неделя, 25 февруари 2018 г.

На тази дата: 25 февруари 1932 г. Адолф Хитлер получава германско гражданство

1932 г. Адолф Хитлер, който е гражданин на Австрия, получава германско гражданство.

Семейството на Хитлер произхожда от областта Валдфиртел в северната част на Австрия. Неговият баща, Алоис Хитлер, е незаконнороден и до 39-тата си година носи фамилията на майка си, Шикългрубер. В свидетелството му за раждане не е посочен баща. През 30-те години Уилям Патрик Хитлер, племенник на Адолф Хитлер, се опитва да го изнудва със сведения за родословието му.

По този повод Ханс Франк, виден юрист от Националсоциалистическата партия, провежда разследване и по-късно твърди, че е открил писма, според които майката на Алоис Хитлер е работила като прислужница при еврейско семейство в Грац, и 19-годишен член на семейството, Леополд Франкенбергер, е неговият баща. Тази хипотеза не се потвърждава от други доказателства, освен твърденията на Ханс Франк, а и самият Франк е заявявал, че чистият арийски произход на Адолф Хитлер е очевиден.

Твърденията на Франк са приемани от мнозина през 50-те години, но през 90-те са поставени под сериозни съмнения от много историци.

Версия, различна от тази на Франк и по редица доводи смятана за по-достоверна, твърди, че Адолф Хитлер е резултат от пряко кръвосмешение. Според нея дядо на Адолф е Йохан Непомук Хидлер, брат на Йохан Георг Хидлер. Той има извънбрачно дете от Мария Ана Шикългрубер, откъдето тръгва бащината линия на бъдещия фюрер и в същото време негова внучка от законния му брак по-късно става майка на Адолф.

Майката на Адолф Хитлер, Клара Пьолцл, внучка на Йохан Непомук, идва да работи за Алоис (с когото по документи нямат кръвна връзка) на 16-годишна възраст. По това време Алоис е женен за Анна Гласъл и има незаконна дъщеря Терезе от бивша своя любовница. Той е известен женкар и не е тайна връзката му с прислужницата Франциска (Фани) Мацелбергер. Скоро двамата с Анна се развеждат и Алоис се жени за Фани, от която има две деца - Алоис младши и Ангела.

На 20 април 1889 г. на митническия инспектор Алоис и Клара Хитлер се ражда още един син, когото два дни по-късно кръщават Адолф Хитлер. Той е четвъртото от шестте деца в семейството. През 1892 г. те се преместват на Капуцинерщрасе №5 в Пасау, Германия. Там Хитлер придобива долнобаварския акцент.

Германското си гражданство Хитлер получава в град Брауншвайг. През март 2007 г.  социалдемократите там поставиха въпроса може ли Хитлер да бъде лишен от това гражданство. Инициаторът на кампанията Изолда Залман обясни инициативата с това, че е нужно градът да се дистанцира от нацистката идеология в нейния минал и сегашен вид. Според германски юристи, обаче, шансът кампанията да успее е равен нула.