петък, 16 март 2018 г.

На тази дата: 16 март 1978 г. Премиерът на Италия Алдо Моро е отвлечен и по-късно убит

1978 г. премиерът на Италия Алдо Моро е отвлечен и по-късно убит. Отвличането е дело на
лявата радикална организация „Червените бригади”, водена от Марои Морети. В замяна на живота на италианския политик „Червените бригади” искат освобождаването на няколко терористи.

Алдо Моро е един от най-дълго управлявалите поствоенни италиански премиери. По време на двата си мандата през 1963-1968 г. и 1974-1976 г. той е на власт общо над шест години. Той е политикът, застанал зад проекта на лидера на италианските комунисти Енрико Берлингуер от средата на 70-те години за Историческия компромис, осигурил солидарност и общи действия между комунисти и социалдемократи в Италия за справяне със сериозната икономическа, социална и политическа криза.

При нападението на ул. „Фани” в Рим са убити петимата му охранители. В този момент Моро е на път за заседание на Камарата на представителите във връзка с вот на доверие за ново правителство, водено от Джулио Андероти, което за пръв път в историята би имало подкрепата на комунистическата партия. Това трябва да е първата стъпка в приложението на стратегическата политическа визия на Моро, както е дефинирана от Исторически компромис.

После Моро е държан в изолация, най-вероятно в апартамент в Рим, 55 дни, след което на 9 май е убит. Тялото му е открито в багажника на кола, паркирана на видно място в столицата.

Докато е в плен, Алдо Моро изпраща писма на християндемократическата партия и на папа Павел VI. Тези писма са пазени в тайна в продължение на повече от десетилетие и са публикувани едва в началото на 90-те години на 20 в. В тях Моро заявява, че основната цел на държавата трябва да е спасяването на живота и че правителството трябва да се подчини на исканията на похитителите. Повечето от християндемократическите лидери твърдят, че писмата не изразяват истинските желания на Моро, тъй като са писани по принуда и следователно отказват всякакви преговори.

Това рязко контрастира с исканията на семейството на Моро. В обръщението си към терористите папа Павел VІ иска от тях да освободят Моро без „условия”.

Любопитен факт е, че в италианската преса се появяват информации, че много важни личности, сред които и  бившият председател на Еврокомисията Романо Проди, са знаели къде се намира Моро, но не са направили нищо за освобождаването му от користни интереси.