сряда, 14 март 2018 г.

Борисов даде плажа Росенец-Север на Доган сарай за 12 хиляди на година


Избраният днес от правителството на Бойко Борисов концесионер на плажа Росенец - Север през следващите 15 години - фирма „Хермес Солар“ получава плажната ивица при невероятно изгодни условия.

Дружеството, което се свързва с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, построи внушителната резиденция край морския бряг, добила известност като Доган сарай.

Всъщност Хермес Солар стопанисва плажа под наем още от миналата година.

Тогава тръжната процедура за наем на ивицата Росенец – Север бе обявена от служебното министерство на туризма на 22 март. Спечели я бургаската фирма Томи-Ар, а заповедта за това бе обявена на 2 май. Изненадващо обаче, само два дни по-късно Томи-Ар уведоми Министерството на туризма, че се отказва от сключването на договора.

Така красивият плаж отива при втория класиран участник в процедурата - фирмата Хермес Солар ООД срещу годишна наемна цена от 48 000 лв. с ДДС.

Според днешното решение на кабинета Борисов-3 собственикът на Доган сарай ще "оптимизира" четворно разходите си. Годишната концесионна такса за плаж Росенец-север е 12 092,40 лв. с ДДС,

"Хермес солар" е създадена през 2011 г. с основен акционер Хайрие Хаджийска, която беше секретар на Ахмед Емин, който се самоуби в Боянските сараи на Доган.

Строежът на резиденцията на мястото на бившата ветроходна база с яхтено пристанище в Парк Росенец (Отманли) започна официално на 22.07.2014 Според Търговския регистър на 24.07.2014 Хаджийска излиза от дружеството, а с най-голям дял влиза Снежана Карова, която е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011 - 2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС.