събота, 24 март 2018 г.

Според в. "Таймс" САЩ и 20 европейски държави започват в понеделник да гонят руски дипломати


България е една от членките на Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати. Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, Ирландия и още няколко други държави също ще се включат в солидарността към Великобритания. Очаква се това да стане в понеделник, съобщава CNN.

Вчера и британският в. „Гардиън“ оповести информация, според която страната ни е в списъка на държавите, които ще наредят руски длъжностни лица да ги напуснат, като отговор на поканата за действие от страна на Обединеното кралство.
Също вчера обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че България едва ли смята да предприема подобни мерки.

"Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация. Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност. Всички вярваме на позицията на Великобритания. Но когато има една вероятност, има и друга вероятност", каза Борисов.
Позовавайки се на чуждестранен дипломат обаче и CNN твърди, че България е сред страните, които ще предприемат мерки срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Случката предизвика сериозен срив в отношенията между Москва и Лондон, като кралството изгони вече 23-ма руски дипломати.

CNN съобщава още, че американският президент Доналд Тръмп ще получи препоръка от своя Национален съвет за сигурност да изгони определен брой руски дипломати от САЩ. Ако държавният глава вземе под внимание съвета, той ще експулсира дипломатите още в началото на следващата седмица.

Междувременно и британският в. "Таймс" съобщи, че САЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати. Безпрецедентната координирана акция щяла да започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС от Москва Маркус Едерер за четири седмици. Изданието също споменава България сред държавите, които ще предприемат мерки срещу Русия.

Вестникът цитира германската канцлерка Ангела Меркел, която казва: "Решени сме да действаме заедно", съобщава БТА.