четвъртък, 4 януари 2018 г.

Уволнената директорка на детска градина търси помощ от Бойко Борисов

Уволнената директорка на столичната детска градина "Зорница" - Мариана Иванова, се обръща с отворено писмо към премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова, в което обвинява зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов в неверни твърдения за скандала с нерагламентиран прием на деца в ДГ 164.

ОТВОРЕНО ПИСМО от Мариана Иванова /бивш директор на ДГ 164 ”Зорница”/

Относно твърденията от страна на Доц.д-р Тодор Чобанов изразени на брифинг в Столична Община
по време на брифинг в Столична Община, състоял се часове след публичното ми изявление в медиите, доц. д-р Тодор Чобанов- заместник кмет, твърди че Общината работи със сигнали, факти и документи. Ако фактите и документите за него са повтаряните едно към едно, агресивно, възбудено и нервно, неверни твърдения в един донос от преди пет месеца, то много жалко за институцията, която представлява. Въпросният донос бе написан от мои бивши служители и стана повод за поисканата ми оставка на 04.09.2017г. от г-жа Мария Минчева.

А ето и още веднъж доказаните факти зад всички стоящи необходими документи, които съм описала и представила не еднократно в обясненията си след и по време на проверките в законоустановения срок, на които беше подложена поверената ми детска градина, но които явно не са взети под внимание и според г-н Чобанов „или липсват , или са неубедителни”:

1.Относно твърдения за финансови нарушения, свързани с дейността „плуване”, за която се твърди, че парите се събират на ръка с незаконни декларации на родителите и без сключен договор: дейността е организирана поради огромното желание на родителите и след многократно запитване от тяхна страна със сключено Споразумение между ДГ №164 и ПК”Златно лъвче 1997”. В това споразумение ясно е регламентирано в чл.1,начинът на документалното оформяне на дейността. Поради липсата на басейн в детската градина и предвид края на учебната година след неизпълнение на предходен договор, прекратен предварително поради намаляла посещаемост /чл.5/, се организира експериментално с индивидуални молби - декларации между родителите и ПК "Златно лъвче 1997", в които е декларирано от страна на родителите, че те са запознати и приемат финансовите и организационни параметри на дейността, както и отчетността на същата. За сумата, която Доц. д-р Чобанов пита „къде са някакви 3080лв?”, е пределно ясно къде са- в плувния клуб/за всяка отчетена сума има приемно- предавателен протокол, подписан двустранно от лицата- предал и приел сумата.За сведение това лице, което е предавало сумата е г-жа Петя Георгиева, написала доноса и присъстваща на брифинга?!Относно обвиненията, че има оплакване към ценообразуването на конкретната дейност, то в него не участва детската градина, а повече информация какво друго освен транспорт и обучение влиза в цената / въпреки, че в представените от мен документи това ясно се вижда/, би могъл да отговори ПК „Златно лъвче 1997”. Относно отговорността на директора за децата през тези часове, несериозно е твърдението на Доц.д-р Чобанов, защото към исканите и представени от мен обяснения /вх.№ СОА17-УЗ21-1405/05.10.2017г./има приложена моя заповед № 209/31.03.2017г. След приключване на учебната година и поради желание на повечето родители, на основание Правила на СО за провеждане на ДОД, на 06.10.2017г.бе проведен конкурс за тази дейност и сключен договор с горецитираната фирма, за срок от 3 години.

2.Относно твърденията, че по време на зелената детска градина в гр.Сандански, са били допълнително събирани пари за непроведена екскурзия, то те категорично не отговарят на истината. В офертата на фирмата, е представена примерна програма с множество възможни активности, като изрично е записано, че окончателната програма се уточнява на място и зависи от атмосферните условия. Всичко е включено в пакетната цена, и пари за допълнителни екскурзии не са събирани. А конкретно за предложената в примерната програма екскурзия до Рупите през последния ден, то тя не е осъществена по решение на началник лагерите и на двете детски градини пътуващи в автобуса /за сведение началник лагер за ДГ 164 отново с моя заповед бе определена г-жа Петя Георгиева/, поради не подходящи атмосферни условия. Относно твърденията, че съм била част от лагера по време на болничен, те също не отговарят на истината. По предписание на лекуващия ми лекар, бях на собствени разноски в Сандански, като срока на пребиваването ми частично съвпадна с лагера на детската градина. Няма нищо по нормално от това да посещавам и помагам на колегите си в този случай. Всичко това подробно и с документи също е представено в писмените ми обяснения към г-жа Фандъкова и г-н Чобанов /вх.№ СОА17-УЗ21-1405/05.10.2017г./

3.Относно обвиненията за „огромно текучество и тежък микроклимат” в поверената ми детска градина, те също не отговарят на истината. При постъпването ми в детската градина и за периода, в който я ръководех, имаше голям брой отлично работещи хора в пенсионна възраст. След пенсионирането им, на срочни договори, бяха назначавани служители и съответно на някои не подновявани договорите, поради различни законни основания, докато в градината бъде изграден колектив отговарящ на високите ми изисквания за качество. Като стигнем до сегашния момент, в който детската градина разполага с перфектен екип. За всички сключени и прекратени ТД, техните основания и срокове, на комисията при проверката бе представена подробна справка от СЧР и главния счетоводител на ДГ. Това „текучество”, цитирано дори като „престъпление” от г-н Чобанов, бе обект и на проверката, извършена от Главна инспекция на труда. Трябва да отбележа и факта, че в целия процес на създаване на настоящия екип от служители, не съм позволила това по никакъв начин да се отрази върху качеството на работа и отношението към деца и родители. Смея да твърдя, че сега ДГ 164 има отличен микроклимат, създаващ уют, спокойствие, сигурност и прекрасни условия за деца, служители и родители.

4. Относно твърдението за нерегламентиран прием, повтарям за пореден път, че такъв няма. Всички деца са приети съгласно Правилата за прием на Столична община, през информационната система, на основание генерален и допълнителен прием по чл.7, ал.5. Проверката за приема се извърши на 07.11.2017г., по заповед на кмета на район „Овча купел”- №РОК17-РД09-310/06.11.2017г., която твърди на брифинга, че „не е мой работодател” в ден, за който на всички-районен кмет и Столична община, бе известно, че директорите на ДГ са на обучение, командировани от тях в гр.Пловдив /т.е моето присътвие там бе невъзможно/.Тази проверка се извърши от Комисия, председателствана от г-жа Мариана Парнева /пенсионер/, назначена като главен експерт в района, дни преди проверката.

Данните, изнесени като факти против мен на брифинга относно приема и финансовите нарушения свързани с липсата на деца в дневниците и електронната система за такси са неточни, само и единствено защото самата Комисия не ги е отразила правилно, за което аз дадох своите обяснения /поотделно за всяко от тези „десет липсващи деца” в дневниците на групите /вх.№СОА17-ГР94-5400-/9/ от 30.11.2017г./ Таксите за посещение на децата в ДГ, се събират на база присъствия, отразени в ел.дневник и е практически невъзможно дете, което посещава ДГ да не плати съответната такса за месеца. А относно задължението ми като „отговорен и съвестен директор” да сигнализирам СО, МВР или Прокуратура за оказан ми натиск при прием на деца, питам: „Когато натискът е от Вас самите, господа проверяващи, на кого бих могла да сигнализирам?!” Може би наистина получените смс е трябвало да отправя към следствените органи като факти за натиск? Моята вина в това отношение е, че не съм го направила до момента, пазейки авторитета на СО като мой работодател.

5.Относно изказването, че не съм оказвала „системно” съдействие при проверките твърдя, че това се е случило само при първата проверка, не по моя вина. Поради престой в болница, не можех да присъствам лично, но осъществявах съдействие по тел. във всеки момент, когато Комисията се нуждаеше от информация. На всички други проверки съм присъствала неотлъчно и съм съдействала, което се доказва с моя подпис.Относно насрочената трета проверка, която трябва да се осъществи сега, тя бе насрочена с Ваша заповед в деня на моето уволнение - 20.12.2017г. Аз законно нямам право да съдействам и преча на проверката, поради факта, че вече не изпълнявам длъжността директор.

Буди огромно недоумение, колко бързо бяха събрани за брифинга в СО, трите бивши служителки стоящи зад доноса срещу мен и ДГ 164 "Зорница" /същите имаха регулярни срещи през целия период на проверките и преди всяко наше излизане пред медиите/ и как всяка тяхна лъжа, беше повтаряна от Доц. д-р Чобанов, като проверен факт. Родители нормално не присъстваха. Нямаше представители на екипа, което всъщност бе практика през всичките месеци на проверки. Аз, екипа и родителите ни не получихме до момента на моето уволнение никакви отговори, не бяхме изслушани, никой от СО или районната администрация не дойде „на терен”, за да види какво се случва, как работи ДГ 164, как се чувстват учителите там, персонала и най-вече децата.

За мен и още двеста директорки в София не беше изненада и кой директор беше активиран да се възмущава на твърденията ми веднага след излизането ни в медиите. Интересно, ако независима проверка влезе в градината на въпросния директор, какво ще се установи? Колко ли ще са децата приети чрез допълнителен прием, каква е числеността на групите?

Искам да благодаря за огромната подкрепа на родителите ни, на множеството колеги, на директорите на детските градини в град София и цялата страна. И съм с пълното разбиране, защо не на всички им е възможно да изразят публично възмущението от случващото се.

Оставам с твърдата нагласа да не позволя опетняването както на моето име така и на цялата гилдия.