четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Гинка Върбакова от Пазарджик купува бизнеса на ЧЕЗ

Надзорният съвет на чешката енерго компания ЧЕЗ даде предварително одобрение за продажбата на българските активи на компанията, съобщи Ройтерс.

У нас дружеството държи най-голямото енергоразпределително предприятие у нас. ЧЕЗ доставя ток на територията на 10 области в страната от Западна и Централна България, включително и в столицата София.

Според Ройтерс ЧЕЗ е започнал ексклузивни преговори с един от кандидатите, който има активи във възобновяеми енергийни мощности, а цената се очаквала да бъде "няколкостотин милиона евро".

Чешки медии назовават и името на избраната компания - малката фирма от Пазарджик "Инерком груп", която е има три малки соларни мощности и трудно би могла да бъде определена като стратегически инвеститор.

Иде реч за семейна компания, която е еднолична собственост Гинка Върбакова, чиято кума според вестник "Капитал" е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Иначе активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Как и с какви пари едно толкова малко предприятие ще купи бизнеса на ЧЕЗ у нас изобщо не е ясно. Неофициално се знае, че чехите са готови да продадат бизнеса си у нас за не по-малко от 300 милиона евро.


ЧЕЗ наскоро продаде и ТЕЦ-Варна за 50 милиона евро на фирмата "Сигма" ООД на бившия транспортен министър Данаил Папазов.