вторник, 27 февруари 2018 г.

Готвачът на Путин сключил петролна сделка със Сирия

Руската компания "Евро Полис" сключила юридически обвързващо споразумение за работа в Сирия.

Това съобщи руското издание The Bell. Компанията се ръководи от олитарха Евгений Пригожин, наричан Готвача на Путин.

Договорът бил подписан малко преди боя на 7 февруари край град Дейр аз Зур, при който в резултат на американска въздушна атака са загинали между няколко десетки и неколкостотин наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер. За нея медиите също смятат, че е контролирана от Пригожин и че доброволците идват с нея след подписване на договор с "Евро Полис".

От края на 2016 г. "Евро Полис" водела преговори със сирийското правителство за участие в освобождаването, охраната и разработването на петролни находища в арабската република. В The Bell научили за подписаните контракти от два руски източника, запознати с хода на преговорите.

Договорките били постигнати през януари 2018 г., твърди един от източниците. В края на същия месец Министерството на енергетиката в Москва обяви за подписването със Сирия на "пътна карта" по възстановяването, модернизирането и строителството на нови енергийни обекти на територията на страната. Ведомството не разкри подробности за документа. Но Рияд Хадад - посланикът на Дамаск в Москва, уточнява пред The Bell, че през януари енергийните министри на двете страни подписали не една, а две "пътни карти" - за работа в сферата на енергетиката и в петролния отрасъл. В документите са залегнали постигнатите по-рано споразумение с конкретни руски компании. Една от тях е  "Евро Полис", потвърждава дипломатът.
"Подписаните споразумение са необходими, за да бъдат контролирани вече съществуващите договорености и определените приоритетни проекти", уточнява дипломатът.

Делът на Пригожин в Сирия
В края на 2016 г "Евро Полис" подписала меморандум за желанието си да работи в Сирия. От документа ставало ясно, че компанията иска една четвърт от целия петрол и газ, добити в Сирия на териториите, отвоювани за правителството на Башар Асад.

От "Евро Полис" обещали да освободят от "Ислямска държава" и противниците на сирийската власт находища и обекти на нефтопреработващата инфраструктура, а след това да ги охраняват.

Същевременно Пригожин инвестирал пари в ЧВК на Вагнер, като си правел сметката покрай печалбата от военните действия да получи някакви дивиденти. В началото "основният акцент" бил направен главно върху сирийския петрол.
В края на миналата година АП публикува документ, приличащ на чернова на договора на "Евро Полис" с правителството в Дамаск и сирийската Генерална петролна корпорация. В него става дума също, че компанията поема "задължението да освободи" петролните и газовите находища в част от Сирия, след което да извършва на тях добив, да се занимава с преработването, транспортирането, съхраняването и реализирането заедно с Генералната петролна корпорация.

Не се знае в какъв вид всички тези договорки са влезли в заключителното споразумение. От посочените за връзка телефони на "Евро Полис" не отговорили на позвъняванията на The Bell. Евгений Пригожин, пресслужбите на Министерството на енергетиката и на сирийското министертво на петрола и минералните ресурси не отговорили на запитванията на изданието.

Боят край Дейр аз Зур
В. "Комерсант" писа няколко дни след трагедията, че причина за инцидента, завършил с предполагаемата гибел на руски наемници, е опитът на сирийски "едри бизнесмени, подкрепящи в момента Башар Асад", да превземат петролни и газови находища, контролирани от кюрди, съюзници на САЩ. Това твърдеше пред вестника руски военен източник.

"Целият разчет е бил, че след артилерийския обстрел нашите бързо ще превземат с щурм находищата, кюрдите ще хвърлят оръжието. А американците вече няма да удрят своите хора, когато избухне близък бой", разказва източникът, който някога е служил с част от загиналите наемници.

Според него в онази нощ бойците от ЧВК на Вагнер били 600.


Той също така твърди, че руското военно командване в Сирия не дало разрешение за настъплението срещу находищата, тъй като го сметнали за "опасна самонадеяност".