неделя, 25 февруари 2018 г.

93-годишната баба, която стана звезда във Фейсбук

Баба Ирма е "момиче" на 93 години. Така я определя внучка й - Елиза Колтро, която направи баба си звезда в социалните мрежи през последните дни. Жена, която никога не се е спирала пред нищо и вярва, че за да живееш истински, независимо на колко си години, трябва да бъдеш малко безразсъден и да правиш много добро на другите хора.

Това е и причината хиляди хора да споделят снимките на 93-годишната Ирма от летището в Милано. Тя заминава, но не на почивка в някой четиризвезден All inclusive хотел, а в Кения. Там бабата ще помага на децата сираци от местния дом за изоставени деца.

"Това е баба ми Ирма, едно момиче на 93 години, тази вечер тя замина за Кения. Не за да бъде обслужвана в някой курорт, а за да отиде в едно село, при децата сираци. Показвам ви я, защото вярвам, че всички ние винаги трябва да бъдем леко безрасъдни, за да живеем, не за да преживяваме. Погледнете я... кой ще я спре? Обичам я", пише внучката на Ирма в своя профил.

Вдъхновяващата история на италианската баба стана viral във Facebook за броени часове, включително и в България, и тя вече има хиляди харесвания и споделяния.
Животът на Ирма Далармелина не е бил лесен. Тя остава вдовица с три деца едва 26-годишна. Отглежда сама семейството си, преживява войната и днес продължава да учудва с куража си, защото въпреки проблемите с краката тръгва за Кения.

Жената е от градчето Новентана Вичентина, близо до Виченца, в област Венеция, и от години дарява средства за сиропиталището в Кения, основано от местен италиански свещеник. Изведнъж обаче решава да направи нещо повече, особено след като се запознава с едно семейство - мъж и жена, които години наред ходят по един месец в годината да помагат на децата-сираци. Затова тази година баба Ирма казва на дъщеря си: "Да идем в Кения, всъщност аз заминавам. Ти ако искаш да ме придружиш, ще ми направиш услуга". Как да й откажеш?


В края на краищата заминават и двете, като първоначалният план е да останат три седмици. Внучката Елиза Колтро обаче не е убедена - "Възможно е баба ми да реши да остане в Кения и да не се върне, познавайки голямото й сърце и енергия".