сряда, 10 януари 2018 г.

Издатели настояха Брюксел да разследва концентрацията на медийна собственост у нас

Съюзът на издателите в България (СИБ), който обединява печатни и онлайн издания, настоя Европейската комисия да започне разследване на концентрацията на собственост и нелоялната конкуренция сред българските медии.

Това е една от петте препоръки, записани в Бялата книга за свободата на медиите в България, представена днес от председателя на съюза Теодор Захов.

Независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват. Ако различните групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани своевременно, свободните медии в България ще изчезнат напълно, пише в Бялата книга. Тя посочва, че "основният проблем е използването на прокуратурата начело с главния прокурор Сотир Цацаров, а чрез нея и много други държавни институции като инструменти за натиск и цензура, като средство за репресия на политически и обществени опоненти. Това блокира функционирането на целия демократичен процес."


Съюзът на издателите в България представя няколко идеи за възможни решения. СИБ например настоява ЕС да изпрати неезависими наблюдатели – международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България. Друга препоръка е ЕК да изиска повече прозрачност и да повиши контрола за начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България. Според оценки на СИБ на годишна база парите по тези програми значително надвишават рекламните приходи на всички издатели, взети заедно. Препоръчва се и създаване на програма „Дигитална трансформация на медии“ в ЕС, насочена към технологичното укрепване на традиционните медии.