петък, 23 март 2018 г.

На тази дата: 23 март 1839 г. За пръв път е използван изразът ОК


ОК е използван за пръв път на 23 март в сутрешното издание на "Бостън морнинг пост" през далечната 1839 г. В кратка хумореска се съобщава за дейността на организация, която се е обявила против ползването на звънци на масата за извикване на обслужващ персонал.

В един пасаж се появява фразата " o.k.—all correct", от където се разбира, че OK стои за all correct (съвсем вярно). Грешката е нарочна, тъй като по това време (както сега впрочем) се забелязва допускане на умишлени грешки в писмената реч за повече колорит и постигане на неправдоподобност в значението, сатирично подчертаване.

Съкращението обаче става национално достояние през 1940 г. с президентските избори. ОК е съкращение от прякора на кандидата на Демократическата партия Мартин ван Бурен - Old Kinderhook (бил родом от град Киндерхок).

Опонентът му започва да го използва подигравателно, но екипът на ван Бурен бързо обръща съкращението в негова полза, като го свързва с ползваната от "Бостън пост" фраза o.k. - точно в смисъла на позитивно, градивно и достоверно. И това да допринесе за положителен имидж на ван Бурен.
Произходът на ОК обаче е толкова забравен и запилян в най-различни теории, стигащи дори до Древна Елада, че никой вече не си спомня, а и не се интересува откъде идва тя. Важното е, че тя стои в най-активния ни речник за цяла гама емоции, кодове за общуване и стремеж към разбирателство.
Заедно с жеста, който му принадлежи, ОК е една от най-разпознаваемите изрази в цял свят и навсякъде по света ОК значи едно и също - "добре, съгласен съм, така е"
От последните години, в които впрегнахме интензивно ОК и в онлайн общуването, наред с фрази като LOL, OMG, LMAO, WTF, дойде една инициатива, която цели да вложи малко повече душа и смисъл в обезличилото се ОК.

Всички можем да участваме с въпроса "Добре ли си?" (R U OK?) Инициативата идва от Австралия от 2000 г. и дори си има свой ден - всеки втори четвъртък от септември. Идеята е да се акцентира на психичното здраве и с простичкия въпрос да водим по-смислени разговори помежду си, които да показват истинска загриженост и съпричастие.