четвъртък, 4 януари 2018 г.

В десет града се вдигат срещу строителство в Пирин

Тази вечер в десет български града ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк "Пирин", което е много повече от едно трасе за лифт.

Версията на властта е по-различна - според Министерството на околната среда строителство на спортни съоръжения е разрешенето на 2,6% от територията на парка, а в останалите 45% от площта ще може да се изграждат само съоръжения за водохващане за питейни нужди.
Граждани и активисти от "За да остане природа в България" ще протестират за трети път в защита на Национален парк "Пирин" и срещу посегателствата върху българската природа, както и против корупцията, непрозрачното взимане на решения и държавната подкрепа за бизнеси, които източват в офшорни фирми спечеленото в ущърб на българската природа.

В София протестното шествие започва в 18.30 часа от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий.
Основните искания на протестиращите са за отмяна на решението на МС и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Еколозите посочиха, че с решението на Министерския съвет се погазват Законът за защитените територии и европейската директива за природните местообитания.

Къде ще са протестите:

София – 18.30 ч, паметникът на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и на бул. Патриарх Евтимий
Пловдив - 18.30 ч, площад "Стефан Стамболов"
Варна - 18.30 ч, пред сградата на Общината
Бургас – 18.30 ч, Часовника
Русе - 18 ч, Халите
Стара Загора – 18 ч, сградата на Областната администрация (Синдикалния дом)
Велико Търново – 17 ч, площад "Майка България"
Дупница – 17.30 ч, площад "Свобода"
Свищов – 18.15 ч, пред беседката в градската градина
Свиленград - 17.30 ч, Пощата