени в Търговския закон, приети м.г., забраняват подобни сделки, ако продавачът дължи заплати и осигуровки на персонала, какъвто е случаят със "Стандарт". Това се удостоверява чрез проверка от НАП, където събират осигуровките, и ревизия от Главна инспекция по труда, които следят за редовното изплащане на заплатите. Поради нормативни пропуски, които пречат удостоверяването на подобни задължения от страна на ГИТ, прехвърлянето на дялове и дружества към момента е възможно единствено на честна дума - т.е. продавачът декларира, че няма натрупани дългове към персонала, а купувачът приема това за истина, на своя отговорност. Очаква се още на първите заседания на парламента тази седмица пропускът да бъде поправен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар