неделя, 25 февруари 2018 г.

Ето я Гинка

"Зад тази сделка стоят моите компании, които не са офшорни компании и по никакъв начин нямат скрит собственик. Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър."

Това заяви собственичката на фирмата "Инерком", която бе избрана от ЧЕЗ за купувач на бизнеса им в България, в първата си медийна поява "очи в очи". Върбакова избра Нова тв и Виктор Николаев за първото си реално интервю. Пълният разговор ще бъде излъчен утре сутрин в "Здравей, България". Той е сниман от офиса на жената, която заяви, че тя и семейството й са милионери и не е "Гинка от Требич". Думата "офшорни" я позатрудни и я произнесе като "ошфорни", но може да е сценична треска.

"Не мога да кажа защо са избрали нас, мога да кажа, че това беше дълга и сложна процедура, в която се изискваха много финансови и юридически документи", заяви бизнесдамата на въпрос как така именно нейната оферта печели доверието на чешката компания с мажоритарно държавно участие.

Попитана откъде са парите за сделката - около 320 млн. евро, Върбакова повтори твърдението си от писменото "интервю" без автор, което бе разпространено от държавната БТА преди дни - банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.

На въпрос как ще бъде обезпечен този кредит - защото макар и активите на компаниите й да се оценяват на общо около 100 млн. лв. - това не е достатъчно, Върбакова заяви:

"Обичайна практика при такъв вид инвестиционно финансиране е да бъдат заложени акциите на дружеството, което ще придобие активи".

Върбакова потвърди, че познава министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова от 20 години - запознали се случайно и се родило приятелство.

Нито правителството, нито който и да е министър от него имали нещо общо с преговорите за покупката на ЧЕЗ, които се водели изцяло в Прага и без посредници, при това по правилата на чешкото законодателство, стана ясно още от думите й.